Foto: Srna
Društvo

Godišnjica odbrane zapadnog dijela RS: Služen pomen i položeni vijenci

U porti Hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici danas je služen pomen za srpske borce i civile stradale u odbrani zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, a kod spomen krsta položeni su vijenci.

U hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine na područje zapadnog dijela Republike Srpske, odnosno opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica ubijeno je 107 lica, od kojih 56 civila i 51 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske, dok je 101 lice ranjeno.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, a u ime Srbije ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Foto: Srna

Duško Milunović zahvalio je danas svim učesnicima odbrane zapadnog dijela Republike Srpske u septembru 1995. godine koji su bili hrabri da odole daleko jačem neprijatelju i odbrane svoju teritoriju, slobodu i čast.

– Siguran sam da oni, na onoj strani Save i Une, koji su preživjeli, duboko žale što su nogom kročili na našu zemlju. Neka im to bude opomena, a mi ovdje imamo Spomen-crkvu Svete Petke i spomen-krst kod koga ćemo se moliti svake godine i sjećati se naših stradalih – rekao je Milunović.

Milunović je podsjetio da je Dubica granatirana i 1991. godine, a da su 1995. u agresiju krenuli oni koji su željeli da izvrše zavjet svojih predaka u Drugom svjetskom ratu.

– U periodu od 1941. godine ovdje je sprovođena politika Nezavisne Države Hrvatske, koja je na početku imala u svom programu ekonomsko i političko uništenje Srba, a odmah potom i fizičko uništenje. Oni su to zdušno radili u ovim našim krajevima. Gotovo da nema ovdje čovjeka čija porodica nije stradala u Drugom svjetskom ratu – rekao je Milunović.

On je naglasio da je dugo vremena trebalo da prođe da bi se jasno govorilo šta se u stvari desilo u tom ratu, odnosno da su to bili Hrvati i muslimani u regularnim jedinicama NDH, ustašama i domobranima, koje su pune četiri godine harali i ubijali.

– Dubica je opština koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila 53 odsto stanovništva, odmah iza Lenjingrada u Evropi procentualno najstradalnija opština u Evropi. Ovo moramo da ponavljamo i ne smijemo i nismo zaboravili jer su nama preživjeli govorili o tome – rekao je Milunović.

Foto: Srna

Naglasio je da su pripadnici vojske i policije Republike Srpske branili svoje teritorije od daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

– Oni su se opremali u Njemačkoj, a poslije toga na Stradunu kod Zagreba uvježbavali su kako da pređu ovamo i završe svoju zločinačku misiju. Dobili su najbolju opremu, naoruženje i obuku i tehniku od NATO pakta. Nisu mogli da im daju srce dovoljno veliko da pobijedi naše jedinice i narod na ovim prostorima – rekao je Milunović.

On je istakao da agresor nije kao 1941. naišao na goloruk narod koji su raznim prevarama odvodili na stratišta, već naoružane borce, spremne i opredijeljene da brane svoju slobodu, ognjišta, porodice i svoju čast.

– To su i učinili. Desetkovali smo njihove najbolje i naspremnije jedinice. Pored vojske, velika je bila uloga policije Republike Srpske, naročito ovdje u Dubici i avijacije, koja je djelovala bez obzira na zabranu leta – rekao je Milunović.

General Vojske Republike Srpske i učesnik odbrane zapadnih granica Srpske Momir Zec rekao je novinarima da su borci, komanda i jednice na prostoru od Novog Grada do Gradiške bili odlučni da se odbrane.

– Druge linije nije bilo. Da je ovo palo, pitanje je da li bi bilo Dejtona i kako bi izgleda Republika Srpska. Mi smo imali niz borbi i operacija u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali mogli smo imati popravni. Ovdje nije bilo popravnog, ovo su bile završne operacije koje su dogovorili Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, uz, kako oni kažu, dopuštenje zapadne administracije – podsjetio je general Zec.

On je istakao da je cilj bio da se zauzmu mjesta i gradovi u zapadnom dijelu Republike Srpske, a zatim i Banjaluka.

Darija Kisić izjavila je da su narod i vojska u zapadnokrajiškim opštinama pružili herojski otpor hrvatskoj agresiji u septembru 1995. godine, braneći svoju teritoriju i slobodu.

-Ovo su dani kada se sjećamo slike stradanja srpske vojske i naroda zapadnokrajiških opština, Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, kao i njihovog herojskog otpora i slavne pobjede – rekla je Kisićeva.

Ona je navela da su taj narod i vojska branili svoju teritoriju, svoje porodice, prag i ognjište.

– I baš zato što su branili svoje, u tim borbama ništa nije bilo nemoguće i nisu postojale nikakve prepreke, pa ni znatno brojniji, ni na prvi pogled jači neprijatelji – rekla je Kisićeva.

Ona je dodala da su uspjeli da ne samo odbrane svoju teritoriju već i da zaštite živote svoje djece i obezbijede im budućnost u kojoj danas žive, u slobodi i miru, na svojoj zemlji.

