Izdvajamo

Veliki broj građana traži psihološku pomoć

Građani sve više traže pomoć Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, na šta ukazuju i podaci da se broj pregleda u 2021. povećao za 30 odsto u odnosu na godinu ranije.

Kako su istakli iz Centra, prošle godine je obavljeno 24 356 pregleda, a najčešći razlozi javljanja pacijenata su anksiozno-depresivni poremećaj, poremećaji spavanja te psihotični poremećaji.

– I dalje veliki broj ljudi pati od reaktivno-depresivnih i anksiozno-depresivnih poremećaja izazvanih virusom korona – naveli su iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

Dodali su da je primjetan veći broj mladih koji pate od anksiozno-depresivnih poremećaja kao posljedica pandemije izazvane virusom korona.

– Jedan od razloga većeg broja pregleda je i smanjenje stigme i diskriminacije prema građanima koji traže pomoć – kazali su iz Centra.

Prema njihovim riječima, Centru se podjednako javljaju djeca i odrasli, a kako kažu, najviše djece se obrati radi govorno-jezičkih poremećaja i zbog poteškoća pri učenju.

– Organizacija rada je usmjerena na individualni i holistički pristup u tretmanu, uz poštovanje prava i potreba pacijenata – naveli su u ovom centru.

Dodali su da aktivno rade na promociji mentalnog zdravlja kao dijela opšteg zdravlja te da je neophodna prevencija i rana dijagnostika u liječenju mentalnih poremećaja.

– Rad na prevenciji mentalnog zdravlja je posebno važan kod djece i omladine, i to kroz specifične programe zaštite uz saradnju sa školama i drugim vaspitnim institucijama – kazali su iz ovog Centra.

Prema njihovim riječima, korisnicima ove ustanove su obezbijeđeni psihijatrijski pregledi, farmakološka terapija, individualni i timski metodi pristupa, te radna i okupaciona terapija.

Neophodno je obezbijediti kontinuitet u praćenju osoba sa mentalnim poremećajima nakon hospitalizacije, što uključuje podršku i rad sa porodicom.

Centar za mentalno zdravlje je osnovan i djeluje kao sastavni dio JZU Doma zdravlja, te je svakodnevno na usluzi svim građanima.

– Korisnicima su usluge Centra dostupne uz uputnicu porodičnog doktora, preko zvaničnog kontakt telefona ili Skajp aplikacije, a mogu se i samoinicijativno javiti – kazali su iz Centra.

nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Direktor dobojske škole pisao Šuliću: Znamo li mi šta hoćemo?

DB

Fond PIO: Broj osiguranika najveći u istoriji Srpske

DB

Petrović: Cijene struje u Srpskoj ostaju iste do kraja godine

DB

Višković odgovorio zašto je povučen Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini RS

DB

Zvečan: Građani pale svijeće poginulim Srbima (FOTO)

DB

BiH visoko u Evropi po Indeksu organizovanog kriminala (VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više