Foto: Promo
Tehnologija

Savjetovanje/vebinar u Banjaluci: Kako zaštititi informacione tehnologije na internetu i u privredi?

U LANACO Tehnološkom centru će se 17. novembra (petak) 2023. godine održati predavanje na temu „Pravni aspekti korištenje i zaštite informacionih tehnologija na internetu i u privredi sa posebnim osvrtom na pravo intelektualne svojine”. 

Registracija učesnika seminara je od 9h i 20 minuta, a početak je od 9h 45 minuta, a sve u organizaciji PARAGRAF LEX-a.

Ovo savjetovanje je posebno zanimljivo sa sve oni IT kompanije i freelancere koje razvijaju sopstvene proizvode softvere sa elektronskim bazama podataka (informacioni sistemi) gdje će te dobiti odgovore na pitanje kako da zaštite svoje pravo intelektualne svojine, kako se štiti izvorni i izvršni kod softvera, kakav je odnos izuzetno aktuelne vještačke inteligencije i prava intelektualne svojine, te koji je pravni status kompjuterskog programa stvoren u radnom odnosu.

Takođe, savjetovanje je izuzetno aktuelno za sve privredne subjekte koje pružaju usluge ili prodaju robu, pa žele da zaštite svoj marketinški brend na način da štite žig kao pravo kojim se štiti robna oznaka. Konačno, ovo savjetovanje je posebno zanimljivo ne samo IT sektoru, već i drugim sferama privrede farmaceutskoj industriji, mašinskoj industriji (naročito automotive industriji) jer će biti govora na koji način se štiti pronalasci, koji su uslovi da se pronazak štiti kao patent, kakav je pravni status pronalazak stvorenih u radnim odnosima, kako se prometuju žigovi, patenti i druga prava intelektualne svojine. Konačno, posebna pažnja će se obratiti poslovanju na internetu, koji uključenje ne samo upload-ovanja“, „link-ovanja“ i „download-ovanja“ sadržaja sa internet, već i posebnom aspektu zaštite ličnih podataka u korelaciji sa GDPR regulativem EU.

Predavači na savjetovanju su pravni eksperti sa praktičnim i dokazanim iskustvom u IT sektoru.

Cilj savjetovanja je dati polaznicima praktične podatke koji se mogu primijeniti u svakodnevnici korištenja IT u poslovnom okruženju. Naglasak je na fleksibilnosti koja omogućava polaznicima da dobiju podatke koji ih interesuju i konkretno im trebaju.

Poseban naglasak će biti stavljen na praktična objašnjenja i znanje koje ćete moći direktno primijeniti kako bi mogli zaštiti sebe i svoje usluge/proizvode te partnere i kupce/korisnike. Nepoznavanje pravnih aspekata korištenja informacionih tehnologija u poslovnom okruženju vas i vaše radnike, partnere, kupce i korisnike te cijeli posao izlaže opasnosti da povrijedite nečije pravo, da počinite prekršaj ili krivično djelo, svjesni toga ili ne kao i da propustite zaštiti svoje pravo kada bude povrijeđeno ili ugroženo i na taj način izgubite značajnu vrijednost, koja se može iskazati u pravnom ekonomskom i reputacionom riziku.

Predavači su praktičari, a savjetovanje će biti usmjereno na praktična znanja koja možete direktno primijeniti na realne situacije i svoje korištenje informacionih tehnologija u poslovnom okruženju.

Predavači

Antonije Živković

master pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i menadžer sektora za pravne poslove LANACO d.o.o. Banja Luka. Edukator i organizator brojnih konferencija, radionica i seminara iz oblasti prava informacionih tehnologija, prava intelektualne svojine, radnog prava, zaštite ličnih podataka, ugovornog prava, privrednog prava, krivičnog prava i drugih grana prava za privredne subjekte, fizička i pravna lica, sudije itužioce. Autor brojnih naučnih radova i naučne monografije.

Prof. dr. Haris Hasić

vanredni profesor na Pravnom fakultet Univerziteta u Travniku, certificirani predavač za Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, Agenciju za državnu službu BiH i FBiH, Svjetsku Trgovinsku Organizaciju i druge, pravni savjetnik Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) sa položenim ispitom za zastupnika za industrijsko vlasništvo pri Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

U ovom trenutku postoji veliki broj prijava i velika zainteresovanost, te je ostalo još mali broj mjesta za sve one koji žele da prate događaj uživo, a za sve one koji ne budu bili u mogućnosti da se prijave za uživo događaj, organizatori su omogućili i online prisustvo.
Sve detaljnije informacije o ovom događaju, kako da se prijavite, možete dobiti na OVOM INTERNET LINKU
SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vještačka inteligencija oblikovala vladare iz dinastije Nemanjić (FOTO)

DB

Srbija legalizovala “automobile bez vozača”

DB

Koja je cijena vašeg profila na Dark Webu?

DB

“Suvo kočenje“ – revolucija u svijetu automobila (FOTO)

DB

Strimeru eksplodirao iPhone tokom “lajva” (VIDEO)

DB

AI Isus sve poularniji na TikToku: Like i share za blagoslov (VIDEO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više