Foto: Srna
Društvo

Godišnjica odbrane zapadnog dijela RS: Služen pomen i položeni vijenci

U porti Hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici danas je služen pomen za srpske borce i civile stradale u odbrani zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, a kod spomen krsta položeni su vijenci.

U hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine na područje zapadnog dijela Republike Srpske, odnosno opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica ubijeno je 107 lica, od kojih 56 civila i 51 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske, dok je 101 lice ranjeno.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, a u ime Srbije ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Foto: Srna

Duško Milunović zahvalio je danas svim učesnicima odbrane zapadnog dijela Republike Srpske u septembru 1995. godine koji su bili hrabri da odole daleko jačem neprijatelju i odbrane svoju teritoriju, slobodu i čast.

– Siguran sam da oni, na onoj strani Save i Une, koji su preživjeli, duboko žale što su nogom kročili na našu zemlju. Neka im to bude opomena, a mi ovdje imamo Spomen-crkvu Svete Petke i spomen-krst kod koga ćemo se moliti svake godine i sjećati se naših stradalih – rekao je Milunović.

Milunović je podsjetio da je Dubica granatirana i 1991. godine, a da su 1995. u agresiju krenuli oni koji su željeli da izvrše zavjet svojih predaka u Drugom svjetskom ratu.

– U periodu od 1941. godine ovdje je sprovođena politika Nezavisne Države Hrvatske, koja je na početku imala u svom programu ekonomsko i političko uništenje Srba, a odmah potom i fizičko uništenje. Oni su to zdušno radili u ovim našim krajevima. Gotovo da nema ovdje čovjeka čija porodica nije stradala u Drugom svjetskom ratu – rekao je Milunović.

On je naglasio da je dugo vremena trebalo da prođe da bi se jasno govorilo šta se u stvari desilo u tom ratu, odnosno da su to bili Hrvati i muslimani u regularnim jedinicama NDH, ustašama i domobranima, koje su pune četiri godine harali i ubijali.

– Dubica je opština koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila 53 odsto stanovništva, odmah iza Lenjingrada u Evropi procentualno najstradalnija opština u Evropi. Ovo moramo da ponavljamo i ne smijemo i nismo zaboravili jer su nama preživjeli govorili o tome – rekao je Milunović.

Foto: Srna

Naglasio je da su pripadnici vojske i policije Republike Srpske branili svoje teritorije od daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

– Oni su se opremali u Njemačkoj, a poslije toga na Stradunu kod Zagreba uvježbavali su kako da pređu ovamo i završe svoju zločinačku misiju. Dobili su najbolju opremu, naoruženje i obuku i tehniku od NATO pakta. Nisu mogli da im daju srce dovoljno veliko da pobijedi naše jedinice i narod na ovim prostorima – rekao je Milunović.

On je istakao da agresor nije kao 1941. naišao na goloruk narod koji su raznim prevarama odvodili na stratišta, već naoružane borce, spremne i opredijeljene da brane svoju slobodu, ognjišta, porodice i svoju čast.

– To su i učinili. Desetkovali smo njihove najbolje i naspremnije jedinice. Pored vojske, velika je bila uloga policije Republike Srpske, naročito ovdje u Dubici i avijacije, koja je djelovala bez obzira na zabranu leta – rekao je Milunović.

General Vojske Republike Srpske i učesnik odbrane zapadnih granica Srpske Momir Zec rekao je novinarima da su borci, komanda i jednice na prostoru od Novog Grada do Gradiške bili odlučni da se odbrane.

– Druge linije nije bilo. Da je ovo palo, pitanje je da li bi bilo Dejtona i kako bi izgleda Republika Srpska. Mi smo imali niz borbi i operacija u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali mogli smo imati popravni. Ovdje nije bilo popravnog, ovo su bile završne operacije koje su dogovorili Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, uz, kako oni kažu, dopuštenje zapadne administracije – podsjetio je general Zec.

On je istakao da je cilj bio da se zauzmu mjesta i gradovi u zapadnom dijelu Republike Srpske, a zatim i Banjaluka.

Darija Kisić izjavila je da su narod i vojska u zapadnokrajiškim opštinama pružili herojski otpor hrvatskoj agresiji u septembru 1995. godine, braneći svoju teritoriju i slobodu.

-Ovo su dani kada se sjećamo slike stradanja srpske vojske i naroda zapadnokrajiških opština, Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, kao i njihovog herojskog otpora i slavne pobjede – rekla je Kisićeva.

Ona je navela da su taj narod i vojska branili svoju teritoriju, svoje porodice, prag i ognjište.

– I baš zato što su branili svoje, u tim borbama ništa nije bilo nemoguće i nisu postojale nikakve prepreke, pa ni znatno brojniji, ni na prvi pogled jači neprijatelji – rekla je Kisićeva.

Ona je dodala da su uspjeli da ne samo odbrane svoju teritoriju već i da zaštite živote svoje djece i obezbijede im budućnost u kojoj danas žive, u slobodi i miru, na svojoj zemlji.

