Foto: SRNA
Društvo

RS: U određenim opštinama snijeg i dalje stvara probleme, sela odsječena ili bez struje

Lokalni putevi prema gatačkim selima Lukovice, Zagradci i Ključ još su blokirani usljed vode, ali i snijega na pojedinim mjestima, rečeno je Srni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici opštine Gacko.

Komandir gatačkih vatrogasaca Aleksa Vučković rekao je da je situacija danas nešto bolja budući da opada nivo vode s puta u selu Lukovice.

– Put bi trebalo da do sutra bude čist od vode i da se uspostavi putna komunikacija – rekao je Vučković.

On je dodao da visina snijega na pojedinim mjestima dostiže 70 centimetara, ali da službe čiste regionalne i lokalne puteve.

U “Hercegovina putevima” Srni je rečeno da su svi putevi u ovoj regiji prohodni, ali su savjetovali oprez zbog snijega koji je pao u pojedinim dijelovima.

Putni pravac između Drvara i Istočnog Drvara i jutros nije prohodan, tako da su brojni sugrađani koji rade u Drvaru, na svoja radna mjesta otišli preko Ključa i Ribnika, istakla je u Jutarnjem programu RTRS-a načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

– Subota je bila prilično teška i neizvijesna zbog velikog vjetra i zbog situacije, pogotovo sa selima koja gravitiraju sa Glamočom. Bili su odsječeni skoro 24 časa. Mehanizacija nije mogla da se probije na terenu da bi ekipe elektrodistribucije izašle na teren. Juče se tokom dana to saniralo – navela je ona.

Istakla je da su glavne saobraćajnice očišćene.

– Međutim, i dalje postoje problemi, jer je Drvar rijetko naseljena opština i mi moramo da potrošimo trostruko više vremena kako bismo stigli do naših sugrađana – navela je ona.

– Regionalni makadamski put od Drvara do Istočnog Drvara i dalje je neprohodan zbog visokog snijega, a kantonalne i federalne vlasti pod čijom je ingerencijom ovaj putni pravac uopšte ne zanima čišćenje do entitetske granice sa Republikom Srpskom – potvrdila je Srni načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković.

Prema njenim riječima, putna komunikacija prema Istočnom Drvaru trenutno se odvija preko Bosanskog Petrovca, Ključa i Ribnika.

Ona je rekla da to nije šumski put, kako ga nazivaju u Federaciji BiH i Livanjskom kantonu, nego regionalni i put koji povezuje dva entiteta i dvije opštine.

– Nazvala bih ga put „zločina i kazne“ – zločin je šta rade kada je riječ o eksploataciji šume, uništavaju ga, a kazna je što su Srbi povratnici prinuđeni da idu takvim putem – naglasila je Ivankovićeva.

Ona je dodala da su putevi na području same opštine Istočni Drvar trenutno prohodni.

Foto: SRNA

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je Srni da je područje ove opštine bez električne energije, te da je saobraćaj otežan zbog snijega na kolovozu.

Kljajić kaže da je visina snježnog pokrivača 43 centimetra i da od noćas u ovoj lokalnoj zajednici nema električne energije.

On je naveo da nije očišćen regionalni putni pravac, jer je put pao telefonski stub i mehanizacija nije mogla proći.

Zimske službe preduzeća “Srbinjeputevi” pročistile su velike nanose snijega i osposobile za saobraćaj regionalni put Foča-Čelebići, koji je bio neprohodan.

Ovaj pravac, koji je juče bio neprohodan, sada je prohodan, a u toku je dodatno čišćenje snijega, uklanjanje oborenog drveća i proširenje kolovoza, rečeno je Srni u “Srbinjeputevima”.

Svi magistralni i regionalni putevi koje održava ovo preduzeće su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, uključujući planinske prevoje Rogoj, na putu za Sarajevo, te Prijeđel, na putu za Tjentište.

Kolovozi su posuti solju i sve ekipe su na terenu, rekli su u “Srbinjeputevima”.

Iz ovog preduzeća su pozvali vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, te da vožnju prilagode uslovima na putu.

Snježne padavine izazvale su brojne kvarove na elektromreži, pa su bez struje i dalje potrošači na širem području Tjentišta, Čelebića, Zavaita, Kozje Luke, Slatine, Osijeka i Zubovića.

