NS RS
Izdvajamo

NS RS usvojila Deklaraciju o zaštiti prava SPC u CG

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori.

U Deklaraciji, usvojenoj po hitnom postupku na prijedlog klubova poslanika vladajuće većine, Narodna skupština poziva vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja hramova, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori i sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, kao i da kroz dijalog sa crkvenim velikodostojnicima SPC u Crnoj Gori traže rješenje ovog problema u skladu sa Ustavom i zakonima te zemlje.

Od ukupno 64 prisutna poslanika, za usvajanje Deklaracije glasalo je njih 59, dok protiv i suzdržanih nije bilo.

Skupština je usvojila Zakon o električnoj energiji koji će omogućiti liberalizaciju tržišta struje, te uklanjanje barijera za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti.

Poslanici su usvojili Zakon o visokom obrazovanju čiji je cilj podizanje ukupnog nivoa kvaliteta u ovom sistemu u Republici Srpskoj i njegovo usklađivanje sa promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Usvojen je i Zakon o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske kojim se uspostavljaju kulture kvaliteta i dugoročno obezbjeđuje siguran put razvoja visokog obrazovanja.

Poslanici su usvojili Zakon o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj u kome se navodi da ostvarivanje prava na pravično suđenje i jednak pristup pravdi svim licima bez obzira na imovinsko stanje, predstavlja temeljno načelo i zagarantovano pravo najvišim aktima i međunarodnim konvencijama.

Skupština je usvojila Zakon o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje kojim su propisane vrste oplodnje i liječenje neplodnosti pomenutim postupcima.

Poslanici su usvojili Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja čiji je opšti cilj kvalitetnija zaštita ove vrste zdravlja kod svih građana u Republici Srpskoj.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama.

Poslanici su u danu za glasanje usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj čiji je cilj otklanjanje administrativno‐tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji kapitalnih projekata.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad drugog dijela 10. redovne sjednice i nastavak zakazao za ponedjeljak, 29. juna, u 10 časova.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Cvijanovićeva posjetila Nacionalni muzej Kazahstana

SB

Građani BiH za mjesec podigli 86 miliona KM kredita

SB

Majka Ane Volš otkrila kome je sud dodijelio starateljstvo nad djecom

SB

Cvijanovićeva posjetila Bajterekov spomenik (FOTO)

SB

Kupovina na grame, samo da se proba: Kilogram trešanja 14 KM, šumske jagode 13 (FOTO)

SB

Pet medalja za Gambit na prvenstvu BiH

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više