Izdvajamo

Alarm u školama Srpske: U prvom polugodištu više od 2,5 miliona izostanaka


Izostanci đaka sa nastave su mnogo veći problem od prolaznosti i uspjeha koji postižu, pokazala je analiza uspjeha učenika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj. Tako je, samo u prvom polugodištu ove školske godine, broj izostanaka prešao preko 2,5 miliona.

– U prvom polugodištu učenici osnovnih škola su napravili 1 595 866 izostanaka, od toga 1 575 893 opravdana i 19 973 neopravdana. Što znači da je u prosjeku po učeniku napravljeno 17,79 opravdanih i 0,22 neporavdana izostanka – rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Dodao je da su učenici u prvom polugodištu srednjih škola napravili 996.550 izostanaka, od toga 959.331 opravdani i 37.219 neopravdanih. To znači da je u prosjeku po učeniku srednjoškolcu napravljeno 26,20 opravdanih i 1,01 neopravdani izostanak.

– Najviše izostanaka su napravili učenici OŠ “Josif Pančić” Kozica, Oštra Luka, 35,21 izostanak po učeniku, a najmanje OŠ “Sveti Sava” Bijeljina 2,04 izostanka po učeniku – naveo je Damjanović.

Sponzorisano

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da ne čudi veliki broj izostanka osnovaca upravo zbog toga što đaci mnogo sarađuju sa roditeljima u tome.

– Roditelji dolaze pravdati časove djeci ako djeca nisu učila neki predmet – kazao je Popržen.

Takođe dodaje da djeca i roditelji često zloupotrebljavaju prava.

– Iako je zakonom predviđeno da đaci mogu dva dana da izostanu za slavu, dešava se da djece godišnje nema po pet dana kada je vrijeme slava jer sa roditeljima idu na slave kod rodbine – naveo je Popržen za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, roditelj može opravdati časove ako dijete dva dana uzastopno izostane sa nastave, a nakon toga treba ljekarsko uvjerenje da učenik treba da bude pošteđen časova.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola za regiju Prijedor, ističe da se dešava da je u posljednje vrijeme zbog viroza veliki broj izostanka koji su opravdani.

– Ali imamo i učenika koji uz sav pedagoški nadzor ipak izostaju – kazala je Soviljeva i dodala da su to učenici problematičnog ponašanja.

Lazar Vulin, direktor OŠ “Josif Pančić” Kozica, Oštra Luka, koja ima najveći procenat izostanaka po učeniku, 35,21, što su podaci Republičkog predagoškog zavoda, tvrdi da taj podatak nije tačan.

On je rekao da se radi o 11,9 izostanaka u prosjeku po učeniku.

Vulin je još kazao da u školi ima samo 19 učenika.

– Imali smo jednog učenika koji je imao teže oboljenje i zbog toga je dugo izostajao sa nastave, a onda kada se vratio na nastavu, nastavio je jednom nedjeljno, a nekad i češće, da ide na terapije, i kada se to pogleda procentualno, onda taj jedan učenik naspram malog broja đaka koje imamo čini veliki broj izostanaka – kazao je Vulin.

Dodao je da su u prvom polugodištu imali i problem sa putem kojim đaci dolaze u školu.

– Put je uništen dovozom drva, tako da se dešavalo da jednostavno ne možete da dovezete djecu do škole – kazao je Vulin.

Uspjeh u srednjim školama

U RS u ovoj školskoj godini srednju školu pohađaju 36 603 učenika. Na kraju prvog polugodišta 74,51 odsto učenika je postiglo pozitivan uspjeh, 24,72 odsto učenika je imalo negativan uspjeh, a 0,77 odsto učenika je neocijeljeno.

Kada su u pitanju ocjene, odličnih je 17,62 odsto, vrlo dobrih 34,20 odsto, dobrih 22,91 odsto i dovoljnih 1,58 odsto.

Uspjeh u osnovnim školama

Osnovnu školu od drugog do devetog razreda koji se brojačano ocjenjuju pohađaju 78 294 učenika. Na kraju prvog polugodišta 91,76 odsto učenika je postiglo pozitivan uspjeh, 7,92 odsto učenika je imalo negativan uspjeh, a 0,32 odsto učenika je neocijeljeno.

Struktura ocjena je takva da je odličnih 42,53 odsto, vrlo dobrih 31,87 odsto, dobrih 16,62 odsto i dovoljnih 0,74 odsto.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dačić: Tražićemo hapšenje brata Fatona Hajrizija

DB

Direktor JUSP “Jasenovac” podnio ostavku zbog brisanja genocida nad Srbima

DB

Postaje li BiH “sigurna kuća” za brojne kriminalce?

DB

Dodik: Bilo bi korisno razgovarati sa Maskom o rudnim potencijalima Srpske

DB

Loznica: Danas sahrana ubijenog policajca Nikole Krsmanovića

DB

Kolovozi mjestimično vlažni, ponegdje smanjena vidljivost zbog magle

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više