FOTO: Elta TV
Banjaluka

Milada Šukalo: Vidikovac na Banj brdu biće turistička atrakcija (FOTO/VIDEO)

Imamo dobre vijesti. Dobili smo  glavni projekat i raspisali javnu nabavku za izvođača radova budućeg vidikovca na Banj brdu. Očekujem da ćemo ubrzo, u skladu sa zakonskim procedurama izabrati izvođača radova. Naša želja i intencija je, da vidikovac bude završen do ljetnog perioda. Rekla je ovo Milada Šukalo, savjetnica gradonačlenika Banjaluke za društvene djelatonsti gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA TV.

-Radi se o jednom specifičnom području, park šumi grada, gdje je bitno da vodimo računa, prije svega o spomeniku, jer znamo da se ovdje nalazim spomenik palim Krajišnicima, kao i samoj cjelini i biodiverzitetu, koji se nalazio na ovom području, i ono što je bitno da naglasimo, kada se radio sam idejni projekat, tu imamo naglasak na ovom kreativnom dijelu, i mi po javnom pozivu one koje su pobijedili na konkursu nagradimo u skladu sa propozicijama, ali kada dođe do izrade samog glavnog projekta, onda se mnogo detaljnije analizira tlo, statika, i sve građevinski jako bitne teme, koje su nam opet s druge strane jako bitne zbog očekivano velikog broja ljudi koje će dolaziti na sam vidikovac, gdje treba ozbiljno da razmišljamo o njihovoj bezbjednosti, i da razmišljamo o što minimalnijim intervencijama, u samoj prirodi. Mi smo imali sugestije na idejno rješenje od strane udruženja za zaštitu životne sredine, od inicijatora i aktivista iz građanske inicijative „Rekreativna zona“, i gdje smo morali da vodimo računa, kako da što manje narušimo samu prirodu, kazala je Milada Šukalo, naglašavajući da je upravo to glavna razlika između idejnog rješenja i glavnog projekta.

– Oni koji dolaze iz ove struke, znaju da se ovakve stvari jako često dešavaju. Pored svega, mi naravno moramo da vodimo brigu i o finansijama, jer su ponekad određeni projekti, koliko god oni idealno izgledali finansijski mnogo zahtjevni. Postoji neka ekonomska opravdanost, u kojoj treba da se krećemo, da dobijemo nešto dovoljno kvalitetno, dovoljno atraktivno, a opet da vodimo računa da neki razuman iznos trošimo na izgradnju vidikovca. Vjerujte, ja sam neko ko je godinama aktivista, kada dođete sa ove druge strane, ipak treba da pomirite, mnogo parametara, zadovoljite nekako sve strane, a opet da dozvolite gradu da se razvija, da ide naprijed, da bude ljepši, bolji, i omogućimo kvalitetniji život našim građanima.

Šukalo je uvjerena da će cijela priča oko vidikovca na Banj brdu, pogotovo nakon što bude konačno stavljen u funkciju umnogome doprinijeti većoj posjeti rekreativaca ali i turista.

-Banj brdo jeste jedna od atraktivnih lokacija koju vrlo često posjećuju turisti, i mi smo imali od strane turističkih radnika, komentare i sugestije, da recimo kada turisti dođu gore, da nemaju neku određenu tačku gdje mogu stati sa jednom grupom, gdje bi mogli turistima govoriti o gradu Banjaluci i njegovim turističkim potencijalima. Sam vidikovac je koncipiran tako da može da primi veće grupe turista, koji će imati jedan atraktivan pogled na naš grad.

Ona je rekla da psotoji još mnogo toga što se može uraditi na Banj brdu kako bi ova lokacija bila još atraktivnija rekreativcima i turistima. Grad, kaže Šukalo, i dalje razmišlja o vozićima koji bi vozili veći broj turista na Banj brdo, radiće se, kaže, i dalje na unapređenju postojeće infrastrukture,  navodeći mostiće koje će biti potrebno obnoviti, uređenje Trešnjika, kao i staze koja ide iz Srpskih Toplica ka Banj brdu. Ona je naglasila da će se nastaviti na uređenju i obala Vrbasa u neposrednoj blizini Banj brda.

-Prošle godine je Švedska plaža ocijenjena kao jedan od najuspješnijih projekata, kojeg je grad realizovao. Tako ćemo se i ove godine baviti rijekom Vrbas. Ideja je da nastavimo uređenje obale sve od Švedske plaže do restorana Alibaba, a paralelno s tim radilo bi se na uređenju dijela plaže od Gradskog do Zelenog mosta. I kao šlag na torti tu je jedan projekat koji će definitivno obilježiti ovu godinu, kao i sam ovaj potez kako Banj brda do  rijeke Vrbas.  To je uređenje banje Vrućice, takozvani projekat Tri banje. Nama je zaista želja da tu lokaciju sredimo i da ona bude na usluzi svima, prije svega našim građanima, koji tradicionalno ljetne dane, provode na ovom lokalitetu, kaže Šukalo

Govoreći o obnovi spomenika na Banj brdu, Šukalo je rekla da je još prije godinu dana pokrenuta inicijativa za obnovu spomenika koji se danas nalazi u tužnom stanju.

-Mi smo morali čak i ograditi prostor oko samog spomenika zbog bezbjednosti naših sugrađana, kaže Šukalo, ističući da je do sada samo Zavod prepoznao težnju ove Gradske uprave da se spomenik obnovi.

-Ipak mi smo svjesni da Grad ovo ne može sam, pa smo našu inicijativu ponovili. Prije nekoliko sedmica na sastanku u Gradskoj upravi, na kojem su bili i predstavnici resornih ministarstava i Zavoda za zaštitu spomenika i Turističke organizacije, dogovorili smo da jedan multidisciplinarni tim izraditi projektni zadatak, za reviziju projekta koji već postoji za rekonstrukciju spomenika, koji je iz 2003. godine, a od tada pa do danas spomenik je značajno propadao. Mora se izvršiti revizija, koja će se desiti tokom mjeseca marta i aprila, nakon koje ćemo konačno znati koji je to iznos novca koji je potrebno obezbijediti da bi spomenik bio obnovljen, rekla je gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA televizije savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Srpska Cafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Manjača: Voda je konačno stigla u Viluse! (FOTO/VIDEO)

SB

Banjaluka se priprema za Jesenji festival cvijeća, plodova i meda

SB

Zbog obilnih padavina ekipe u pripravnosti: Obilaze teren širom Banjaluke

SB

Biciklisti na udaru vozača i pješaka

SB

Uručeno 50 dodatnih rješenja: Skoro 3.000 banjalučkih porodica dobilo legalan krov nad glavom

SB

Banjalučki kajakaši dočekani u Beogradu: Prešli savski put od 520 km

DB

1 komentar

euroskeptik Srijeda, 1.02.2023., 13:19 at 1:19 pm

Samo da vam prođe mandat,Banja Luka će progledati,sada nam nikakav vidikovac ne može pomoći,živimo u magli.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više