Foto: SrpskaCafe
Kolumne

Darko Momić: Preobraženje Draškovo i Uspenije Bojanovo

Prije sedam dana otkrio sam da su naši političari bogobojažljivi i da se osme božije zapovijesti „ne kradi“ pridržavaju jednako kao i desete „ne poželi ništa što je tuđe“. Sada otkrivam koje krsne slave obilježavaju i koje svetitelje svetkuju.

SNSD kao najveća stranka u Srpskoj strogo se drži svog ljevičarskog i socijaldemokratskog opredjeljenja i po statutu nema krsnu slavu. Njeni članovi, pogotovo oni iz Doboja, vjeruju u jednog Boga i strogo se pridržavaju prve božije zapovijesti “Ja sam Gospod Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova osim mene” koju u sebi ili naglas obično ponavljaju pred slikom stranačkog lidera. Ako se odluče da počnu slaviti slavu vjerovatno će to biti prepodobni Talalej koji se obilježava 12. marta. Svi pravi članovi SNSD-a znaju šta to znači.

Najstarija srpska stranka SDS slavi Petrovdan kao sjećanje na datum kad je osnovana 1990. godine. S obzirom na višegodišnji post od mrsne hrane, pića i vlasti, SDS bi za sveca zaštitnika mogao da uzme Alimpija Stolpnika ili nekog drugog starozavjetnog sveca poznatog po strogom odricanju od svih ovozemaljskih blagodeti. Ipak, kako stvari stoje, najvjerovatnije će početi da obilježavaju Svete Kozmu i Damjana, zaštitnike ljekara.

PDP je uz SNSD bio jedna od partija koja nije imala krsnu slavu. To se promijenilo sa dolaskom radikala Milanka Mihajlice u PDP koji su pored nekoliko stotina glasova u amanet donijeli i Sveta tri jerarha. Sudeći prema aktuelnim dešavanjima, PDP bi na (ne)zadovoljstvo velikog broja dosadašnjih kršnjaka uskoro mogao početi da slavi – Preobraženje. U tom slučaju izostaće dosadašnje optužbe iz SNSD-a da krsnoj slavi PDP-a prisustvuje 40 britanskih mučenika i da se molitva drži na engleskom.

Socijalistička partija u skladu sa članstvom u Socijalističkoj internacionali nema krsnu slavu, iako lider ove stranke Petar Đokić ne bi imao ništa protiv da se u prostorijama SP-a pored njegove slike stavi i ikona Bogorodice Mlekopitateljice ili recimo ikona Svete Petke, Ane, Anastasije, Evgenije, Jelene… Ne bi Pero pravio problem, samo neko je u pitanju svetiteljka.

Ujedinjena Srpska po Statutu je ostavila stranačkom Predsjedništvu da odredi koju krsnu slavu će obilježavati ova stranka. Pošto taj stranački organ ima problema da se sastane, US godinama na dan osnivanja stranke, 21. novembra, obilježava i Aranđelovdan. Ne zna se da li će i formalno odrediti da slave Aranđelovdan ili će izabrati neku drugu u crvenom… slovu. Al’ sramota je zbog Siniše Vidovića da jedna takva stranka nema krsnu slavu.

DNS od osnivanja slavi Mitrovdan, a i dalje je nepoznato da li je tu krsnu slavu utemeljio jedan od osnivača ove stranke politički blaženopočivši Hadži Jovan Mitrović. Najstariji članovi ove stranke obavezno, ali krišom od aktuelnog rukovodstva zapale svijeću za Markovdan, a preostali članovi okupljeni oko novog lidera pale DNS-u svijeće za Zadušnice.

DEMOS je ostavio svom Glavnom odboru da odluči koju slavu će obilježavati ova stranka. Pravo je čudo da još nije odlučeno da to bude zaštitnik putnika i moreplovaca Sveti Nikola, jer rukovodstvo DEMOS-a još od vremena Hrista gaji blagonaklonost prema svim vrstama puteva i saobraćaja. Na najoštriju osudu naišli su prijedlozi pojedinih funkcionera da DEMOS slavi Markovdan.

NDP je obilježavao Svetog Ćirila i Metodija, ali poslije velike šizme nije ostalo dovoljno kršnjaka, pa su posljednjih godina slavu obilježavali tako što su zamračivali prozore i nisu pozivali goste. Na kraju je predsjednik stranke i slavu i stranku predao u ruke novog lidera Bojana Šapurića. On je umjesto Ćirila i Metodija odlučio da slavi Uspenije, a ako uspije da okupi dovoljno gostiju, zavjetovao se da će slaviti i Spasovdan.

NPS Darka Banjca poštuje „sveca“ koga poštuju i u SNSD-u, ali su ipak odlučili da imaju i svoju krsnu slavu. Poslije trominutnog vijećanja jednoglasno, tj. glasom predsjednika stranke odlučeno je da slave Svetu Matronu Moskovsku. Čuj zašto?!

SPS je planirao da isto kao SDS slavi slavu koja pada na dan osnivanja stranke. Međutim, odustali su kada su skontali da to pada na Svetog Talaleja, a moguće je da je na odluku o odustajanju uticao i predugačak i neplaniran opozicioni status. Sada su mnogo bliže tome da o jednom trošku kao slavu stranke obilježavaju Aranđelovdan pošto je to krsna slava lidera stranke Gorana Selaka. Slučajno ili ne, ali Aranđelovdan kao krsnu slavu obilježava i – BIA.

Narodni front kao najmlađi politički subjekt s obe strane Drine nalazi se u fazi formiranja opštinskih i gradskih odbora i odluka o krsnoj slavi trenutno nije na prvom mjestu. Moguće je i da novi članovi sa sobom donesu krsnu slavu, ali zavisi iz koje stranke će doći. Ipak, nezvanično saznajem da je već predloženo da krsna slava NF bude Sveti Aleksandar… Nevski ili njegov brat Andrej… Prvozvani.

Lista Za pravdu i red Nebojše Vukanovića ne slavi krsnu slavu. Osnovni razlog je što Vukan odavno ispoljava boljševičke manire, u zavadi je sa patrijarhom i smatra da je Bogotac opozicije. Od svojih članova i simpatizera očekuje da bespogovorno poštuju malo prepravljenu drugu božiju zapovijest “Ne pravite sebi drugog idola niti kakva lika, nemojte mu se klanjati, niti mu služiti”. Ipak, zbog prekjučerašnjeg odlaska na Kosovo i Metohiju među mučeni srpski narod zaslužuje da mu se u utorak na sjednici skupštine svi poklone. Iako bi mu većina radije zapalila svijeću. Gluvo bilo.

P.S. Boran i još neki članovi Demosa predlagali su da se Sveta Nedelja preimenuje u Svetog Nedeljka, al’ nije dao Bobi.

Darko Momić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Darko Momić: Ustavni ud BiH

SB

Darko Momić: Oni prvi i oni drugi

SB

Darko Momić: Padaj kišo i nepravdo

SB

Darko Momić: Nije moje da kradem

SB

Darko Momić: Poplavljeni patriotizam

SB

Darko Momić: Obećanje Foresta Gampa

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više