Infopunkt

General Savčić za SrpskaCafe: Veliko je pitanje koliko bi boraca sutra branilo RS?!


Predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić sa žaljenjem i ogorčenjem kaže da Republika Srpska prema svojim borcima nije pokazala brigu i poštovanje kakvo zaslužuju.

Kada je riječ o bivšim komandantima brigada VRS o kojima je SrpskaCafe pisao u proteklih nekoliko dana, prvi čovjek BORS-a kaže da zakon o pravima boraca ne daje poseban status oficirima VRS.

– Zakon ne poznaje formacijske dužnosti koje je neko obavljao i zakon je isti i za običnog vojnika i za generala. U okviru zakona priznata su i prava ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, ali zakon ne daje nikakav poseban status po osnovu toga ko je bio na kojoj dužnosti.

Vezane vijesti: 

16-696x449

SrpskaCafe istražuje: Gdje su i šta rade ratni komandanti Vojske RS?! (I)

o Čini se ipak da su aktivni oficiri, odnosno profesionalni vojnici u povlaštenom položaju u odnosu na rezervne vojne starješine?

– Ne, aktivni oficiri ni po čemu nisu u povlaštenom položaju. Profesionalni vojnici ili aktivni oficiri su imali određena prava na osnovu svog životnog poziva, kao što recimo imaju inženjeri u svom preduzeću ili službenici u administraciji ili sudije i slično. Ja sam se kao profesionalni vojnik borio za svoj narod u RS i tri puta sam ranjen, ali RS poslije završetka odbrambeno-otadžbinskog rata nije imala nikakvu posebnu obavezu prema meni, osim one obaveze koja je proisticala iz zakona o pravima boraca kao i prema bilo kojem drugom demobilisanom pripadniku VRS. Razlika između aktivnih i rezervnih oficira je i u tome što su rezervni oficiri poslije rata mogli da se vrate na svoja radna mjesta. Nažalost, postojao je dobar dio onih koji to nisu bili u prilici i tu se pokazala prva nebriga RS prema svojim borcima. Mi imamo primjere da su komandanti bataljona poslije rata preživljavali baveći se najtežim fizičkim poslovima. To je ta nebriga društva o kojoj govorim.

Sponzorisano
o Prije par godina u Narodnoj skupštini RS pokrenuta je inicijativa da se rezervnim oficirima koji su bili komandanti brigada, a njih je desetak, obezbijedi poseban status. Poslanici su usvojili i zaključak kojim su Vlada RS i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite obavezani da im obezbijede dodatna mjesečna primanja od po nekoliko stotina maraka, ali to nikada nije realizovano. Zašto?

Vezane vijesti: 

23192989_10214463647849247_1090650622_n-696x479

SrpskaCafe istražuje: Gdje su i šta rade ratni komandanti Vojske RS?! (II)

– Narodna skupština RS je donijela jako mnogo zaključaka i bilo bi dobro da se neko pozabavi time koliko ih nije realizovano. Kada je riječ o tom konkretnom slučaju, ministarstvo je dobilo taj zaključak, a onda su oni predložili da ta dodatna primanja dobiju putem boračkog dodatka. I to je zamka, jer to ne dozvoljava zakon o pravima boraca. Ponavljam da zakon kaže da pravo na borački dodatak ima demobilisani pripadnik VRS ili MUP-a na osnovu perioda provedenog u ratu i u zoni borbenih dejstava i ne poznaje formacijsko mjesto. Znači, status i dodatna primanja tih desetak rezervnih oficira se nisu mogla riješiti putem boračkog dodatka. Ali imam osjećaj da je pokretač te inicijative namjerno ponudio rješenje koje nije prihvatljivo i koje bi svaki sud oborio kao nezakonito ili neustavno.

o Kako komentarišete to što bivši oficiri HVO ili Armije BiH imaju višestruko veća primanja?

– Komentarišem kao veliki uspjeh njihovih država, odnosno njihove vlasti koja na pravi način zna da cijeni svoje borce. Ja nisam u ratu sreo nijednog borca VRS koji je postavljao pitanje kakva će prava imati poslije rata. O tome treba da vodi brigu država i društvo, jer ako toga nema, onda se postavlja pitanje kako će taj borac sutra ponovo krenuti u odbranu Republike Srpske?! Dakle, borac treba da zna da će njegova djeca da ostanu na sigurnom i da će biti obezbijeđena kada krene u odbranu RS, ali ja više nisam siguran da će to biti tako. Ta nebriga je katastrofalna poruka borcima.

o Da li oficiri optuženi za ratne zločine pred Sudom BiH imaju ikakvu pomoć od BORS-a ili vlasti i zašto nemaju?

Vezane vijesti: 

4-940x385-1-696x412

SrpskaCafe istražuje: Gdje su i šta rade ratni komandanti Vojske RS?! (III)

– BORS nema sredstava. Imamo nešto veoma malo i pomognemo ponekom pojedincu da popravi kuću ili da djeci obezbijedi knjige, ali to su vrlo, vrlo mala sredstva. Nastojimo da im pomognemo u postupku odbrane određenim dokumentima ili pronalaženjem svjedoka. Mnogostruko bi značilo da je to bolje organizovano i kada bi recimo u regionalnim centrima RS postojali timovi zaduženi za pomoć u odbrani. Dakle da u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini i ostalim regionalnim centrima postoje po najmanje dva advokata i dva istražioca sa zadatkom da pomažu optuženima. Nažalost, toga nema.

o Da li je BORS pokretao takvu inicijativu prema vlastima?

– Kako da ne! Pa postoje zaključci NSRS o radu Suda i Tužilaštva BiH iz aprila 2015. godine kojim se Vlada RS obavezuje da obezbijedi finansijsku podršku Fondaciji „Pomoć“ koja djeluje pri BORS-u kako bi se pomoglo optuženima za ratne zločine, ali i taj zaključak je ostao mrtvo slovo na papiru.

o Šta je sa Fondacijom Pomoć?

– Upravo sam vam rekao šta je! BORS nema sredstava za njen rad, a vlast se oglušila o zaključke NSRS! Ono što je poražavajuće je i što imam podatke da je opština Hadžići donijela odluku da Muslimanima iz Hadžića koji su optuženi za zločine nad Srbima u logoru Silos dodijeli po 40 000 KM za odbranu. Isto tako, poslije podizanja optužnice protiv Dragana Vikića i ostalih za zločin u Velikom parku u Sarajevu, Kantonalna skupština je odmah donijela odluku da im se da po 70 000 KM. Ne moram vam ništa više reći, sami izvucite zaključak!

Darko Momić

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Jelena Trivić: Stanivuković će biti primoran da povuče kandidaturu

DB

Mladi SPS GrO Banjaluka dijelili vodu u Parku “Mladen Stojanović” tokom velikih vrućina

DB

Dodik: Politizacija helikoptera za gašenje požara u Hercegovini

DB

Tajni ugovor Vlade Srpske: 57 miliona kineskoj kompaniji za sajber bezbjednost

DB

SZO i UNICEF: Potrebni dodatni napori za suzbijanje morbila u BiH

DB

Direktorka američke Tajne službe podnijela ostavku

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više