Foto: Vlada RS
Društvo

Višković: Dužnost srpskih predstavnika da se poklone precima na Krfu (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Krfu da su svi funkcioneri koji predstavljaju institucije Srbije i Republike Srpske dužni doći na to mjesto da bi se poklonili precima i upoznali sa svim nedaćama kroz koje su srpski vojnici morali proći prije veličanstvene pobjede.

Višković je tokom posjete Srpskoj kući, muzeju posvećenom stradanju srpske vojske tokom Albanske golgote 1915.–1916. godine u Prvom svjetskom ratu, rekao da je fasciniran žrtvom koju su podnijeli srpski vojnici da bi se sve ove godine moglo uživati u srpskoj državi i državnosti.

Prema njegovim riječima, golgota srpskog naroda i vojske u Prvom svjetskom ratu i žrtva koja je podnijeta na putu do slobode trajno su urezane u kolektivnu memoriju srpskog nacionalnog korpusa.

– Veliki broj pripadnika srpske vojske koji se našao na Krfu i učestvovao u proboju Solunskog fronta i fenomenalnoj pobjedi sa saveznicima u Prvom svjetskom ratu dolazio je i sa prostora Republike Srpske – rekao je Višković.

Kad je riječ o stradanju srpskih vojnika na ostrvu Vido, na kojem je dnevno po 300 ljudi gubilo živote, Višković je naveo da je to mjesto stradanja najvećeg broja mladih života.

Višković je istakao i da je od kustosa zaduženog za Srpsku kuću čuo da su se Srbi ponašali apsolutno časno i da nijedan eksces nije zabilježen kod domicilnog stanovništva, nijedna krađa, tuča ili bilo kakav nemili događaj.

On je istakao da su Srbi ovdje doživljavani kao braća i dobili su svu vrstu pomoći da su se brzo mogli oporaviti i ponovo spremiti za proboj Solunskog fronta i povratak u maticu da konačno slome okupatora i donesu sa saveznicima veliku pobjedu u Prvom svjetskom ratu.

Kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić upoznao je Viškovića sa istorijskim zbivanjima i njihovom značaju za srpski narod, koji je odigrao značajnu ulogu na ovim prostorima.

On je istakao da je važno pričati rođacima, prijateljima, kumovima, zašto treba doći na Krf i koliko skupo je plaćena sloboda.

– Mislim da su najvažnije emocije. Informacije su tu da ih pripreme, ovdje u Srpskoj kući, za drugi najvažniji čin hodočašća, a to su emocije na ostrvu Vidu. Ostrvo Vido je mjesto na kom pripadnici naše nacije najlakše puste suzu. To je mjesto bola, tuge i mjesto ponosa – naglasio je Saramandić.

Foto: Vlada RS

Prema njegovim riječima, kada se tumači ovaj istorijski trenutak, ne smije se zadržati samo na emocijama, već se mora ići i korak dalje, a to je stvaranje osjećaja duga, dužnosti, zahvalnosti.

Ove tri rijedi, dodao je, prožimaju se u jedno osjećanje iz koga treba da proističe jedna nova energija i snaga da bi mogli savladati prepreke u budućnosti.

– Naši preci nam ne bi oprostili da se zadržimo samo na tuzi i bolu, na taj način se zatvaramo u začaran krug stradanja. Naprotiv, ovo je mjesto na kome treba da se dogodi jedan fantastičan preokret, da mi osjetimo dug i zahvalnost prema našim precima i da se vratimo sa hodočašća sa jednom novom snagom i energijom. Mislim da je to način na koje se ovo mjesto posjećuje – istakao je on.

Saramandić je podsjetio je da 1917. godine na Krfu štampan crkveni kalendar – Zora iz kog je citirao riječi koje su zapisane.

– A ti putniče, kada dođeš na Krf, obiđi srpske spomenike, svetinje srpske i oslušni šapat koji se sliva sa šumom morskih talasa. Ovdje završismo naš dug i trnovit put, u slavu i čast otadžbine. Pričajte cijelom svijetu, majci Srbiji i potomcima našim, koliko skupo se platila sloboda i steklo srpsko ujedinjenje – naveo je kustus Srpske kuće na Krfu.

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću su naveli da u čast herojskim podvizima srpske vojske, muzejska postavka sadrži mnogobrojne fotografije, dokumente i eksponate kojima se ilustruje period Prvog svjetskog rata odbrane Srbije 1915, stradanja srpske vojske tokom povlačenja preko Albanije i prihvata na Krfu, pa sve do odlaska vojske sa Krfa 1916.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Kako su pobjegli kopači iz Podgorice: Jedan taksijem u Srbiju, dvojica busom do BiH

DB

Šeranić potvrdio: Vrijednost garaže UKC-a sada 42 miliona KM

DB

Cvijanovićeva: Inicijativa Bećirovića i Komšića osuđena na propast

DB

Savjet ministara: Isticanje zastave EU na zgradama institucija

DB

Bećirović i Komšić uputili u proceduru Prijedlog zakona o državnoj imovini

DB

Priština traži izručenje Milana Radoičića

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više