Izdvajamo

Osuđeni inspektor sudu: Odslužio sam kaznu, recite mi zašto sam ovdje!?


Okružni sud u Banjaluci odgodio je početak ponovljenog suđenja bivšim inspektorima za narkotike CJB Banjaluka Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku, kojima je nakon odluke Ustavnog suda BiH ukinuta osuđujuća presuda od 16 godina i pet mjeseci zatvora.

Ročište je obilježila rasprava između članova sudskog vijeća i optuženog Stijaka koji je tražio da mu se objasni zašto je uopšte pozvan na suđenje, aludirajući da nije upoznat sa odlukom Ustavnog suda BiH, jer mu ona nije dostavljena.

– Časni sude, ja sam izrečenu kaznu odslužio i pušten sam na uslovni optust. Molim vas da mi objasnite zašto sam ovdje – pitao je Stijak.

Vezane vijesti: 

Slučaj inspektori: Stijak i Radulović pušteni kući, naređeno novo suđenje

Predsjednica sudskog vijeća Snježana Kudrić odgovorila je da mu sud ništa neće objašnjavati, te da zbog toga ima advokata koji će ga upoznati sa detaljima.

Sponzorisano

Stijak je nastavio da govori da je kaznu odležao, te da zbog toga ponovljeno suđenje nema smisla. Pojasnio je da na suđenje dolazi iz Kostajnice i da mu to stvara velike probleme, ali i troškove.

– Recite mi šta ja radim ovdje – insistirao je Stijak.

Član vijeća Marija Aničić Zgonjanin potom mu je rekla da je sud više instance utvrdio greške i odlučio da se suđenje ponovi.

Kroz ironičan smijeh Stijak je uzvratio:

– Heehehe, ne nego ste vi pogrešno odlučili!

Aničić Zgonjanin upozorila ga je na ponašanje riječima:

– Nemojte sud izvrgavati ruglu! Na to nemate pravo. To može reći više instanca. Ostalo su uvrede. Nema razloga da nešto tako govorite. Školovan ste čovjek i nekad ste bili naš saradnik. Sudovi više instance su donijeli odluku i naložili da se isprave utvrđeni propusti. Svi griješe. Ukoliko je bilo grešaka biće ispravljene i zato postoje više instance. Postoje mehanizmi i načini da se to ispravi, oštećeni mogu tražiti odštetu…

– Ne, ne postoji način da mi vratite pet godina života koje sam proveo u zatvoru! Ni mojoj porodici – prekinuo ju je Stijak.

– Nigdje ne piše da smo mi pogriješili kada smo vam dali pet godina – uzvratila je Zgonjanin Aničić i nastavila:

– Hipotetički, mnogi ljudi smatraju da ste vi (Stijak, op.a.) oštetili njih i njihove porodice postupajući kao službeno lice.

Pročitajte još:

SrpskaCafe ekskluzivno: Ukinuta presuda inspektorima za narkotike!

– Samo mi recite zašto ljudi? Učinili ste prema meni nepravdu i recite mi zašto. Nisam vam to rekao ja, već devet sudija Ustavnog suda BiH – dodao je Stijak.

Predsjednica sudskog vijeća Snježana Kudrić iz toga je shvatila da je Stijak ipak upoznat sa odlukom Ustavnog suda BiH, te je odlučila da prekine dalju “neprimjerenu raspravu”.

Budući da se na pretresu nisu pojavili svjedoci, ni Radulovićev advokat Milan Romanić početak ponovljenog suđenja odgođen je za 3. septembar.

Nakon što je navedeno da se na taj pretres pozovu svjedoci Slavko Đurić i Goran Bošnjak, Stijak je ponovo reagovao navodeći da se protivi njihovom saslušanju jer je, kako je rekao, Ustavni sud BiH jasno rekao da su njihovi iskazi nezakoniti i tražio je od suda, da ukoliko to ne prihvata, donese takvo rješenje.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH ukinuo je pravosnažnu presudu Vrhovnog suda RS nakon što je usvojio apelacije Radulovića (osuđen na 11 godina zatvora) i Stijaka (osuđen na pet godina i pet mjeseci), utvrdivši da je u njihovom slučaju došlo do povrede prava na pravično suđenje.

Ključno za ukidanje pravosnažne presude bilo je to što Ustavni sud BiH smatra da su iskazi bivšeg inspektora CJB Banjaluka Slavka Đurića, te dilera Gorana Bošnjaka, koji su nakon sporazumnog priznanja krivice osuđeni na šest mjeseci, odnosno dvije godine zatvora, nezakonit dokaz.

Đurićev zbog povrede dužnosti čuvanja službene tajne, a kako nije razrješen te dužnosti Ustavni sud smatra da se nije mogao saslušati kao svjedok, niti se presuda mogla zasnivati na njegovom iskazu. Bošnjakov iskaz iz istrage smatra se nezakonitim jer nije sačinjen u skladu sa zakonom, dok tokom suđenja odbrani nije omogućeno unakrsno ispitivanje svjedoka i pobijanje tog iskaza.

Postupajui po toj odluci, Vrhovni sud RS je postupak vratio na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci, a Stijaka i Radulovića je pustio na slobodu.

O. Matavulj

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Priznali: Minimalac puni državnu kasu, ali ne i džepove građana

DB

Bojan Kresojević za SrpskaCafe: Komunikacija s građanima najbolji način rješavanja problema u gradu (VIDEO)

M B

Zbog štete nastale u požaru Hotel Bosna od Elektrokrajine traži 4,8 miliona KM odštete

SB

Trivić: Dodikova lažna patriotska retorika i lažno patriotsko djelovanje najveća izdaja Republike Srpske

SB

Nevrijeme u BiH: Jak vjetar obarao grane

SB

Ninković za SrpskaCafe: Poručio odbornicima: Izborna obećanja ne dajemo krupnom kapitalu već našim biračima  (VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više