Boris Pašalić
Infopunkt

Pašalić: Zakonom hiljade hektara zemljišta upisati kao svojinu Srpske


Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu će omogućiti upis desetina hiljada hektara zemljišta u svojinu Republike Srpske i one će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, rekao je danas Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

On je naveo da je Nacrt prošao u Narodnoj skupštini i da je u toku javna rasprava, te da su očekivanja da će na ljeto u formi prijedloga biti u parlamentarnoj proceduri i usvojen.

– Čim se to završi, sve svoje snage usmjerićemo da riješimo pitanje zemljišne politike u Republici Srpskoj, jer imamo dovoljno zemljišta koje nije na pravi način raspoređeno – objasnio je Pašalić u izjavi novinarima u Prijedoru.

On je rekao da Republika Srpska ima veliki problem sa poljoprivrednim zemljištem i da parcijalno rješavanje po opštinma ne bi dalo puni rezultat, nego se pristupilo zakonskim izmjenama.

Sponzorisano

Pašalić je istakao važnost ovog pitanja budući da nekoliko desetina hiljada hektara dobrog zemljišta, koje je pripadalo raznim društvenim preduzećima i poljoprivrednim kombinatima, koje je sada ili upisano kao vlasništvo nekih privatnih lica ili je negdje u sporu na sudu.

– Kad to riješimo kroz zakon, moći ćemo da potpuno riješimo pitanje koncesija, zakupa i korištenja tog zemljišta – napomenuo je Pašalić.

On je podsjetio da je ratne 1993. godine donesen zakon o pretvaranju društvene u državnu imovinu, između ostalog, i zemljišta, ali da nikad kasnije nije eksplicitno rečeno da je državno zemljište svojina Republike Srspke, već se postavljalo pitanje koje države BiH, Republike Srpske…

– Prvi put sad želimo da u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu stoji da je bivše društveno odnosno državno (zemljište) svojina Republike Srpske i da se kao takvo upisuje u javne evidencije, katastar i gruntovnicu – istakao je Pašalić.

On je podsjetio da je poljoprivredno zemljište u Srpskoj bilo izuzeto od privatizacije i da je to jasno definisano zakonom, ali su neki vlasnici prilikom kupovine bivših poljoprivrednih kombinata kupili i poljoprivredno zemljište i upisali ga kao svoju svojinu.

– Ne znamo kako se to desilo i ko je tu šta uradio. Sad smo u sudskim procesima i kad želimo za to zemljište da dokažemo da je naše nigdje u zakonu nemamo eksplicitan dokaz i to rješavmo upravo kroz ove izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu – dodao je Pašalić.

On je pojasnio da će se to zemljište pravnim licima moći davati i pod koncesiju i pod zakup, a fizičkim samo pod zakup.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ramo Isak napravio pjesmu o sebi (VIDEO)

SB

Dodik: Bajramske dane provesti srećno sa porodicama

SB

Cvijanovićeva: Neka radost Kurban-bajrama bude motivacija za jačanje međusobnog uvažavanja

SB

Dodik: Kako je Krim želio da bude dio Rusije, da tako i RS želi da se odvoji od BiH

DB

PDP: Podržavamo održavanje Svesrpskog sabora, ali je vlast zloupotrijebila ovaj događaj

DB

Goganović: Bitka na Košarama – simbol hrabrosti, patriotizma i junaštva

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više