Iz fočanske “Elektrodistribucije” kažu da je mokar snijeg izazvao kvarove uglavnom na dalekovodima, dok su prijavljena oštećenja i na niskonaponskoj mreži.

Sve ekipe su na terenu, a posao električarima otežava nepristupačan teren i kiša koja pada od prošle noći.

U fočanskoj Terenskoj jedinici “Elektrodistribucije” na Palama rekli su da će nastojati da tokom dana otklone što više kvarova i osposobe elektromrežu.

U Foči je prethodnog vikenda palo oko pola metra snijega u nižim i od 80 centimetara do metar snijega u višim predjelima.

Vodostaji

Vodostaj rijeke Save u Semberiji jutros opao za pet centimetara i na vodomjernoj stanici Jamena u 7.00 časova iznosio je 994 centimetra, a ugroženih domaćinstava nema, rekao je Srni Nenad Jovanović iz Odsjeka za civilnu zaštitu Bijeljina.

Redovna odbrana od poplava na ovoj rijeci i dalje je u toku, jer se ona uvodi na 970 centimetara.

– Imali smo sreću da je Sava niska i uspjela je da primi Drinu – rekao je Jovanović.

Vodostaj rijeke Drine na vodomjernoj stanici Radalj iznosi 302 centimetra i u opadanju je za oko 50 centimetara od posljednjeg izvještaja.

Na hidrocentrali Zvornik protok rijeke Drine je 1.046 metara kubnih u sekundi.

Voda se povukla u vikend-naselju Janja, a ostali su samo džepovi gdje je voda prisutna, ali domaćinstva nisu ugrožena.

– Vodotoci Gnjica i Lukavac su sve vrijeme u koritu. Sava se jedino izlila na poljoprivredna zemljišta u nebranjenoj Mjesnoj zajednici Novi koja se svake godine izliva u tom području. Sada se povlači i ne prijeti domaćinstvima – rekao je Jovanović.

Dražen Gačić iz preuzeća “Gačić Interkop” rekao je da su mašine od 7.00 na lokalnim kategorisanim putevima.

Vodostaji rijeka Rzav i Drina su u opadanju i situacija je stabilna, potvrdio je Srni Dragan Jovanović iz opštinske Civilne zaštite.

Jovanović je istakao da će ekipe obići teren i rizična područja i sagledati eventualne posledice.

Civilna zaštita je i dalje u pripravnosti.

Izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Darko Andrić rekao je da je trenutni protok kroz “Hidroelektranu Višegrad” 800 metara kubnih u sekudni, što je uobičajen nivo Drine za ovo doba godine.

– Situacija sa vodostajima je normalizovana. Mi smo uz pravovremene aktivnosti nadležnog ministarstva Republike Srpske, „Voda Srpske“ i drugih, kao i uz dobru međusobnu koordinaciju rada elektrana na drinskom slivu uspjeli da spriječimo štetu –  istakao je Andrić.

On je zahvalio svim radnicima hidroelektrane na odgovornom radu, naročito u otežanim okolnostima.

Ivankovićeva je navela da svakodnevno u Istočni Drvar iz federalnog Drvara putuje između 120 i 150 radnika koji su zaposleni u opštini, pošti, domu zdravlja i šumariji.

Seosko područje opštine Novi Grad jutros je usljed obilnih snježnih padavina ostalo bez električne energije, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.Struje jutros ima samo u gradskom području Novog Grada.

Visina snježnog pokrivača na mjernom mjestu u meteorološkoj stanici je 12 centimetara, ali u brdskom dijelu opštine ima ga oko 30 centimetara.

Rukovodilac tehničkog sektora u Komunalnom preduzeću “Komus” Novi Grad Dragan Raljić rekao je Srni da ekipe od jutros čiste ulice u gradskom dijelu i prigradskim naseljima.

Glas Srpske/SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Šulić: Vlada odgovorno radi na snižavanju cijena

M B

Povećan promet u trgovinama na malo

M B

Građani BiH već hvataju niže cijene zimovanja

SB

Prosječna neto plata u avgustu 1.286 KM

M B

Mala očekivanja novinara iz RS: Apeli iz Brisela nisu dali efekte

M B

Srpska bogatija za 25 beba

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više