Foto: Miloš Dragičević/ SrpskaCafe
Banjaluka

Skupština grada: Usvojen rebalans, Banjaluka spremno čeka ATP turnir! (VIDEO)


Odbornici Skupštine Grada usvojili su Rebalans budžeta za 2023. godinu, čime je omogućeno da se prethodno odobrena kreditna sredstva inkorporiraju u budžet i postanu operativna.

Gradski menadžer, Bojan Kresojević poručio je kako je upravo rebalans budžeta od velikog značaja za realizaciju kapitalnih ulaganja.

– Tu se nalazi, prije svega, 10 miliona KM za izgradnju sportske dvorane putem kapitalnog granta Teniskom savezu Republike Srpske, kao što i sami možete da vidite, u Parku “Mladen Stojanović” radovi idu vrlo intenzivnom dinamikom napreduju.

Zato je danas bilo veoma važno da se danas donese takva odluka, kako bi smo finansijski mogli da ispoštujemo samou dinamiku prema izvođačima, a kako bi smo obezbijedili sve da Banjaluka spremno dočeka ATP 250 Srpska open. Uz rebalans budžeta je i odgovarajuća odluka koja definiše sve elemente kapitalnog granta Teniskom savezu Republike Srpske, za izgradnju teniske dvorane, kao kapitalne investicije od javnog interesa danas je usvojena na sjedinici – kazao je on.

Sponzorisano
Foto: Miloš Dragičević/SrpskaCafe

Dodao je i da je usvojen amandman gradonačelnika, da se infrastruktura koja se gradi za predstojeći ATP turnir ustupa Teniskom savezu Rpeublike Srpske na dvije godine.

– Za potrebe održavanja ATP turnira, već izgrađeni tereni u okviru Parka “Mladen Stojanovića” se ustupaju Teniskom savezu kako bi se kvalifikacije i drugi elemti priprema za ovaj dio ovog turnira mogli realizovati onako u skladu sa zahtjevima ATP – a. Prvobitna ideja je bila da se na neodređeno da Teniskom savezu na upravljanje, ali pokazali smo na ovaj način i odgovornost i prema Teniskom klubu “Mladost” i Teniskom savezu Republike Srpske – istakao je Kresojević.

Osim rebalansa, Banja Luka je dobila i Strategiju demografskog razvoja, koja je takođe usvojena na današnjoj sjednici.

– Banja Luka je pokazala veliku odgovornost. Usvajanjem Strategije demografskog razvoja, učinjen je prvi korak na očuvanju naših porodica i našeg naroda. Predložićemo izmjene zakona koje se odnose na višečlane porodice. Prenijeli smo i pravo svojine nad zemljistem za izgradnju Dnevnog centra “Zaštiti me”. U veoma kratkom roku smo uspjeli ući u rješavanje ovog važnog pitanje. Usvojili smo i odluku kontrole parkiranja nad mjestima rezervisanim za lica sa
invaliditetom i povećali kazne za kršenje ovih pravila sa 40 na 200 KM – rekao je banjalučki gradski menadžer.

Odbornik Narodnog pokreta Banjaluka zove, Saša Lazić nije podržao ni rebalans budžeta ni odluku o dodjeli na korištenje postojećih teniskih terena Teniskom savezu Republike Srpske na dvije godine, niti dodjelu teniske dvorane na 14 dana. Kazao je da mu te odluke nisu bile logične, te da je to glavni razlog zbog čega ih nije podržao.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković poručio je kako su svakako najznačajnije tačke bile one koje se tiču Rebalansa budžeta i sportske dvorane u Parku “Mladen Stojanović”.

– Imajući u vidu da se održava jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Banjoj Luci, usaglašavali smo određene stavove, za šta je bilo potrebno određeno vrijeme, nakon čega smo došli u fazu da usvojimo sve odluke koje su neophodne.

Usvojili smo Rebalans budžeta, koji treba da omogući da sve ovo o čemu smo pričali omogući da se organizuje turnir sa svom pratećom infrastrukturom, naravno počevši od organizacije, pa do saobraćajne, komunalne infrastrukture i dvorane, koju je potrebno da završimo prije samog početka – kazao je on.

Kao bitnu odluku istakao je i onu koja se tiče toga članovi Savjeta Mjesnih zajednica će imati priliku da im se refundiraju troškovi za rad.

Tokom ove sjednice odbornici su dali i podršku i uvojili Program razvoja sporta sa prioritetnim oblastima za 2023. godinu, a usvojeni su i Kalendar kulturnih manifestacija, kao i Kalendar turističkih manifestacija za 2023. godinu.

Gradski parlamentarci su usvojili i Odluku o nagradama i priznanjima povodom Dana grada, 22. aprila, a ove godine nije bilo predloženih kandidata za nagradu Ključ Grada Banja Luka, sa Poveljom “Počasni građanin grada Banje Luke”, koja se dodjeljuje kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja, u svim oblastima stvaralaštva.

Na ovoj sjednici usvojena je i Odluka o načinu objavljivanja Službenog glasnika Grada Banje Luke.

Ljubinko Spasojević

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Mališan u Minhenu oduševio Srbe nakon intoniranja himne (VIDEO)

SB

Jović spasio “Orlove” (FOTO/VIDEO)

SB

Proizvoljni stavovi međunarodne zajednice štete BiH

M B

Nešić: Inicijativa SDA – pokušaj diskreditacije

M B

Svečana i redovna sjednica 2. jula

M B

Vidović: Srpska će svoje obaveze i dalje redovno izvršavati

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više