Foto: Freepik/Ilustracija
Društvo

Milionima brišu bolnice sa crne liste

Među deset najvećih dužnika za poreze i doprinose u Srpskoj nalazi se čak sedam bolnica, a šansa da budu izbrisani s te neslavne liste leži u obećanju Vlade da će izmiriti dugovanja javnih zdravstvenih ustanova po tom osnovu.

Obaveze tih sedam zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose “teške” su čak 205 miliona maraka i mahom je riječ o dugovanjima nastalim u ranijim godinama.

Tako prema najnovijoj ažuriranoj listi Poreske uprave RS, prvo mjesto najvećih dužnika zauzima Univerzitetski klinički centar RS čije su obaveze za poreze i doprinose teške 48,33 miliona maraka.

Tu zdravstvenu ustanovu u stopu prati bolnica u Istočnom Sarajevu koja ima neizmirene obaveze po istom osnovu u iznosu od 48,09 miliona maraka, dok je na trećem mjestu plasirana bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja čiji je dug nešto tanji, tačnije 46,93 miliona maraka.

I četvrto i peto mjesto na listi najvećih dužnika takođe pripada zdravstvenim ustanovama i to Univerzitetskoj bolnici iz Foče čije su neizmirene obaveze “teške” 19,64 miliona maraka, odnosno bolnici iz Gradiške čiji je dug za poreze i doprinose dosegao brojku od 16,65 miliona maraka.

Bolnica “Sveti Vračevi” iz Bijeljine zauzima sedmu poziciju na listi najvećih dužnika s neizmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa teškim pak nešto manje od prethodnika, odnosno 15,52 miliona maraka,  dok bolnica “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora zauzima devetu poziciju i po istom osnovu duguje Srpskoj 10,34 miliona maraka.

Direktori zdravstvenih ustanova koje su najveći dužnici navode da su potpisani reprogrami u vezi sa izmirenjem obaveza nastalih ranijih godina, te da se i na taj način smanjuje dug zdravstvenog sektora za poreze i doprinose.

– Mi imamo potpisan reprogram u vezi sa izmirenjem obaveza. Kako stižu na naplatu obaveze po osnovu tih reprograma tako ih i izmirujemo. Na taj način se smanjuje taj dug. Pored toga, nove obaveze redovno izmirujemo uz plate medicinskih radnika – rekao je “Glasu” direktor Bolnice u Foči, Radmil Marić.

Direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik rekao je da od 2020. godine, od kada je na čelu te zdravstvene ustanove, redovno izmiruju obaveze za poreze i doprinose uz platu radnika.

– Dugovanja za poreze i doprinose datiraju odranije.

Potpisani su i reprogrami za izmirenje tih obaveza.

Mi se trudimo da uplatimo poreze i doprinose i za one radnike koji su stekli uslove za penziju. Tako da ti ljudi na taj način odlaze u penziju bez ikakvih problema – rekao je “Glasu” Dodik.

U programu ekonomskih reformi RS za period 2023-2025. godina navedeno je da Vlada RS planira da nastavi i sa započetom reformom zdravstvenog sistema te da je opredjeljenje da u narednom periodu bude obezbijeđen novac za izmirenje dugovanja javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja iz prethodnog perioda.

Trezor

Iz Vlade RS najavili su da bi iduće godine svi domovi zdravlja u Srpskoj trebalo da pređu na na trezorski sistem poslovanja.

– Nakon toga i bolnice će preći na isti sistem poslovanja – naveli su u Vladi.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Kresojević: Predložićemo Skupštini odluku koja će obavezivati gradske ustanove da zapošljavanje vrše putem javnog konkursa (VIDEO)

SB

Sve više mladih obolijeva od kardiovaskularnih bolesti

SB

Sindikalci predali zahtjeve u zgradu Vlade

SB

Izmjena režima saobraćaja u centru grada zbog održavanja Jesenjeg festivala cvijeća, plodova i meda

SB

U Banjaluci protestna šetnja budžetskih korisnika (FOTO)

SB

Trivić: Živimo u društvu potpuno okrenutih vrijednosti; Dončič: Odlazim na Kostreš gdje sam sa saborcima bio na prvoj liniji odbrane Srpske (FOTO/VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više