Foto: Pixabay
Zanimljivosti

Nova studija upozorava: Vrijeme provedeno pred ekranom može da utiče na akademski uspjeh vašeg djeteta

Puštanje bebe da gleda tablete i TV može da ugrozi njeno kasnije akademsko postignuće i emocionalno blagostanje. Prema studiji objavljenoj u časopisu JAMA Pediatrics, istraživači su otkrili da je vrijeme provedeno ispred ekrana tokom djetinjstva povezano sa lošijim izvršnim funkcionisanjem kada dijete napuni devet godina.

Centar za dijete u razvoju Univerziteta Harvard navodi da su vještine izvršnog funkcionisanja mentalni procesi koji nam “omogućavaju da planiramo, fokusiramo pažnju, pamtimo uputstva i uspješno žongliramo sa više zadataka“. Te vještine su izuzetno važne za spoznaju višeg nivoa, kao što su emocionalna regulacija, učenje, akademska postignuća i mentalno zdravlje.

Kako se navodi u studiji, to utiče na naš uspjeh u društvenom, akademskom, profesionalnom smislu i na to kako brinemo o sebi.

– Iako se ovi kognitivni procesi prirodno razvijaju od djetinjstva do odrasle dobi, na njih utiču i iskustva koja imamo i kada ih imamo u svom razvoju – ističe dr Erika Čiapini, docent psihijatrije i bihejvioralnih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru, i dodaje:

– Ako djetetu date ekran, to može da ometa njegovu emocionalnu regulaciju.

Šta djeci treba

U razvojnom periodu kao što je djetinjstvo, jedan od velikih problema sa korišćenjem ekrana je to što mala djeca ne uče mnogo preko njih.

– Ne postoji zamjena za interakciju sa odraslima, njihovo modeliranje i podučavanje – ističe dr Džojs Harison, vanredni profesor psihijatrije i bihejvioralnih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins.

Bebe takođe teško tumače informacije predstavljene u dvije dimenzije, kao što su ekrani, i imaju problema da razlikuju fantaziju od stvarnosti.

– Bebe i djeca uče u društvu i imaju veliku korist od interakcije sa drugima (odraslima i djecom) što je teško postići pomoću ekrana – ističe Čiapini i dodaje da, kada je u pitanju emocionalna regulacija, bebe i mala djeca uče od svojih staratelja kada i kako da modeliraju samokontrolu, kao i kako da označavanju emocije i odgovarajuće izraze uz njih.

Primjera radi, malom djetetu možete da ponudite različite opcije šta može da preduzme i uradi kada je ljuto, kao što je recimo, da duboko diše umjesto da se neprikladno ponaša. Razgovor o emocijama može da bude previše apstraktan za djecu predškolskog uzrasta, zbog čega je u tim slučajevima korišćenje zona boja za razgovor o emocijama od velike pomoći.

– Mirne i zadovoljne emocije mogu da budu predstavljene zelenom bojom, zabrinute ili uznemirene mogu da budu žute, a veoma  uznemirene ili ljute – crvene. Uz pomoć grafike ili slike lica djeci može da se pomogne da usklade ono što osjećaju sa svojom zonom boja. Da bi to pojačali, odrasli mogu da razgovaraju i o sopstvenim emocijama kroz boje pred svojom djecom – predlaže dr Dženi Radeski, pedijatar za razvojno ponašanje i vanredni profesor pedijatrije u Dječijoj bolnici Mičigen medicina i dodaje da roditelji i djeca mogu zajedno da prođu kroz boje i smisle za svaku zonu metode za umirenje.

Da bi se ojačale te vještine izvršne funkcije, Harison kaže da je važno obezbijediti strukturisan angažman gdje dijete može da radi na rješavanju problema u mjeri u kojoj je sposobno na svom razvojnom nivou – umjesto da se problemi rješavaju za njih.

Kako obaviti stvari bez ekrana

Pa ipak, roditeljima je ponekad potrebno samo da stave veš da se opere ili da prisustvuju radnom sastanku, zbog čega mobilni telefon može da bude veoma efikasna distrakcija za dijete. Ali, za veoma malu djecu, i dalje je ipak najbolje da izbjegavaju da provode svako vrijeme ispred ekrana. Umjesto toga, savjetuje Harison, pokušajte da uključite dijete u kućne poslove.

– Dajte svom mališanu nešto odjeće da se složi pored vas dok pokušavate da operete veš ili, ako imate bebu, držite je bezbjedno u položaju gdje možete često da uspostavite kontakt očima dok se bavite svojim poslom – ističe Harison i dodaje:

– Za stariju predškolsku djecu, uštedite vrijeme ispred ekrana tako što će strateški da ga iskoriste. Na primjer, njihov jedan sat vremena sa mobilnim telefonom neka bude rezervisan za ono vrijeme kada imate važan sastanak na kojem morate da prisustvujete.

Srpska cafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Fotka koja je postala viralna: Sakrio se na krovu iznad glave policajca (FOTO)

DB

Penzionerke Švajcarske tuže vladu zbog promjena klime

DB

Uzdravlje i živjeli: Internacionalni dan viskija

DB

Svađa političara i vjerskih vođa Libance probudila u dvije vremenske zone

DB

Dobro plaćen posao je najbolji posao: Pogledajte deset najtraženijih zanimanja na svijetu

SB

Amerika: Ofarbao kamion u Zvezdine boje, pa dobio odgovor “grobara” (FOTO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više