Foto: Printscreen/Capital
Društvo

Kršenje zakona – Adresa i matični broj ne smiju na platnu listu

Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine zabranila je da se na platnim listama radnika u Republici Srpskoj stavljaju njihovi matični brojevi i adresa stanovanja.

U Agenciji navode kako su analizom Zakona o radu ustanovili kako on ne propisuje obradu matičnog broja u okviru pismenog obračuna plate, te da zbog toga Ministarstvo nije imalo zakonski osnov da takvu obradu propiše pravilnikom.

Foto: Printscreen/Capital

Zbog svega se, ocjenjuju, znatno prevazilazi granica potrebne obrade podataka i stvara neopravdan rizik od zloupotrebe ličnih podataka, te se narušava privatnost radnika.

Stara platna lista / Foto: Printscreen/Capital

– Činjenica je da radnici redovno moraju priložiti pismeni obračun plate prilikom kupovine sa odgođenim plaćanjem. Prema tome radnici su izloženi riziku zloupotrebe podataka jer se drugim pravnim subjektima i preduzećima omogućava da dobiju njihov matični broj, a za čiju obradu nisu ovlašteni zakonom – navode u Agenciji.

Nesuvisla odbrana Ministarstva

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite je nakon bezuspješnog pokušaja da odbrani svoj stav, moralo da promijeni obrazac za pismeni obračun plate koji se primjenjuje od marta ove godine, piše Capital.

– Zabranjuje se svim pravnim i fizičkim licima, javnim organima i institucijama u Republici Srpskoj da u obrascima pismenog obračuna plate (platne liste) upisuju jedinstveni matični broj i adresu radnika – navodi se u Rješenju iz juna ove godine.

Prije toga su Agenciji davali objašnjenja koja je ona u potpunosti odbacila jer nisu imali argumenata što su lične podatke radnika izložili riziku, a pokazali su i određen stepen nepoznavanja propisa.

Ministarstvo je navelo da je matični broj “bitan element obračuna plate jer je neophodan za identifikaciju poreskog obveznika i njegov upis u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa”.

To po stručnom mišljenju Agencije, nema nikakve veze sa platnim listama.

– Registracija poreskog obveznika se ne vrši putem pismenog obračuna plate, već prilikom zasnivanja radnog odnosa te se radi o posebnom postupku, što čini navod ministarstva neosnovanim – navode u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BIH.

Nova lista sa uvaženom naredbom Agencije / Foto: Printscreen/Capital

Podsjećamo, od marta ove godine platna lista ima snagu izvršne sudske isprave. Na njoj se iskazuju svi elementi u vezi plate, naknade plate i ostalih primanja radnika.

U slučaju da se neko od prava radnika ne bude ispoštovalo od strane poslodavaca, radnik ima pravo da traži direktnu sudsku naplatu potraživanja.

Obrazac platne liste, između ostalog, sadrži podatke o poslodavcu, radniku, časovima provedenim na radu, iznosu osnovne plate (koeficijent i cijena rada), bruto plati, neto plati, uvećanju plate po osnovu radnog staža, rada noću, prekovremenog rada, te ostalim primanjima radnika (topli obrok, prevoz) i sve druge potrebne elemente.

Capital

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ronaldo se još jednom upisao u istoriju

DB

BH novinari: Nikada nećemo pristati na medijski mrak!

DB

 Banjalučki profesori: Najopasnije bi bilo da se zataška afera o kupovini diploma

SB

Klub novinara Banjaluka: Na javne rasprave idemo sa jednim zahtjevom – da se povuče nacrt zakona

SB

Dodik: Prnjavor siguran grad sa perspektivom

JMS

Uvozno meso prvi put skuplje nego domaće

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više