Društvo

Pare od 4G dijeliće se bez saglasnosti Srpske


Republika Srpska neće se pitati o tome na koji način će se dijeliti novac od 4G.

Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH dali su negativno mišljenje na izmjenu Odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema (Odluka o 4G), a kojom je bilo predviđeno da novac prikupljen po osnovu dozvola za 4G Savjet ministara BiH raspoređuje uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH.

Inače, Savjet ministara BiH na sjednici održanoj u martu ove godine usvojio je Odluku o 4G bez prethodno pribavljenog pozitivnog mišljenja Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, a nekoliko dana kasnije i Vlada Republike Srpske tu odluku ocijenila je neprihvatljivom i to iz razloga što nisu uvaženi prijedlozi da se odlukom jasno definiše raspodjela sredstava, odnosno da se novac prikupljen po tom osnovu ne može dijeliti bez saglasnosti i mišljenja entitetskih vlada.

Tom prilikom Vlada RS zatražila je da Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK), koja je i predlagač Odluke o 4G, izmijeni taj dokument, što je ona i uradila, međutim sve su na kraju zaustavili Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara i Ministarstvo finansija i trezora.

Sponzorisano

U svom obrazloženju negativnog mišljenja na izmijenjenu Odluku o 4G, Kancelarija za zakonodavstvo u suštini navodi da nema pravnog osnova za izmjenu odluke koja je ranije usvojena, te da je inicijativa za izmjenu došla iz samo jednog entiteta, a ne iz oba, tako da ona nije zajednička.

U mišljenju Kancelarije za zakonodavstvo se navodi i to da će se, bez obzira na to ko odlučuje o raspodjeli sredstava, projekti finansirani tim novcem odnositi na sve građane Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju Ministarstvo finansija i trezora BiH, u svom mišljenju oni navode da je obaveza pribavljanja saglasnosti vlada entiteta na odluku o namjeni sredstava suprotna zaključku Savjeta ministara BiH sa 156. sjednice.

Ta sjednica održana je u novembru 2018. godine i tada je sa dnevnog reda skinuta Odluka o 4G uz zaključak u kojem se, između ostalog, navodi da se za neku od narednih sjednica pripremi analiza koliko su te dozvole koštale u regionu i da se pripremi odluka “na isti način kao što su i sve druge odluke, te kao i u slučaju UMTS-a i ranijih odluka u slučaju 3G mreže, gdje odluku donosi Savjet ministara, a mišljenja se mogu dobiti, ali nisu obavezujuća, sa nivoa entiteta”.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske kažu da su u više navrata reagovali i tražili da se ne usvoje i vrate na doradu neusaglašeni dokumenti.

“Praksa je da se u proceduru usvajanja upućuju neusaglašeni dokumenti iz ove oblasti, kako sektorski, tako i pojedinačna pravila i drugi akti. Doprinos razvoju tržišta telekomunikacija moguć je isključivo uz adekvatno uvažavanje i poštivanje svih institucija nadležih za ovu oblast, pa samim tim i institucija Republike Srpske”, rekli su nam u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, dodajući da će u narednom periodu insistirati da budu uključeni u izradu i donošenje strateških dokumenata u punom kapacitetu.

Podsjećanja radi, “Nezavisne” su ranije objavile da je Savjet ministara BiH, odnosno RAK, dozvole za 4G mrežu dao u bescijenje s ozbirom na to da su operateri u regionu plaćali i po nekoliko desetina puta više takve dozvole. Odlukom koju je usvojio Savjet ministara BiH predviđeno je da operateri dozvolu za 4G plaćaju 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine.

Nezavisne.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Postaje li BiH “sigurna kuća” za brojne kriminalce?

DB

Kolovozi mjestimično vlažni, ponegdje smanjena vidljivost zbog magle

DB

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

DB

Teslić: Nevrijeme prekinulo koncert Zdravka Čolića (VIDEO)

DB

Vrijeme danas: Toplo i oblačno sa kišom

DB

Udruženje “Oplemeni srce” hrani 80 korisnika u Istočnom Sarajevu: Hranu donose na adresu

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više