Foto: Nezavisne/ Arhiva
Politika

Krišto poručuje da BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja, te istakla da Savjet ministara uvažava poziciju entiteta i da je otvoren za saradnju i pružanje podrške drugim nivoima vlasti.

Kada je riječ o budućoj saradnji sa entitetski vladama, Krišto je navela da će Savjet ministara biti konstruktivan partner svima koji žele da rade i ostvare napredak.

– Mišljenja sam da trebamo pružiti podršku lokalnim projektima i BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja – rekla je Krišto za “Večernji list”.

Krišto ističe da postoji unutrašnji konsenzus da se unaprijede procesi u korist naroda i građana koji žive u BiH.

Ona je ocijenila da bi svako odgađanje usvajanja budžeta na nivou BiH samo usporilo dinamiku rada i provođenje reformskih procesa, što ne koristi nikome u BiH.

Krišto je naglasila da će Savjet ministara hitno razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, kako bi se stekli uslovi za njegovo upućivanje Predsjedništvu BiH, ustavno mjerodavnom za predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga na kraju usvaja.

– Naš je cilj da poboljšanjem fiskalne politike stvorimo prostor za rast privrede te da se podstiče privredni oporavak i održivi rast – rekla je Krišto

Kada je riječ o obavještajno-bezbjednosnom sistemu, predsjedavajuća Savjeta ministara navodi da ovaj sistem mora biti u funkciji zaštite stabilnosti i bezbjednosti BiH i svih njenih stanovnika i da je od izuzetne važnosti modernizacija, depolitizacija, kadrovsko i materijalno unapređenje rada bezbjednosnih i policijskih tijela u BiH.

– Proces imenovanja zahtijeva provođenje tačno definisanih procedura kako bi na kraju na čelnim pozicijama u bezbjednosnim i policijskim imali adekvatno obrazovane ljude sa iskustvom u tom području – navela je Krišto.

Na pitanje kako će okrnjena “osmorka” uticati na rad Savjeta ministara, Krišto je navela da je HDZ BiH konstruktivan partner u procesu formiranja nove vlade Federacije BiH, koji je u toku.

– U skladu sa Ustavom BiH Savjet minsitara ima svoje nadležnosti i veoma nam je važno imati stabilne entitetske vlade u sinergiji sa Savjetom ministara kako bi politički sistem mogao nesmetano funkcionisati i doprinijeti napretku građana – rekla je Krišto i izrazila nadu da će nova federalna Vlada biti što prije sastavljena.

Govoreći o evropskim integracijama, Krišto je ocijenila da je dobijanje kandidatskog statusa BiH nešto najpozitivnije što se dogodilo ovoj zemlji već dugo vremena te da treba iskoristiti taj optimizam i usmjeriti djelovanje u pravom smjeru kako bi se taj napredak nastavio.

– Jako važan segment tog procesa biće i provođenje ključnih reformi koje se odnose na izmjenu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, borba protiv korupcije kao i promjenom precepcije o korupciji u BiH – navela je Krišto.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ivan Begić kao novinar: “Sabotaža” i u Podgorici (VIDEO)

DB

Omladinska politika Srpske: Poboljšati životni standard mladih

SB

Trivićeva se pohvalila novim članom: Evo o kojoj odbornici je riječ (FOTO)

SB

Јujić: Aktuelan elektronski upis prvačića

SB

Dodik: Ja ću Satlera istući, vidjećeš! (VIDEO)

DB

Ilić: Ambicija mi je da budem predsjednik Mladih SNSD-a

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više