Foto: Pixabay/Ilustracija
Društvo

Četvrtina privrede Republike Srpske u rukama žena

U Srpskoj su lani žene registrovale oko 25 odsto od ukupnog broja registrovanih biznisa u toj godini, a najveći broj žena vlasnika biznisa je sa područja Banjaluke i okolnih opština.

Naime, Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske sprovodi Strategiju za period 2019-2023. godina, kojom se predviđa finansijska, te podrška u edukaciji, promociji i udruživanju žena.

Period pandemije posebno je uticao na poslovanje žena preduzetnika, jer više od 50 odsto njih posluje u uslužnom sektoru, koji je pretrpio najveće posljedice, ali bez obzira na posljedice pandemije, ipak je vidljiv oporavak i bolja percepcija preduzetništva žena u javnosti.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, u 2021. godini žene su bile vlasnici 10.812 subjekata ili 25,69 odsto od ukupnog broja subjekata, te suvlasnici 874 subjekta ili 2,08 odsto od ukupnog broja subjekata u Republici Srpskoj.

U subjektima u kojima su žene vlasnici biznisa bilo je zaposleno 23.121 lice ili 11,76 odsto od ukupnog broja, dok je u subjektima gdje su žene suvlasnici bilo zaposleno 7.578 lica, odnosno 5,09 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Kada je riječ o djelatnostima, subjekti u kojima su žene vlasnici uglavnom posluju u oblasti trgovine, ugostiteljstva i hotelijerstva, stručnim naučnim i tehničkim djelatnostima, te prerađivačkoj industriji.

Kako su za “Nezavisne novine” naveli iz Fondacije “Udružene žene” iz Banjaluke, u periodu od 1. januara do 31. avgusta 2022. godine registrovana su 682 samostalna preduzetnika u ovom gradu, od kojih su 233 žene registrovale preduzetničku djelatnost, odnosno 34,15 odsto.

– Žene su inače manje zastupljene, što nam govori da postoji evidentan nedostatak usmjerenih aktivnosti samo za žene i stimulacija njihovog zapošljavanja ili samozapošljavanja u Srpskoj – navode iz ove fondacije.

Kako ističu, prošle godine je usvojen dokument “Program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjaluci za 2022. godinu”, čija je svrha kreiranje boljeg okruženja za samozapošljavanje kroz formiranje fonda za razvoj poslovanja marginalizovanih grupa žena koje imaju poslovnu ideju i namjeravaju da započnu vlastiti posao na području grada.

– Odziv na ovaj projekat je bio znatno veći od planiranih sredstava, što nam govori da su žene zainteresovane za ovakve pozive i da bi ovakvu praksu trebalo proširiti i na cijelu Republiku Srpsku – navode iz ove fondacije.

Prema njihovim riječima, u Bosni i Hercegovini su žene već dugi niz godina manje zaposlene i većina u ekonomski neaktivnijoj grupi stanovništva.

– Društvo očekuje da žene daju prioritet brizi za porodicu i djecu, umjesto karijere, što dovodi do kraće ili duže pauze u karijeri i dugoročno imaju manje sati plaćenog rada od muškaraca, što naposljetku dovodi do niže penzije i ekonomske zavisnosti od partnera – navode iz ove fondacije.

Prema njihovim riječima, u posebno teškoj poziciji se nalaze višestruko marginalizovane grupe žena, što nam je potvrdilo i istraživanje tržišta rada Republike Srpske, u kojem su poslodavci pokazali veoma malu, gotovo nikakvu zainteresovanost za marginalizovane grupe radnika/ca.

– Ukoliko ste žrtva nasilja, imate šansu za zapošljavanje samo kod 18,6 odsto poslodavaca, ukoliko ste žena sa invaliditetom, onda 9,9 odsto, a ukoliko ste žena iz ruralnog područja, onda su šanse nešto veće, ali i dalje poraznih 39,6 odsto – navode iz ove fondacije, dodajući da ovi podaci jasno pokazuju u kakvom su položaju žene u našem sistemu zapošljavanja.

Iz resornog ministarstva navode da su ženama u preduzetništvu dostupni podsticaji koji se odobravaju u skladu sa ispunjavanjem uslova i kriterijuma.

– Ministarstvo privrede i preduzetništva planira izradu novog strateškog dokumenta za podršku preduzetništvu kod žena, te kreiranje novih mjera, koje treba da doprinesu jačanju postojećih subjekata i registrovanju novih. Cilj je da se dokument kreira na osnovu prijedloga samih preduzetnica, kao i njihovih organizacija i udruženja, te uz podršku drugih institucija i donatora – navode iz resornog ministarstva.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), žene preduzetnici, vlasnici pravnih lica, u 2021. godini su ostvarile šest odsto ukupnih poslovnih prihoda malih i srednjih preduzeća, zatim 5,9 odsto prihoda od prodaje učinaka na inostranom tržištu, te 8,7 odsto od ukupno ostvarene dobiti malih i srednjih preduzeća.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Srpska lista neće učestvovati na izborima na KiM 23. aprila

DB

Stanivuković najavio: Besplatan priključak za vodu za svako domaćinstvo

DB

Održana modna revija povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom

DB

SŠC “Gaudeamus” pobjednik konkursa održanog povodom Svjetskog dana voda (VIDEO)

DB

Doboj: Predstavljen projekat centralnog spomenika za 1.864 poginula borca

DB

Adam Šukalo novi savjetnik Aleksandra Vučića

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više