Izdvajamo

Koja su najtraženija zanimanja u Srpskoj?

U Republici Srpskoj su tokom prošle godine ubjedljivo najtraženiji bili radnici bez kvalifikacija, potom slijede obućari, prodavci, profesori razredne nastave, diplomirani ekonomisti i pravnici, konobari, profesori matematike, vaspitači i vozači, pokazalo je istraživanja tržišta rada u Republici Srpskoj rađenog od strane Zavoda za zapošljavanje.

Takođe, važno je napomenuti da su se na listi traženihh zanimanja u 2021. godini našli i zavarivači, koji nisu bili na listi za 2020. godinu, dok je do značajnijeg smanjenja potražnje došlo kod medicinskih sestara-tehničara, ekonomskih tehničara i tesara. Dalje, na listi u 2021. godini nema više doktora medicine, zidara i armirača, za kojima je tražnja bila značajna u prethodnoj godini.

Tokom 2021. godine poslodavci su tražili 15 134 radnika. Poređenja radi u 2020. godini traženo je 13 196 radnika, pa se može zaključiti da se tražnja koja se ogleda kroz prijavu potreba za radnicima u 2021. godini povećala za 1 938 ili za 14,7 odsto.

Među poslodavcima koji su lani primali nove radnike, njih 40 odsto navelo je da su imali problema sa pronalaskom radne snage.

Najčešći razlozi zbog kojih su poslodavci imali poteškoća prilikom zapošljavanja su nedostatak kadra sa traženim zanimanjem (66,4 procenta), nedostatak kadra s odgovarajućim radnim iskustvom (50,8 procenata), nedostatak kadra sa stručnim znanjem i vještinama potrebnim za radno mjesto (45,1 procenata), nezainteresovanost pojedinaca za rad na konkretnom radnom mjestu (38,9 procenata), nezadovoljstvo kandidata ponuđenom visinom plate (13,4 procenata).

Planirana zapošljavanja u 2022. godini

Od ukupnog broja poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju (1 100), 676 planira zapošljavati nove radnike u 2022. godini (61,5 odsto).

Sljedećih 20 zanimanja predstavljaju 71,5 odsto ukupnih planova zapošljavanja radnika u 2022. godini:

Anketirani poslodavci sa regije Banja Luka planiraju zaposliti preko 3 000 radnika u 2022. godini, a najtraženija zanimanja će biti radnik za jednostavne poslove, šivač, prodavač, stolar, obućar, dok poslodavci sa dobojske regije planiraju zaposliti oko 1 000 radnika, a među najtraženijim zanimanjima će biti prodavač, obućar, konobar, vozač, šivač, bravar.

Poslodavci iz filijale Bijeljina planiraju zaposliti oko 800 radnika u 2022. godini i to sljedećih zanimanja: autolimar, radnik za jednostavne poslove, bravar, prodavač, konobar, prerađivač, šivač.

Kada je u pitanju filijala Istočno Sarajevo natraženija zanimanja u 2022. godini će biti šivač, plastičar, konobar, prodavač, stolar, dok će u filijali Prijedor poslodavci najveću potrebu imati za šivačima, konobarima i radnicima u proizvodnji.

U filijali Trebinje poslodavci će najveću potrebu imati za radnicima za jednostavne poslove, konobarima i metalobrusačima, dok će poslodavci iz filijale Zvornik imati potrebu za prodavačima, radnicima u proizvodnji, kuvarima i sl.

Šta je sa povećanjem plata?

Kada je u pitanju povećanje plata za 2022. godinu, 65,3 odsto planira povećanje plata radnicima, dok 34,3 odsto poslodavaca ne planira povećanje plata, a 0,5 procenata poslodavaca se nije izjasnilo po ovom pitanju.

Buka

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Kako su pobjegli kopači iz Podgorice: Jedan taksijem u Srbiju, dvojica busom do BiH

DB

Šeranić potvrdio: Vrijednost garaže UKC-a sada 42 miliona KM

DB

Cvijanovićeva: Inicijativa Bećirovića i Komšića osuđena na propast

DB

Savjet ministara: Isticanje zastave EU na zgradama institucija

DB

Bećirović i Komšić uputili u proceduru Prijedlog zakona o državnoj imovini

DB

Priština traži izručenje Milana Radoičića

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više