– Hrabrošću i požrtvovanošću, učinili su mnogo, učinili su sve za svoju zemlju, a naša dužnost i obećanje jeste i biće da ih pamtimo i o njihovoj hrabrosti pričamo generacijama koje dolaze – poručila je Kisićeva.

Ona je dodala da zahvaljujući njima, Republika Srpska danas ima svoj put, put prosperiteta i put bolje budućnosti.

– Na tom putu idemo zajedno, nastavljamo zajedno da radimo i gradimo, jačamo ekomomske i privredne veze, a sve s ciljem bolje budućnosti našeg naroda i naše djece. Jasno poručujemo da su nam mir i sloboda danas glavni prioriteti jer samo u miru i slobodi možemo ostvariti sve svoje ciljeve i sve svoje snove – poručila je Kisićeva.

Vijence i cvijeće su položili i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, nekadašnjih oficira Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u odbrani zapadnih granica, Boračke organizacije Srpske.

Kod spomen krsta vijence i cvijeće su položili načelnici opština Kostajnica i Kozarska Dubica Nikola Janjetović i Radenko Reljić, brojne delegacije republičkih, gradskih i opštinskih udruženja i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i druge delegacije i pojedinci.

Kozarska Dubica je ove godine mjesto centralnog obilježavanja Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja,a godišnjica je obilježena i u Novom Gradu i Kostajnici.
Novi Grad

U Novom Gradu služen je pomen i polagoženi vijenci.

Pomen je služen kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjica, dok su vijenci položeni kod ovog i centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su septembarski dani 1995. godine bili teški za građane ove opštine.

Foto: Srna

– Zahvaljujući Vojsci Republike Srpske i našim građanima izvojevana je pobjeda i nisu se ostvarili planovi Hrvatske. Da nije bilo tako mi danas ne bi živjeli i radili ovdje – rekao je Drljača.

Drljača je naglasio da je odbrana zapadnih granica presudno uticala i na ishod minulog rata, te da zbog toga treba sačuvati sjećanje na to.

– Drago mi je što smo ove godine uspjeli objaviti Monografiju Novogradske brigade, koja je značajan istorijski dokument – rekao je Drljača.

Komandant Novogradske brigade Ranko Dabić rekao je rekao je da je Hrvatska vojska planirala osvajanje Novog Grada, Kostajnice i Dubice i prolazak prema Prijedoru i Banjaluci.

On je objasnio da je u to vrijeme Novogradska brigada branila područje opštine Novi Grad od napada takozvane Armije BiH.

– Novogradska i Prnjavorska brigada i građani odbranili su se od napada i nanijeli teški poraz Hrvatskoj vojsci – rekao je Dabić.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive smrtno je stradalo 57 lica, 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a. Ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica, gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na područje opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.
Kostajnica

U Kostajnici je na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu vijence su položili delegacije Skupštine opštine i opštinske Boračke organizacije.

Janjetović je izjavio Srni da su Kostajnica i njeni građani dali veliki doprinos odbrani zapadnih granica Republike Srpske.

On je naveo da su u granatiranju opštine poginula tri civila Janjka Kukrika, Milan Mijuk i Hata Bešić, dok su Kostajničani Boško Maksimović i njegov sedamnaestogodišnji sin Dražen poginuli u Novom Gradu, a vojnih gubitaka nije bilo.

Prema njegovim riječima, pričinjena je materijalna šteta koja je procijenjena na 40 miliona KM.

– Međutim, granica je ostala na rijeci Uni, a neprijateljske strane nisu prešle na teritoriju opštine i mi smo se danas okupili da odamo počast svima koji su odbranili zapadne granice Republike Srpske – rekao je Janjetović.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miroslav Marinković istakao je da je 18. septembar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske, jer „da su hrvatske oružane snage prešle rijeku Unu, teško bi se zaustavile i do Banjaluke“.

On je istakao da su u odbrani Kostajnice učestvovali borci iz ove opštine, Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada.

– Posebno bih naglasio da su borci treće dobi odigrali veliku ulogu jer su znali koga i šta brane. Veliku zahvalnost treba odati i komandantu odbrane grada i Borbene grupe Balj Dušanu Đenadiji – naveo je Marinković.

Zoran Predojević, koordinator boračkih organizacija regije Prijedor, istakao je da je odsudna odbrana bila u Kostajnici.

– Da je Kostajnica pala, vjerujte da bi pao kompletan zapadni dio Republike Srpske i mi danas ne bismo stajali ovdje i zato ne smijemo dozvoliti da zaboravimo sve te borce, i žive i mrtve, koji su svojim tijelima štitili nejač i civile iza svojih leđa – rekao je Predojević.

On je dodao da za agresiju regularne hrvatske vojske još niko nije odgovarao.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik: Timovi za spasavanje biće u Turskoj u naredna 24 sata

DB

Elektroprenos BiH objasnio: Zašto je 260.000 građana ostalo bez struje?

DB

Erdogan proglasio sedmodnevnu nacionalnu žalost

DB

Od srijede počinje isplata uvećanih penzija

DB

Štulanović Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara” (VIDEO)

DB

Smetovi blokirali put Ulog-Klanci

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više