FOTO: Andolija
Politika

Arnautović: Izborni rezultati biće utvrđeni do 22. oktobra


Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović izjavio je danas u Sarajevu da će rezultati opštih izbora u BiH biti utvrđeni do 22. oktobra, kada je zakonski rok za to, a da će konačni rezultati biti potvrđeni u zakonskom roku od 30 dana od izbora.

U izjavi medijima povodom početka kontrolnog ponovnog brojanja za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske u Glavnom centru za brojanje CIK-a, Arnautović je rekao da je izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je 3. avgusta nametnuo Kristijan Šmit, CIK dobio pravo da po službenoj dužnosti naredi Centru za brojanje preduzimanje određenih radnji radi ispravnog utvrđivanja rezultata izbora.

On je ocijenio da su neosnovane kritike i navodi da je CIK uradio nešto nezakonito i da tek nakon utvrđivanja rezultata može početi proces podnošenja zahtjeva i otvaranja vreća.

Prema njegovim riječima, postoji apsurd u javnom prostoru jer je CIK institucija koja, prema Izbornom zakonu, nadzire zakonitost rada opštinskih i gradskih izbornih komisija, te biračkih odbora, i radi potvrđivanja i objedinjavanja pravilnih rezultata izbora može narediti ovim komisijama da se otvore vreće i objedine pravilni rezultati.

– A neko postavlja pitanje kako možemo glavnom centru to narediti – dodao je Arnautović.

On tvrdi da je ovo tehnička radnja i da u tome nema politike ni bilo kakvih nezakonitih radnji.

– Nas uopšte ne interesuju rezultati izbora. Nas interesuju one indicije i saznanja što imamo o paljenju, cijepanju, lakiranju i markiranju glasačkih listića, nepravilnom pakovanju osjetljivog izbornog materijala, nedostavljanju vreća sa neiskorištenim glasačkim listićima – naveo je Arnautović.

Predsjednik CIK-a rekao je da je cilj da se u Glavnom centru za brojanje pred očima javnosti utvrde činjenice i da na bazi njih budu donijete odgovarajuće odluke.

Direktor glavnog centra za brojanje Goran Mišković istakao je da će se glasovi prebrojavati u tri smjene, te da je dobro kadrovski popunjen, ali da se i dalje ne zna koliko će prebrojavanje glasova potrajati.

On je podsjetio i da je glavni centar za brojanje raspisao tri javna poziva za zapošljavanje, te da su izabrani kandidati prošli odgovarajuće obuke, napominjući da je pri njihovom zapošljavaju vođeno računa o polnoj i nacionalnoj strukturi.

– Oni već 10 dana rade na prebrojavanju i stekli su određeno iskustvo pošto su morali da broje glasačke listiće za mobilne timove, nepotvrđene i pakete koji su pristigli putem pošte – naveo je Mišković.

Mišković je naglasio i da su timovi za ponovno brojanje glasova dobili nalog na utvrde da li dobijeni materijal u vrećama odgovara glasačkom materijalu koji je predat tom biračkom odboru, kao i da će se provjeravati sigurnosni elementi koje posjeduje svaki glasački listić.

Portparol CIK-a Maksida Pirić objasnila je da će izvještaj Glavnog centara nakon kontrolnog brojanja sadržati šta je u posjedu skladišta CIK-a, šta je u vrećama, te da li su neiskorišteni glasački listići stavljeni u druge vreće.

Prema njenim riječima, u izvještaju će biti navedeno i da li je određeni izborni materijal koji nedostaje, u primljenim obrascima u drugim vrećama.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Đajić: Sigurna pobjeda Šobota u Banjaluci

DB

Ambasada SAD: Odbijamo svaki pokušaj secesije!

DB

OHR: Pomno pratimo kako će biti realizovani izbori u BiH

DB

Trivićeva: RTRS je glasilo vlasti, a ne javnosti i naroda

DB

Nešić poručio Zvizdiću: Dok je Srba biće i Republike Srpske

M B

Srpskoj je važna odbrambena sposobnost Srbije

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više