Foto: SrpskaCafe/ Nikola Vranješ
Društvo

Ovo je radno vrijeme za božićne praznike i za Dan Republike Srpske


Povodom predstojećih božićnih praznika, te obilježavanja i praznovanja Dana Republike Srpske doći će do neradnih dana, te izmijena u radnom vremenu za pravna lica i preduzetnike, koji posluju na području grada Banjaluka i dežurstvu matičara Gradske uprave.

U dane pravoslavnog Božića, koji je po Zakonu o praznicima Republike Srpske vjerski praznik, za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti, neradni dani su 6. januar – Badnji dan i 7. januar – Božić. Radnici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u te dane.

U skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, Zakonom o Danu Republike Srpske i Odlukom o načinu obilježavanja i praznovanja Dana Republike Srpske neradn dan je 9. januar – Dan Republike Srpske.

U dane republičkih praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Sponzorisano

Zaključkom Vlade Republike Srpske od 28. decembra 2023. godine, takođe je i 8. januar 2024. godine, proglašen neradnim danom. Ovog dana u Republici Srpskoj neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove. Takođe, rukovodioci ovih organa obavezni su do kraja 2024. godine organizovati rad radi ostvarivanja punog godišnjeg fonda radnih dana.

Neradni dani i dežurstva u Gradskoj upravi

U skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, te Zaključkom Vlade Republike Srpske, zbog obilježavanja božićnih praznika i Dana Republike, Gradska uprava Grada Banjaluka neće raditi u ponedjeljak i utorak, 8. i 9. januara 2024. godine.

Iz Odjeljenja za opštu upravu napominju da će u te dane za eventualne hitne slučajeve – slučajeve smrti lica, čiji je upis u MK umrlih neodložan radi prevoza tijela van teritorije BiH, biti organizovano telefonsko dežurstvo matičara.

Matičari se mogu kontaktirati 8. i 9. januara u terminu od 8  do 13 časova putem telefona broj: 051 244 – 444. Za svaki dan dežurstva poziv će biti proslijeđen dežurnom matičaru.

Radno vrijeme za praznike

Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluka propisano je koja od navedenih djelatnosti može da se obavlja i u koje dane.

U utorak, 9. januara u skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada rade:

– u vremenu od 00.00 do 24 časa pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i prodaja istih; trgovinski objekti tipa „dragstor“ i trgovinski objekti u autobuskim i željezničkim stanicama i na benzinskim pumpnim stanicama, te

– u vremenu od 8 do 21 čas – trgovine na malo pogrebnom opremom.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima za vrijeme gore navedenih praznika, sve do 31. januara 2024. godine, mogu raditi duže u odnosu na propisano radno vrijeme.

SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu (VIDEO)

SB

U petak nas očekuje rekordna temperatura

SB

Učenike u Srpskoj od jeseni očekuju novi udžbenici, evo i koji

SB

U Srpskoj vreo dan: Doktori savjetuju oprez

SB

UEFA kaznila Albaniju

SB

Gradonačelnik na Bajramskom koncertu: Banja Luka je grad koji se ponosi svojom raznolikošću

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više