– Hrabrošću i požrtvovanošću, učinili su mnogo, učinili su sve za svoju zemlju, a naša dužnost i obećanje jeste i biće da ih pamtimo i o njihovoj hrabrosti pričamo generacijama koje dolaze – poručila je Kisićeva.

Ona je dodala da zahvaljujući njima, Republika Srpska danas ima svoj put, put prosperiteta i put bolje budućnosti.

– Na tom putu idemo zajedno, nastavljamo zajedno da radimo i gradimo, jačamo ekomomske i privredne veze, a sve s ciljem bolje budućnosti našeg naroda i naše djece. Jasno poručujemo da su nam mir i sloboda danas glavni prioriteti jer samo u miru i slobodi možemo ostvariti sve svoje ciljeve i sve svoje snove – poručila je Kisićeva.

Vijence i cvijeće su položili i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, nekadašnjih oficira Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u odbrani zapadnih granica, Boračke organizacije Srpske.

Kod spomen krsta vijence i cvijeće su položili načelnici opština Kostajnica i Kozarska Dubica Nikola Janjetović i Radenko Reljić, brojne delegacije republičkih, gradskih i opštinskih udruženja i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i druge delegacije i pojedinci.

Kozarska Dubica je ove godine mjesto centralnog obilježavanja Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja,a godišnjica je obilježena i u Novom Gradu i Kostajnici.
Novi Grad

U Novom Gradu služen je pomen i polagoženi vijenci.

Pomen je služen kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjica, dok su vijenci položeni kod ovog i centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su septembarski dani 1995. godine bili teški za građane ove opštine.

Foto: Srna

– Zahvaljujući Vojsci Republike Srpske i našim građanima izvojevana je pobjeda i nisu se ostvarili planovi Hrvatske. Da nije bilo tako mi danas ne bi živjeli i radili ovdje – rekao je Drljača.

Drljača je naglasio da je odbrana zapadnih granica presudno uticala i na ishod minulog rata, te da zbog toga treba sačuvati sjećanje na to.

– Drago mi je što smo ove godine uspjeli objaviti Monografiju Novogradske brigade, koja je značajan istorijski dokument – rekao je Drljača.

Komandant Novogradske brigade Ranko Dabić rekao je rekao je da je Hrvatska vojska planirala osvajanje Novog Grada, Kostajnice i Dubice i prolazak prema Prijedoru i Banjaluci.

On je objasnio da je u to vrijeme Novogradska brigada branila područje opštine Novi Grad od napada takozvane Armije BiH.

– Novogradska i Prnjavorska brigada i građani odbranili su se od napada i nanijeli teški poraz Hrvatskoj vojsci – rekao je Dabić.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive smrtno je stradalo 57 lica, 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a. Ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica, gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na područje opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.
Kostajnica

U Kostajnici je na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu vijence su položili delegacije Skupštine opštine i opštinske Boračke organizacije.

Janjetović je izjavio Srni da su Kostajnica i njeni građani dali veliki doprinos odbrani zapadnih granica Republike Srpske.

On je naveo da su u granatiranju opštine poginula tri civila Janjka Kukrika, Milan Mijuk i Hata Bešić, dok su Kostajničani Boško Maksimović i njegov sedamnaestogodišnji sin Dražen poginuli u Novom Gradu, a vojnih gubitaka nije bilo.

Prema njegovim riječima, pričinjena je materijalna šteta koja je procijenjena na 40 miliona KM.

– Međutim, granica je ostala na rijeci Uni, a neprijateljske strane nisu prešle na teritoriju opštine i mi smo se danas okupili da odamo počast svima koji su odbranili zapadne granice Republike Srpske – rekao je Janjetović.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miroslav Marinković istakao je da je 18. septembar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske, jer „da su hrvatske oružane snage prešle rijeku Unu, teško bi se zaustavile i do Banjaluke“.

On je istakao da su u odbrani Kostajnice učestvovali borci iz ove opštine, Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada.

– Posebno bih naglasio da su borci treće dobi odigrali veliku ulogu jer su znali koga i šta brane. Veliku zahvalnost treba odati i komandantu odbrane grada i Borbene grupe Balj Dušanu Đenadiji – naveo je Marinković.

Zoran Predojević, koordinator boračkih organizacija regije Prijedor, istakao je da je odsudna odbrana bila u Kostajnici.

– Da je Kostajnica pala, vjerujte da bi pao kompletan zapadni dio Republike Srpske i mi danas ne bismo stajali ovdje i zato ne smijemo dozvoliti da zaboravimo sve te borce, i žive i mrtve, koji su svojim tijelima štitili nejač i civile iza svojih leđa – rekao je Predojević.

On je dodao da za agresiju regularne hrvatske vojske još niko nije odgovarao.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Teške riječi i verbalni sukob na posebnoj sjednici NS RS

DB

Njemačka ima novi plan o “uvozu” kvalifikovanih radnika

DB

Usvojen Izvještaj o izboru srpskih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH

DB

Predstavništva RS dobila novo povećanje plata

DB

Zemlje EU dogovorile: Cijena ruske nafte ograničena na 60 dolara

DB

Sud BiH: Tražićemo izručenje Mahmuljina čim bude uhapšen

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više