Foto: Printscreen/N1
Društvo

Košarac: Predstavnici FBiH blokirali gasifikaciju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da su politički predstavnici iz FBiH blokirali donošenje odluke o podršci nacrtu sporazuma između BiH i Hrvatske koji se odnosi na gasifikaciju.

Košarac je ocijenio da su “maske pale” i da su donošenje odluke blokirali oni kojih se najviše tiče Južna interkonekcija.

– Jasno je da Republika Srpska zagovara snažan investicioni ciklus i razvijanje infrastrukturnih projekata i kada njene institucije na adekvatan način žele da postupaju, uvijek postoji definisani zastoj na nivou institucija BiH, odnosno političkih struktura iz FBiH – rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da danas, kada sve normalne zemlje pokušavaju da obezbijede dovoljne količine hrane i energenata i kada treba razgovarati o obezbjeđenju energenata, gasa za sve dijelove BiH, politička struktura iz FBiH šalje negativnu poruku da ne želi da se bavi takvim izazovnim pitanjima.

– Niko od nas ne zna koliko će trajati globalna kriza. Smatramo da je ovo bila adekvatna politika da omogućimo više interkonekcija za ulazak gasa i u Republiku Srpsku i u FBiH, od čega bi konkretnu korist imali i građani i privredna zajednica BiH – naglasio je Košarac.

On je naveo da će u narednom periodu biti uloženi dodatni napori da se obave konsultacije i pokuša doći do rješenja u nastavku sjednice Savjeta ministara, s obzirom da postoje određeni ministri koji se nisu prijavili, a da postoje ministri koji su bili protiv, navodeći da te strukture dolaze iz FBiH.

Košarac smatra da su rezultati današnje telefonske sjednice Savjeta ministara potpuno neobjašnjivi s obzirom na to da su ih tokom intenzivnih razgovora s kolegama iz FBiH uvjeravali da postoji politička saglasnost da se danas glasa i za Južnu i za Istočnu novu interkonekciju.

Košarac je to pripisao političkim predrasudama i motivima, što je, kaže, zabrinjavajuće s obzirom na to da, istovremeno, iz institucija Republike Srpske predstavnicima u zajedničkim institucijama nije data instrukcija da zaustavljaju neke investicione projekte značajne za FBiH.

Ukazao je na niz nelogičnosti, navodeći kao primjer da je, kada je riječ o Južnoj interkonekcija, sporazum sačinila federalna Vlada, a da oni koji danas participiraju u Savjetu ministara, a čiji su predstavnici u Vladi FBiH danas nisu glasali za sporazum o toj interkonekciji.

– Čini se da su išli logikom da ne dozvole Republici Srpskoj, a da ne moraju dobiti ni oni – ocijenio je Košarac.

On je istakao da je stav predstavnika iz Republike Srpske potpuno jasan, da nema kretanja kada je u pitanju Južna interkonekcija ako nema kretanja kada je u pitanju Nova istočna interkonekcija.

– Možda je za neke nejasno i pokušavaju da to problematizuju. Imali smo jutros napore da se odvoji Južna i Nova istočna intekonekcija. Nismo naivni kao neki što su nekada bili u Savjetu ministara koji su omogućavali razne projekte za FBiH, a dolazili iz Republike Srpske, ali ih nije interesovalo infrastrukturni razvoj i interes Srpske – rekao je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je naglasio da je danas sasvim drugačija situacija jer se Republika Srpska želi razvijati i koristiti institucije BiH na način da se to omogući na vrlo jasan i zakonit način.

– Ali je očigledno da postoji vrsta političkih i nekih drugih predrasuda koji ne mogu da dozvole da Republika Srpska i njene institucije imaju ozbiljne projekte i prijatelje koji žele da je osnaže – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, riječ je o snažnom infrastrukturnom projektu za Republiku Srpsku, a njeni politički predstavnici i institucije vode računa o energetskoj stabilnosti i bezbjednosti.

On je uvjeren da postoje političke predrasude zato što je gas koji se odnosi na Istočnu interkonekciju dolazi iz Rusije, ali je napomenuo da se Sarajevo grije na gas.

– Onda kada treba obezbijediti dovoljne količine postoji potpuna mobilnost da se obezbijede dovoljne količine i niža cijena. Nedavna posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rezultovao je time da će BiH imati gas i nižu cijenu nego neke druge zemlje – posjetio je Košarac.

On je ukazao da predstavnici Republike Srpske imaju univerzalan pristup prema potrebama građana i u Srpskoj i FBiH, ali uvijek postoji zastoj kada je u pitanju odlučivanje predstavnika FBiH u instituicijama BiH.

-Sklon sam da vjerujem da ne treba ubuduće odlučivati u Savjetu ministara dok se ova pitanja ne riješe. Sad vidimo ko blokira određene infrastrukturne razvojne projekte za Republiku Srpsku i neke druge projekte u kojima često dođe do blokade predstavnika iz FBiH koji participiraju u Savjetu ministara -rekao je Košarac.

On je napomenuo da predstavnici Srpske ne blokiraju projekte jer smatraju da je važno da gas jednako dođe i u Posušje, Novi Tranvik i prema Mostaru, kao i što treba da postoji nova interkonekcija od Bijeljine preko Brčkog do Banjaluke i Novog Grada.

– To je u korist svih građana, kako Republike Srpske, tako i FBiH i poslovne zajednice u čitavoj zemlji – dodaje je Košarac, uz napomenu da su na svakom bilateralnom sastanku predstavnici Vlade Hrvatske bili ti koji su otvarali pitanje Južne interkonekcije.

Savjet ministara danas nije postigao potreban konsenzus u vezi sa prijedlogom za vođenje pregovora radi zaključivanja Prednacrta sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda “Južna interkonekcija BiH i Hrvatske” na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Potreban konsenzus nije dobio ni prijedlog za vođenje pregovora radi zaključivanja i Prednacrta sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije” na pravcu granica Srbija – BiH – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ministarstvo odbrane BiH traži budžet od 1,7 milijardi maraka,

DB

Prognoza: Sutra pretežno oblačno i hladno

DB

Patrijarh Porfirije: Moliću Boga da svim narodima u Hercegovini donese mir

DB

Najavljeno nevrijeme pali alarme u BiH, Srbiji i Hrvatskoj

DB

Fondovi zdravstvenog osiguranja traže smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove u BiH

DB

Patrijarh Porfirije: Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više