Foto: Miloš Dragičević/ SrpskaCafe
Društvo

Ombudsmani o izmjenama Krivičnog zakonika Srpske: Svako ima pravo na slobodu izražavanja


Član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama garantuje svakome pravo na slobodu izražavanja, poručili su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, a u vezi sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Kako dodaju, sloboda izražavanja je relativno pravo, što znači da u određenim slučajevima ovo pravo država može ograničiti, ali za to postoji niz uslova.

– Uslov za ograničavanje bilo kojeg ljudskog prava, pa tako i slobode izražavanja, jeste da je ograničenje propisano zakonom, da je neophodno u demokratskom društvu, odnosno da je u interesu nacionalne sigurnosti, teritorijalnog integriteta ili javne sigurnosti, sprečavanja nereda ili zločina, zaštite zdravlja i morala, ugleda ili prava drugih, sprečavanja širenja povjerljivih informacija ili u interesu očuvanja autoriteta i nepristranosti sudstva – naveli su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Međutim, kako su dodali, treba imati u vidu da neophodnost, u smislu člana 10. stav 2. Konvencije, implicira postojanje “hitne društvene potrebe”.

Sponzorisano

– Osim toga, svako ograničenje mora biti proporcionalno cilju koji se želi istim postići. Cilj svakog ograničavanja svakako je i sprečavanje zloupotrebe prava, odnosno zaštite prava drugih lica, što je navedeno ne samo u članu 10. pomenute Konvencije, nego i članu 17. koji zabranjuje zloupotrebu prava – naveli su ombudsmani u izjavi za “Nezavisne novine”.

Kako podsjećaju, Evropski sud za ljudska prava u svojim odlukama je stanovišta da  je sloboda izražavanja suštinski važna za zaštitu svih drugih prava i sloboda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

– Evropski sud za ljudska prava u jednoj od presuda ističe ‘Sloboda izražavanja predstavlja jedan od osnovnih temelja demokratskog društva i preduvjet je za njegov napredak, kao i za vlastito ispunjenje svakog pojedinca’ – podsjećaju iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Dakle, kako dodaju, sloboda izražavanja, kao temelj svakog demokratskog društva, može biti ograničena samo ukoliko su ispunjeni naprijed navedeni kriterijumi.

– S tim u vezi, neophodno je utvrditi odgovarajući balans između slobode izražavanja, sa jedne strane i zaštite prava drugih lica ili javnog interesa, sa druge strane – naveli su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Veće malverzacije i problemi sa trgovcima: Reklamacije u padu, a žalbe potrošača sve brojnije

DB

Ministarstvo finansija Srpske odgovorilo Ambasadi SAD: Činjenice demantuju laži

DB

Sijelo tromeđe: Pet decenija ori se ojkača u Strmici!

DB

Aleksandar Kasanof umjesto Gabrijela Eskobara

DB

Helez: Neću dozvoliti upotrebu helikoptera MUP Srbije za gašenje požara u BiH

DB

U Doboju pronađena tijela dva brata

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više