Infopunkt

Isplaćeno 13 miliona KM podsticaja za povećanje plata radnicima


Podsticaj za povećanje plata radnicima u prva tri obračunska perioda od jula 2019. do decembra 2020. dodijeljen je u ukupnom iznosu od oko 13 miliona KM za 711 različitih privrednih subjekata koji posluju u 45 gradova i opština Republike Srpske.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske su saopštili da je najveći iznos podsticaja isplaćen privrednim subjektima iz prerađivačke industrije i to u ukupnom iznosu od 4,8 miliona KM za 209 subjekata.

Za dodjelu podsticaja za treći obračunski period prijavilo se ukupno 429 privrednih subjekata koji zapošljavaju 31.350 radnika.

Sredstva za treći obračunski period isplaćena su u iznosu od 4,9 miliona KM za 384 privredna subjekta koji su povećali platu za oko 14.000 radnika.

Sponzorisano

Najznačajni efekti podsticaja u tom obračunskom periodu su povećanje plata radnika za 23 odsto u odnosu na period početne plate kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj što je u apsolutnom iznosu oko 17,2 miliona KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o provođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika sa efektima dodjeljenih podsticaja za obračunski period jul-decembar 2020. godine.

Dodjela podsticaja za plate u prethodnom periodu imala je pozitivan uticaj na cjelokupnu privredu, a između ostalog, doprinijela je rastu plata za 6,8 odsto i povećanju broja zaposlenih radnika za 0,68 odsto u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu i pored negativnog uticaja na poslovanje usljed širenja virusa korona.

Ministarstvo privrede i preduzetništva pozvalo je 1. jula ove godine sve privredne subjekte koji su povećali plate radnicima u periodu januar-jun 2021. godine da u roku od 60 dana putem aplikacije “e podsticaj” na internet stranici Ministarstva podnesu zahtjev za dodjelu podsticaja za povećanje plate radnika za četvrti obračunski period.

Ovom mjerom se nastavlja kontinuitet u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije čime se poboljšava položaj radnika i nezaposlenih lica, kao i na unapređivanju poslovnog okruženja u Republici Srpskoj.

Poslodavcima je ovim data prilika da povećaju plate radnika na način da će se obezbijediti podsticaj za iznose više uplaćenih doprinosa, što dovodi do smanjenja opterećenja na rad.

Analiza efekata dodjele podsticaja za povećanje plata ukazuje na pozitivna kretanja, te Ministarstvo privrede i preduzetništva smatra da su dodijeljena sredstva podsticaja postigla odgovarajuće efekte i opravdala očekivane rezultate.

Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske i Pravilnikom o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika uređen je postupak dodjele sredstava podsticaja za povećanje plata.

Privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini, napomenuli su iz Ministrastva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

U junu cijene u BiH niže za pola procenta

M B

UNA TV saopštila: Prinuđeni smo na zatvaranje UNA TV u BiH, zbog sankcija više od 80 medijskih radnika ostaje bez posla

SB

BiH: Evidentiran blagi porast krivičnih djela

M B

Vremenska prognoza: Sutra sunčano i toplo, temperatura vazduha do 34 stepena

M B

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec jun 2024. iznosi 2.608,35 KM

M B

Pojačan intenzitet saobraćaja na nekoliko prelaza

M B

1 komentar

euroskeptik Petak, 9.07.2021., 08:54 at 8:54 am

Radnicima mrvice,a gazdurine fino napunile džepove,moje mišljenje je da kad je podsticaj za privredu u pitanju to treba da se odnosi na kupovinu mašina i ulaganje u proizvodne procese,a ovo sa platama radnika je čisto populističa priča.Inače,je ovo sve samo bacanje para u džepove bogataša.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više