Foto: SrpskaCafe
Kolumne

Darko Momić: Ustavni ud BiH

Da ne bi bilo zabune oko naslova, ud najčešće podrazumijeva dio ljudskog ili životinjskog tijela koji je ekstremno isturen u odnosu na trup, pa je tako i sinonim za ud – ekstremitet.

U naslovnom kontekstu, ustavni ud označava dio pravno-političkog sistema koji je ekstremno isturen u odnosu na truplo zvano BiH. Preciznije, označava produženu ruku atrofirane Kancelarije visokog predstavnika i godinama unazad sprovodi pravno nasilje i brutalnu silu nad pravom i pravnim sistemom BiH.

Teško je naći početak protivustavnog djelovanja Ustavnog (s)uda BiH, ali najispravnije bi bilo uzeti odluku o konstitutivnosti naroda iz jula 2000. godine kojom su temeljni principi BiH okrenuti naopako. Ali ta i brojne kasnije odluke su male mace u odnosu na posljednju Odluku o izmjeni Pravila suda i brisanju člana 39. tih pravila.

Taj član 39. koji govori o obaveznom odgađanju sjednica kaže: „Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati“.

Ustavni sud je u ponedjeljak, 19. juna, održao sjednicu kršeći upravo navedeni član 39. Pravila suda i da apsurd bude potpun, na sjednici ukinuo taj član. Prekršio ga je zato što sjednici „nije prisustvovao nijedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske“. Da budem još precizniji, nije joj prisustvovao Zlatko Knežević, trenutno jedini sudija tog suda koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, jer drugog trenutno nema zato što je Miodrag Simović po sili zakona sa navršenih 70 godina otišao u penziju, a njegov nasljednik još nije izabran, iako Ognjen Tadić u niskom startu čeka imenovanje na tu funkciju.

Nedavno sam upozorio da je višestruko sporan i pogrešan zaključak kojim „Narodna skupština poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnese ostavku na mjesto sudije“, ukazao šta može da se desi ako Zlatko Knežević postupi po tom zahtjevu i precizirao da „preostale sudije mogu mijenjati Pravila suda, dodatno ojačati njegovu ulogu i na taj način ojačati bošnjačku pregovaračku poziciju u nekom budućem periodu“. Ne likujem sada kada se pokazalo da sam u pravu, pogotovo zato što je predmetna odluka Ustavnog suda o ukidanju člana 39. sa toliko nivoa sporna i skandalozna da bi bilo kakvo likovanje predstavljalo bezobrazluk, prije svega zato što je sporna odluka donesena najbrutalnijim silovanjem prava.

Zašto? Zato što je Zlatko Knežević u petak kada je dobio poziv za sjednicu Ustavnog suda zakazanu za ponedjeljak obavijestio sud da ide službeno na konferenciju u Kirgiziju i da neće moći da joj prisustvuje. Pored toga, obavijestio je sud da zbog problema sa konekcijom neće moći da prisustvuje ni onlajn sjednici. Dakle, opravdao je neprisustvovanje sjednici i zbog toga je sjednica MORALA da bude odgođena.

Dalje, tačno je da Ustavni sud BiH odlučuje prostom većinom bez bilo kakvih etničkih ili entitetskih ograda, što znači glasovima petorice od ukupno devet sudija. Dakle, odluku o ukidanju člana 39. Pravila suda mogao je da donese i kada bi dvojica sudija iz Republike Srpske bili protiv nje, ali nije mogao da je donese na način na koji je to uradio, jer je sjednica MORALA da bude odgođena.

Za kraj, ko god smatra da je Republika Srpska proizvela ovu ustavnu krizu, ko misli da je Narodna skupština odgovorna za ovu šokantnu odluku i ko krivca traži u Miloradu Dodiku, taj u političkom smislu ne vidi dalje od nosa i džaba mu je bilo šta objašnjavati, jer je slijep i ostrašćen. A ne vidi ni da atraktivno zemljište banjalučke „Akvane“ vrijedno 20-30 miliona maraka samo što nije završilo u privatnim rukama. Hmm!

P.S. Zlatko Knežević je kopredsjedavajući Svjetske konferencije Ustavnih sudova, član Malog vijeća Venecijanske komisije, čovjek sa nesumnjivim profesionalnim integritetom i čovjek koji je četiri godine bio borac Vojske Republike Srpske. Zbog toga je zaslužio bar da ga neko pita za mišljenje, a ne da ga obavezuje da postupa onako kako je glasala Nikolina Šljivić. Nema smisla.

Darko Momić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju stav redakcije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Nevjerovatna Katarina Trivić: Borbu sa leukemijom podijelila sa drugima (VIDEO)

DB

Srbija kupila zloglasnu direktivu kojom je Hitler naredio napad na Jugoslaviju

DB

Spajić: Odgođen popis stanovništva u Crnoj Gori

DB

Dodik: Vlast u FBiH treba da vodi računa o načinu na koji govori o Srpskoj

DB

Lideri opozicije u Srpskoj: Izmjene Izbornog zakona BiH najvažnije pitanje

DB

Banjaluka: Naredne godine besplatan javni prevoz za više od 40.000 penzionera (VIDEO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više