Infopunkt

Zašto neke zemlje EU ne priznaju C i D vozačke dozvole iz BiH?


Vozačke dozvole iz BiH za kamione i autobuse Njemačka ne priznaje, jer se obuka naših vozača bitno razlikuje od one u zemljama EU, a najveći problem su vozila na kojima se polaže, tvrde predstavnici Asocijacije auto-škola BiH.

Kod nas se, ističu, C1 podkategorija polaže na vozilima B kategorije, C kategorija na vozilima za C1 podkategoriju i slično, što je u zemljama poput Njemačke neprihvatljivo, piše Srpskainfo.

– Nepriznavanje vozačke dozvole iz BiH za kategorije koje koriste profesionalni vozači u većini zemalja EU dešava se zbog neprimjenjivanja EU direktiva o vozačkoj dozvoli u pogledu dimenzija, najveće dozvoljene mase, ukupne mase, te starosti vozila koja se koriste u procesu osposobljavanja kandidata za vozače. Ove direktive o vozačkoj dozvoli nalažu da se osposobljavanje kandidata i polaganje vozačkih ispita radi na duplo većim vozilima i pod određenim opterećenjem u odnosu na vozila na kojima se radi obuka u BiH – ističu iz ove Asocijacije.

Pravila

Nakon što se pisalo o tome da profesionalni vozači kamiona i autobusa sa vozačkom iz BiH ne mogu da rade u Njemačkoj ako i tamo ne polože vozački, te da su problem različiti kriterijumi, oni ističu da vozila koja se koriste za osposobljavanje u BiH ne odgovaraju zahtjevima savremenog saobraćaja na putevima EU. Ako BiH želi priznatu vozačku dozvolu u EU, onda mora i da primjeni njena pravila.

Sponzorisano

– To su uradile Hrvatska i Srbija, koje imaju priznate vozačke dozvole u zemljama EU – poručuju iz Asocijacije.

Po njihovim informacijama, u Hrvatskoj se za vozača C kategorije odnosno kamiona obučava na vozilu najveće dozvoljene mase najmanje 12 000 kilograma, osposobljavanje se vrši sa 70 odsto opterećenim kamionom, dužina vozila mora da bude najmanje osam metara, vozilo mlađe od 15 godina, a tovarni prostor zatvoren.

Istovremeno, u BiH su kriterijumi za vozila drastično niži – najveća dozvoljena masa treba da bude veća od 7 500 kilograma, osposobljavanje se radi na neopterećenom vozilu, čija ni dužina, ni starost nisu određeni, pa su u prosjeku stari oko 30 godina, a tovarni prostor ne mora biti zatvoren. Slična je situacija, tvrde, i kod obučavanja vozača autobusa, odnosno za D kategoriju, koja se u BiH odvija u vozilima starim i po 40 godina.

Ekscesi

To potvrđuju i vozači kamiona koji dugo rade u Njemačkoj.

– Odavno je uočeno da se vozači teretnih vozila koji dođu iz BiH ne snalaze ovdje dobro u saobraćaju, da teško parkiraju velike kamione, a bilo je i ogrebanih vozila, pa i izlijetanja s puta. I onda je utvrđeno da se oni obučavaju na mnogo manjim vozilima u BiH od onih za koje imaju vozačku i koje treba da voze u Njemačkoj. I sami vozači su to pričali, zbog čega se i traži da u Njemačkoj ponove obuku i ispit – kaže Rajko iz Banjaluke, koji je već godinama vozač kamiona u Esenu.

– Dakle, odgovor na pitanje zašto Njemačka ne priznaje vozačke za ove kategorije iz BiH je i u članu 189. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji glasi: “Ukoliko ustanovi da se program osposobljavanja vozača motornih vozila u pojedinim zemljama bitno razlikuje od uslova i programa utvrđenim ovim Zakonom, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH može odlučiti da se ne priznaje važenje tih vozačkih dozvola izdatih u toj zemlji, i to u cjelini ili za pojedine kategorije.” Na ovakav isti način Njemačka i ostale zemlje EU tretiraju vozačku dozvolu BiH – zaključuju u Asocijaciji auto-škola.

Useljavanje kvalifikovanih radnika

Brojne kamiondžije i vozači autobusa iz BiH nadaju se da bi nakon 1. marta, kada je na snagu stupio novi njemački zakon o useljevanju stručnog kadra, i za njih moglo biti lakše da se zaposle u ovoj zemlji. Neki vjeruju da će biti promijenjen i odnos prema njihovim vozačkim dozvolama.

Po zvaničnim informacija Ambasade Njemačke u BiH, ovaj zakon proširuje odredbe o useljavanju u Njemačku, a namijenjen je kvalifikovanim radnicima koji imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju, koju treba da prizna zvanična njemačka služba.

Srpskainfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Veće malverzacije i problemi sa trgovcima: Reklamacije u padu, a žalbe potrošača sve brojnije

DB

Ministarstvo finansija Srpske odgovorilo Ambasadi SAD: Činjenice demantuju laži

DB

Sijelo tromeđe: Pet decenija ori se ojkača u Strmici!

DB

Aleksandar Kasanof umjesto Gabrijela Eskobara

DB

Helez: Neću dozvoliti upotrebu helikoptera MUP Srbije za gašenje požara u BiH

DB

U Doboju pronađena tijela dva brata

SB

4 0 komentara

Robert Petak, 17.07.2020., 01:56 at 1:56 am

Pitanje glasi
Ja sam u BiH polagao za B
2018te zamjenio Bih vozacku za Hrvatsku jer imam sve hrvatske papire i zivim u zagrebu
Sad sam 26.6.2020 polozio Za D u Zagrebu i imam kod95
Sad cu upisat to u vozacku hrvatsku Al sam jucer kasno saznao od covjeka da vozacke koje pod rednim brojem 12.(ogranicenja)
Imaju oznaku 70.broj vozacke iz Bosne, sto znaci da je mjenjana vozacka sa Bih na hrvatsku vozacku, se ne priznaju u njemackoj
Al ja sam za D autobus polozio u zagrebu tj u EU i kako sad da mi ovi u hrvatskoj naglase na vozackoj da sam za B polagao u bosni a za D u hrvarskoj, tj da poslodavaoc koji nudi posao vozaca autobusa u njemackoj ili Austriji ne baci nas stranu moju hrvatsku vozacku jer pod broj 12 stoji kod70 da je mjenjana sa Bih na hrvatsku a ne znajuci da sam za D polagao u zagrebu u EU
A kako sam shvatio da to pod rednim broje 12 ogranicenja uvjek ce ostat na mojoj hrvatskoj vozackoj dozvoli
Moze li oko pomoc i odgovorit mi u ovoj rupi u zakonu

Odgovor
miš maš Subota, 18.07.2020., 23:50 at 11:50 pm

Može
ploži B u Hrvatskoj ili Njemačkoj
oni ne priznaju ta glupava balkanska muljanja
nije to prvi put , bilo je toga i sa svjedodžbama škola sa diplomama fakulteta ljudi završe nešto u bosni pa ajte da se nekako prizna.

Odgovor
marko Subota, 8.04.2023., 14:59 at 2:59 pm

mars u pm,kao u njemackoj je sve super,ne znas ti jos sta je de.

Odgovor
marko Subota, 8.04.2023., 14:58 at 2:58 pm

Treba se boriti protiv njemacke diskriminacije,mamu im,oni su u eu,al uvjek primjenjuju njihova pravila,znaci za njih ne vaze eu zakoni.Kome se moze zaliti.Kakvi su bili njemci prije 70 god.taki su i sada.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više