Foto: Srna
Društvo

Trivićeva: Od septembra umjetničke umjesto muzičkih škola

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je prvu polovinu godine obilježilo osnivanje Simfonijskog orkestra u okviru Narodnog pozorišta, te najavila da se od septembra očekuje početak rada umjetničkih škola umjesto muzičkih.

Trivićeva je, u intervjuu za Srnu, navela da će srednje umjetničke škole biti osnivane tako što će se u njima osim muzičkih, izučavati i predmeti iz oblasti slikarstva, baleta i drugih vidova umjetnosti.

– Osnovali smo Simfonijski orkestar u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, koji je preduslov za razvoj opere, te uz balet, koji će se razvijati, kao i uz dvije akademije umjetnosti na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu – pravimo sinergiju između grana umjetnosti, koje će vidno doprinijeti razvoju Republike Srpske – rekla je Trivićeva.

Veći budžet za kulturu

Prema njenim riječima, budžet za kulturu ove godine je znatno uvećan, i to za više od pola miliona KM. Ona je precizirala da su lani na ovoj poziciji izdvojena 1,3 miliona KM, dok u ovoj godini grantovi u kulturi iznose 1,8 miliona KM.

Trivićeva je istakla da je veliki iskorak napravljen i kada je riječ o filmskoj industriji, jer je osnovan Audio-vizuelni centar Republike Srpske, te usvojen i Zakon o audio-vizuelnim djelatnostima Srpske, koji će regulisati način finansiranja i sufinansiranja ove oblasti.

– Prvi put zakonskim rješenjem definisan je način finansiranja centra, i to 0,1 odsto od ukupnih poreskih prihoda budžeta Republike Srpske umanjenih za doprinose za socijalno osiguranje, što na godišnjem nivou iznosi oko dva miliona KM – rekla je Trivićeva.

Ona je ukazala da izrada ovog zakona pokazuje novi pristup razumijevanju filma kao industrije i stvaranje klime u kojoj će ona bolje funkcionisati i razvijati se, ali i strateško opredjeljenje nadležnog ministarstva i Vlade Srpske da je ulaganje u film izuzetno značajno ne samo za razvoj ove oblasti, kulture i umjetnosti uopšte, već i za razvoj kreativne ekonomije i privrede u cjelini.

Foto: Srna

– S ciljem podsticanja investitora da u Republici Srpskoj finansiraju proizvodnju audio-vizuelnih djela, novim zakonom je predviđeno da se investitoru, u skladu sa sredstvima obezbijeđenim u budžetu, isplaćuje 30 odsto ukupno utrošenih sredstava za snimanje filma na teritoriji Republike Srpske. Na taj način ćemo kroz sistemsko rješenje kontinuirano podržavati kvalitetne filmske projekte u Republici Srpskoj – rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je od 2018. do 2022. godine ostvaren značajan napredak u razvoju i funkcionisanju oblasti kulture, institucija kulture, sistemskoj organizaciji i kvalitetu kulturnog sistema Republike, te da je iz republičkog budžeta u ovu oblast uloženo 28,5 miliona KM, namijenjenih za realizaciju programa i projekata, ali i infrastrukturna ulaganja.

Fokus na rekonstrukciji područnih škola

Govoreći o obrazovanju, Trivićeva je navela da je ove godine fokus na rekonstrukciji područnih škola, te da su za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju školskih objekata u Republici Srpskoj raspoređena dva miliona KM.

– Planirana je rekonstrukcija, adaptacija i sanacija u 24 škole na teritoriji Republike Srpske, u okviru kojih je obuhvaćeno 17 područnih odjeljenja. U njima su uslovi takvi da je potrebno pod hitno reagovati, kako bi djeca u ruralnim područjima imala iste uslove kao i djeca u gradu, kada je riječ o uslovima boravka djece u školskim objektima – rekla je Trivićeva.

Očekuje se upis više prvačića

Ona je navela da je u školskoj 2021/2022. godini nastavu u osnovnim školama pohađalo ukupno 85.059 učenika, raspoređenih u 4.974 odjeljenja, te da je deveti razred pohađalo 9.400 učenika.

– Prema podacima koje smo dobili od osnovnih škola, u narednoj školskoj godini imaćemo povećanje broja novoupisanih prvačića za 125 učenika više u odnosu na prethodnu godinu, a do završetka upisa u škole, očekujemo i dodatni upis učenika. Vjerujem da su povećanju broja prvačića u školama doprinijele populacione mjere koje Vlada Republike Srpske preduzima prethodnih godina – rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, konkurs za upis učenika u srednje škole u Republici Srpskoj raspisan je za 10.041 učenika, raspoređenih u 445 odjeljenja.

– U skladu sa Zakonom, definisana su dva upisna roka, od kojih je junski u toku i traje do 24. juna, a julski rok nas očekuje od 4. do 15. jula – navela je Trivićeva.

Ona je napomenula da je planiran upis 7.718 učenika u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.323 učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti, te da je plan upisa usklađivan sa potrebama tržišta rada i iskazanim potrebama za nastavak daljeg školovanja na visokoškolskim ustanovama.

– Svake godine od privrednika tražimo da nam dostave njihove potrebe za kadrom u deficitarnim zanimanjima, tako da smo ove godine raspisali javni poziv za upis 19 deficitarnih zanimanja u srednjim školama u Srpskoj. Očekujemo da ćemo popuniti 80 odsto od mogućeg upisa, a što iznosi 730 mjesta – navela je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je u protekle dvije godine ovaj program realizovan upravo u tom procentu, te da to pokazuje da je mjera Vlade stimulativna, jer učenici koji upišu ova zanimanja dobijaju mjesečnu stipendiju od 100 KM i pokriveni su im troškovi prevoza.

Trivićeva je ukazala i da lista deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu obuhvata zanimanja – kamenorezac-keramičar, izvršilac radova na saobraćajnicama, pekar, mesar, bravar-zavarivač, konobar, kuvar, stolar, auto-električar, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, agroproizvođač, prehrambeni prerađivač, električar-elektroinstalater, zatim obrađivač metala rezanjem, alatničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike, te vozač motornih vozila, električar telekomunikacija i auto-mehaničar.

– Ovom listom obuhvaćen je upis za 728 učenika u 19 zanimanja u 36 srednjih škola i 28 jedinica lokalne samouprave, a planirani budžet za stipendije i troškove prevoza učenika upisanih u deficitarna zanimanja u školskoj 2022/2023. godini je 900.000 KM – precizirala je Trivićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo realizovanim projektima i u oblasti obrazovanja i u oblasti kulture, koje su značajno unaprijeđene, te istakla da o tome svjedoče brojni rezultati. Trivićeva je dodala i da je reforma obrazovanja proces kontinuiteta, koji traje u nedogled, te da je važno da se svake godine naprave iskoraci i donesu što kvalitetnija rješenja.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Nevrijeme se sručilo na Mostar, ulice pod vodom (VIDEO)

DB

Brčko: Održan “Kobasica fest” (FOTO)

JMS

Vremenska prognoza: Sutra oblačno uz lokalne pljuskove

SB

Evo gdje BiH izvozi oružje

SB

Predstavljene mjere za prevenciju vršnjačkog nasilja u školama u RS, evo šta je njima predviđeno

SB

Sve više deportovanih građana BiH iz Evrope

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više