Izdvajamo

Banjalučanima manji računi za vodu, nema naplate za mjerno mjesto

Građani Banjaluke konačno mogu da odahnu jer se, nakon trogodišnje pravne borbe oko naplate za održavanje mjernog mjesta, koju je banjalučki “Vodovod” do sada redovno naplaćivao, ovaj namet više neće naći na njihovim računima.

Rekli su ovo iz “Vodovoda” i dodali da je Uprava donijela odluku o prekidu naplate mjesečne naknade za mjerno mjesto, počevši od marta 2022. godine.

– Odluku Ustavnog suda o ukidanju mjesečne naknade za mjerno mjesto “Vodovod” Banjaluka primio je 8. marta 2022. godine od Kabineta predsjednika Skupštine grada Banjaluka. Shodno tome, Odluka Ustavnog suda Republike Srpske kojom je ova naknada za održavanje mjernog mjesta proglašena neustavnom i nezakonitom objavljena je 3. marta 2022. godine odlukom Ustavnog suda Republike Srpske – potvrdili su iz “Vodovoda”.

Ističu da Vodovod ima obavezu da u skladu sa važećim zakonima i propisima obavlja redovnu kontrolu, održavanje, servisiranje i zamjenu vodomjera u propisanom zakonskom roku, što čini veliko finansijsko opterećenje i upućuje na neophodnost naplaćivanja naknade za mjerno mjesto.

– Veoma važan aspekt efikasnog upravljanja vodovodnim sistemom su mjerenja. Ona se odnose na proizvodnju vode u proizvodnim pogonima, na kontrolu pritisaka i količine vode u raznim tačkama na sistemu i, kao najvažnije, na
mjerenje utrošene vode na mjernom mjestu kod korisnika usluga – istakli su iz “Vodovoda”.

Prema njihovim riječima, zbog važnosti tačnosti mjerenja utrošene vode, kako za korisnika tako i za isporučioca usluge, zakonom je regulisano i redovno servisiranje vodomjera na svakih tri do pet godina, zavisno od mjernog profila.

– Troškovi ispitivanja i servisiranja vodomjera i radio modula godišnje iznose blizu 950 000 KM. Takođe, u naknadu za mjerno mjesto spada i održavanje vodomjernog okna. Ukidanjem mjesečne naknade za mjerno mjesto značajno će biti otežano poslovanje Vodovoda Banjaluka u narednom periodu – poručili su oni.

Potvrdili su da su prihodi od fakturisane naknade za mjerno mjesto na godišnjem nivou iznosili su oko 1 100 000 KM.

Ističu da su potrošači, u skladu s Odlukom o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji, dužni da održavaju vodomjerno okno u higijenski ispravnom stanju.

– Međutim, često se dešava da potrošači nemaju sredstava pomoću kojih bi rješavali dosta česte situacije kao što je ispumpavanje vode iz vodomjernog okna. U tim situacijama Vodovod sam uklanja nepravilnosti – kazali su iz ovog preduzeća.

Kako kažu, u njihovom sistemu postoji oko 5 000 potrošača koji povremeno troše vodu, što se odnosi na kategortije potrošača koji žive i rade u inostranstvu i samo povremeno dolaze i troše vodu, a njihovi vodomjeri zahtjevaju održavanje, a naknada za merjno mjesto pokriva i ovu vrstu troška za “Vodovod”.

Zaključkom Skupštine grada Banjaluka nakanada za održavanje mjernog mjesta za sve kategorije potrošača koja se naplaćivala na osnovu profila vodomjera potrošača i iznosila je u rasponu od 1,20 do 10 KM.

Podsjećamo, za kategoriju potrošača stanovništvo koja čini skoro 90 odsto svih potrošača, naknada je iznosila 1,40 KM. Ovaj zaključak bio je u primjeni od 1. marta 2019. godine.

– Napominjemo da je “Vodovod” Banjaluka bio jedan od posljednjih vodovoda ne samo u regionu, već i u BiH koji je uveo ovu naknadu. Takođe je i bila jedna od najjeftinijh – ističu iz “Vodovoda”.

Odbornik PDP u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša rekao je za Srpskainfo da odredba kojom je bilo propisano plaćanje mjesečne naknade za mjerno mjesto ne postoji u pravnom poretku Banjaluke i Republike Srpske od tog datuma.

– Mislim da se ovdje apsolutno ne može i ne smije izbjeći pitanje odgovornosti prošlog saziva Skupštine Grada i Gradske uprave koji su ovu neustavnu i nezakonitu naknadu uveli, a na prijedlog prethodnog rukovodstva Vodovoda. Svi oni moraju položiti račune zbog ovoga – istkao je Grmuša.

Dodaje da na ove iste neustavnosti sad upozorava i lokalne vlasti u Prijedoru da ukinu neustavnu i nezakonitu naknadu.

Kako je ocjenio, “Vodovod” će sigurno pretrpiti značajnu materijalnu štetu.

– Moram istaći da se ponovo vraćamo nazad na pitanje načina preuzimanja vodovodne mreže od Centra za razvoj i unapređenje sela. Prema izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, za vrijeme upravljanja seoskim vodovodima od strane Centra za razvoj i unapređenje sela načinjen je čitav niz propusta – precizirao je Grmuša.

Kako kaže to je za posljedicu imalo ozbiljne finansijske negativne efekte i loše stanje distributivne mreže.

Svi ti problemi su samo prebačeni “Vodovodu” koji od tog trenutka ne uspijeva ozbiljno da razriješi stvari.

Stanivuković: Ja nisam odlučivao

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je nelegalno naplaćivanje naknade za mjerno mjesto djelo prethodne gradske administarcije, na čelu sa Igorom Radojičićem.

– Sve ove nelegalne i neustavne radnje naslijedio sam, a ja nisam ni odlučivao o uvođenju ovog nameta za građane. Smatram da po ovom pitanju treba da reaguje i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, jer i on osim mene snosi dio odgovornosti za sva dešavanja u Banjaluci -poručio je gradonačelnik.

Kako kaže, Ilić se treba obratiti prethodniku iz njegove političke organizacije, Igoru Radojičiću i pitati ga zašto je ovo uradio.

– Toliko je nelegalnih i neustavnih radnji da nije moguće sve odjednom riješiti. Moram reći da je Vodovod dobrim poslovanjem ostvario dobit veću od milion KM. A zašto je uvedene naknada koja je mimo odluke Ustavnog suda, treba pitati one koji su je uveli i direktora Vodovoda – zaključio je Stanivuković.

Srpskainfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Sudija traži izuzeće u predmetu “Respiratori” zbog “medijskog terorizma”

DB

Dodik sa Varheljijem: Srpska za evropske integracije; Očekujemo kandidatski status u decembru

BS

“BL bajk” na zimskoj pauzi

SB

Građanima nije svejedno: Evo zašto se crni dim svaki dan vijori iznad UKC Srpske

SB

Trivić: U Srpskoj od 1. decembra poskupljuje hljeb za deset pfeninga (FOTO/VIDEO)

BS

Spasio djevojku iz hladne Bosne: Pitao sam je zašto to radiš

BS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više