Foto: Pexels
Društvo

Od 1. jula usluge mobilne telefonije skuplje za jednu KM kod svih operatera

Zbog finansijskih obaveza telekom operatera u BiH po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra, od 1.jula građani će plaćati dodatnih 1 KM naknade usluga mobilne telefonije.

M:Tel je prije dva dana obavijestio korisnike da će od 1. jula ove godine primjenjivati nove, izmijenjene uslove pružanja usluga i uslova korištenja tarfinih modela.

– Vrši se izmjena na način da se uvodi naknada za korišćenje mobilne mreže u iznosu od 1,00 KM sa uključenim PDV-om, a koja je uključena u cijenu mjesečne pretplate odabrane usluge, odnosno odabranog tarifnog modela – navedeno je u saopćenju M:tela.

Korisnicima usluga “Dopuna” i “DopunaNET” uvodi se naknada za korištenje mobilne mreže u iznosu od 1,00 KM sa uključenim PDV-om, koja će se naplaćivati na tridesetodnevnom nivou.

Kompanija BH Telecom na svojoj web stranici objavila je da će doći do izmjena cjenovnika na način da će se od 1. jula 2022. godine vršiti obračun mjesečne naknade za korištenje resursa mobilne mreže u iznosu od 1 KM (sa PDV-om).

Prepaid mobilnim korisnicima (Ultra start , Ultra Internet paketi i Ultra Tourist paketi), naknada za korištenje mobilne mreže će se naplaćivati svakih 30 dana, na sljedeći način:

korisnicima koji imaju dovoljno sredstava na osnovnom računu, bez obzira na status validnosti (aktivan/inaktivan) će se vršiti umanjenje kredita po osnovu naplate naknade u iznosu od 1 KM sa računa, koja vrijedi narednih 30 dana.

nakon isteka roka od 30 dana, proces se ponavlja na isti način, tj. ponovo se vrši umanjenje kredita za iznos od 1 KM sa osnovnog računa;

ukoliko u datom trenutku ne postoji dovoljan iznos kredita na osnovnom računu prepaid mobilnog korisnika, iznos naknade će se naplatiti prilikom naredne dopune kredita.

naknada za korištenje mobilne mreže se neće naplaćivati pri aktivaciji prepaid paketa sve dok se ne izvrši nadopuna kredita na osnovnom računu u iznosu dovoljnom za naplatu naknade.

Cijene mjesečnih pretplata za postpaid korisnike neće se povećavati.

HT Eronet također od jula ove godine, na osnovu saglasnosti Regulatorne agencije za komunikacije, mijenja uslove i cjenovnik usluga mobilne telefonije uvođenjem naknade za korištenje mobilne mreže u iznosu od 1 KM (sa uključenim PDV-om).

Glavni razlog uvođenja naknade je povećanje finansijskih obveza telekom operatora po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra i investiranja u pripadajuću infrastrukturu, koja je nužna za pružanje kvalitetnih mobilnih širokopojasnih usluga.

Iz HT Eroneta ističu da su se slične naknade plaćale i u regiji uvođenjem 4G/5G mreže.

– Krajnjim korisnicima prepaid usluge, naknada za korištenje mobilne mreže naplaćivat će se umanjenjem iznosa s !hej računa i vrijedit će 30 dana. Ako ne postoji dovoljan iznos na !hej računu, iznos naknade bit će naplaćen prilikom sljedeće nadoplate bona, kada iznos na !hej računu korisnika bude dovoljan za naplatu. Naknada za korištenje mobilne mreže neće se naplaćivati, sve dok se ne nadoplati !hej račun u iznosu dovoljnom za naplatu naknade – navedeno je u obavještenju HT Eroneta.

Korisnici postpaid usluge mobilne mreže HT Eroneta, naknada za korištenje bit će uključena u cijenu mjesečne pretplate, osim u tarifama bez mjesečne naknade kojima će se mjesečno obračunavati iznos od 1 KM.

Ovu odluku primjenjivaće i drugi operateri.

Klix

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Gdje je danas Susan Boyle? Žena koja je oduševila svijet i zaradila milione

JMS

Koje poruke nose simboli u video obraćanju Jelene Trivić?

JMS

Borelj: Ratovi koje je pokrenuo Zapad tragične greške

JMS

Istočni Stari Grad : Nema paljenja korova bez najave vatrogasno-spasilačkim jedinicama

JMS

Aerodromi Srpske: Otkazan let za Dortmund zbog štrajka u Njemačkoj

SB

Zenički rudari štrajkaju glađu

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više