Izdvajamo

Suđenje za ubistvo Krunića: Stručno lice MUP-a unijelo pometnju


Na današnjem ročištu i nastavku suđenja optuženima za teško ubistvo banjalučkog biznismena i vlasnika zaštitarske firme “Sektor sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića, svjedočio je Miroslav Ćurković koji je predstavljan kao stručno lice iz MUP Republike Srpske.

Termin “stručno lice” zbunio je i sudsko vijeće, jer se nije radilo o “običnom” svjedoku, ni o vještaku, ali je Ćurković na kraju ipak položio zakletvu kao svjedok.

Stručno lice MUP RS Ćurković prezentovao je danas u banjalučkom Okružnom sudu svoj izvještaj o telefonskim komunikacijama koje je prema tvrdnjama Republičkog javnog tužilaštva, optuženi Rodoljub Gajić, bivši radnik “Sektor sekjuritija” imao sa Željkom Kovačevićem, a koji je ubijen tokom napada na Krunića i njegovu pratnju 22. aprila 2019. godine u Glamočanima kod Banjaluke.

Iako je javnost očekivala daleko više detalja u izvještaju, Ćurković se na kraju morao suočiti sa salvama pitanja zbog kojih je došlo do žestoke rasprave u sudnici.

Sponzorisano

Ćurković je tako izjavio da je izvještajem obuhvaćen period od 1. januara 2019. godine do 10. maja iste godine, te da je u pomenutom periodu zabilježeno 20 poziva između telefonskih brojeva koji su pripadali Gajiću, odnosno Kovačeviću.

Ono što je javnost začudilo jeste da u izvještaju nije bilo podataka o dužini trajanja razgovora između Gajića i Kovačevića, kao ni sadržaja razmjenjenih SMS poruka.

Sve navedeno, bilo je dovoljno da odbrana optuženih, a posebno Marinko Brkić, advokat Gajića krenu u “napad” na stručno lice iz MUP-a RS, a tokom ispitivanja otkrivene su i druge za odbranu, sumnjive radnje.

Rasprava o stručnosti

Brkić je početak ispitivanja posvetio stručnoj spremi Ćurkovića, pa je tako saznao da je stručno lice iz MUP-a RS završio dvije srednje škole, te Fakultet bezbjednosti.

Brkić je zatim upitao Ćurkovića da mu objasni kvalifikaciju krivičnog djela za koje se tereti Gajić, a koja je navedena u naredbi Republičkog javnog tužilaštva, te na kraju kvalifikaciju koju je u svom izvještaju naveo Ćurković.

Advokat je aludirao na to da se Gajić u ovim dokumentima navodi kao izvršilac teškog ubistva.

Nakon toga uslijedila su pitanja o detaljima iz izvještaja odnosno telefonskih komunikacija, a posebno onih koje je prema navodima iz izvještaja Gajić obavio sa telefonskim brojem Aleksandre Kalamande, a koji je povremeno koristio i Kovačević.

– Na osnovu čega ste vi utvrdili da je taj telefonski broj pripadao Aleksandri Kalamandi – upitao je Brkić.

Stručno lice Ćurković, odgovorio je da za to ima potvrdu iz “Mtela” na šta je Brkić uzvratio da to nije tačno. Zatim je Ćurković upitan i na osnovu čega tvrdi da je Gajić pozivao sa fiksnog broja iz lokala “Dionis 3”, na šta je Ćurković odgovorio da je to prepisao iz naredbe Republičkog javnog tužilaštva.

Tokom ispitivanja Ćurković, sudija Branimir Jukić morao je opomenuti republičkog tužioca Snježanu Petković zbog dobacivanja svjedoku, koje je ocijenjeno kao sugerisanje svjedoku kako će odgovarati.

Zanimljivo je bilo i kada su advokati upitali Ćurkovića odakle mu fotografija Gajića koja je bila priložena u izvještaju, ako se zna da je nije dobio od Tužilaštva.

– Po čijoj naredbi pristupate ličnim podacima građana BiH – pitali su advokati stručno lice MUP RS.

Ćurković je odgovorio da to nije radio on, već njegove kolege.

Ova rasprava zainteresovala je i sudiju Jukića, koji je takođe postavio pitanje Ćurkoviću, jer ga je interesovalo da li bi njegov izvještaj izgubio na validnosti, da nije ubačena fotografija optuženog Gajića.

Stručno lice iz MUP-a odgovorilo je da bi izvještaj i bez fotografije bio validan.

– Pa zašto ste onda u izvještaj stavili fotografiju Gajića – upitao je dodatno sudija Jukić.

– Fotografija je vjerovatno nepotrebna, ali pomaže kolegama – odgovorio je Ćurković.

Nastavak suđenja i saslušanja Ćurkovića zakazano je za 29. januara, a stručnom licu MUP-a RS sudija je dao zadatak da dostavi detaljnije podatke, među kojima su listinzi svih poziva, ali i dužina trajanja razgovora.

Optužnica

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva Banjaluka direktni izvršioci teško ubistva Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića bili su Benedi Đukanović i Željko Kovačević koji je ubijen tokom mučkog napada.

Saučesnici u ubistvu bili su Emilio Baldo i Rodoljub Gajić, koji su prema optužnici, dojavljivali informacije o kretanju Krunića i članova njegovog obezbjeđenja.

SrpskaInfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vremenska prognoza: Danas sunčano i vruće, temperatura do 41 stepen

M B

 Rođeno 17 beba

M B

U Banjaluci najezda žohara

SB

Kusturić: Političke igre moraju stati, u pitanju je život ljudi

SB

Razorni tornado u Srbiji nosio prikolice i oštetio kuće (VIDEO)

SB

Dodik: Atentat na Trampa rezultat kampanje protiv njega

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više