Izdvajamo

U zemljama regiona PCR testiranje od 40 do 120 evra

PCR testiranje na koronavirus na lični zahtjev u zemljama regiona košta od 40 do 120 evra. U proseku je najjeftinije u Sjevernoj Makedoniji, a najskuplje u Sloveniji.

U većini zemalja cijene variraju u zavisnosti od toga da li se test radi u državnoj ili u privatnoj ustanovi, ali nema razlika u cijeni za domaće državljane i za strance.

U Hrvatskoj je prosječna cijena PCR testiranja na lični zahtjev oko 700 kuna (oko 93 evra) u bolnicama i domovima zdravlja, odnosno 850 kuna (oko 113 evra) kod privatnika, ali se cijene razlikuju i po gradovima.

U ustanovama javnog zdravstva, cijena varira od 500 kuna (oko 67 evra) za test u dvije sekvence do 1 500 kuna (oko 200 evra) za test u tri sekvence, koliko košta u Dubrovniku.

U Zagrebu na većini lokacija na kojima se uzimaju uzorci za PCR, test u tri sekvence košta 698 kuna (93 evra).

Cijena je ista za sve s tim da se za dobijanje rezultata testa na stranom jeziku naplaćuje uglavnom dodatnih oko 150 kuna (oko 20 evra).

PCR testiranja može se odnedavno obaviti i u pojedinim privatnim ustanovama, a cijena je 850 kuna (113 evra). Trenutno u Hrvatskoj postoji 28 testnih mjesta koja sprovode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na koronavirus.

U pojedinim gradovima i županijama rade se i testiranja korištenjem brzih antigenskih testova i njihova cijena je oko 250 kuna (33 evra). Obavljaju se uglavnom kod privatnika.

Grad Zagreb je pokrenuo projekat besplatnog testiranja brzim antigenskim testovima na SARS-CoV-2 za građane Zagreba, prije svega one koje imaju simptome ili su kontakti zaraženih, i njih je moguće obaviti besplatno na više lokacija u gradu.

Uzorci se u većini slučajeva uzimaju po principu “drajv-in” (drive-in) iz automobila.

U BiH su cijene različite u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj (RS).

Cijena PCR testiranja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske je 105 konvertibilnih maraka (oko 53 evra) i ista je za domaće i strane državljane. Druge testove na virus korona Institut ne radi u komercijalne svrhe.

U Federaciji BiH PCR test na lični zahtjev je pojeftinio od 7. decembra i umjesto 140 KM sada košta 112 KM (57 evra). Snižena je i cijena serološkog testa na 36 KM (18,4 evra) sa ranijih 45 KM (23 evra).

U Crnoj Gori PCR test na lični zahtjev u privatnim laboratorijama košta 80 evra, a serološki test 25 evra.

U Sjevernoj Makedoniji PCR testiranje na koronavirus obavlja se osim u državnim laboratorijama i u nekoliko privatnih bolnica i laboratorija. Cijena testiranja je ista i za makedonske državljane i za strance, a privatne bolnice nude pogodnosti za porodične i kompanijske pakete.

U državnom Centru za javno zdravlje “Skoplje” testiranje na sopstveni zahtjev zkošta 2 500 denara (oko 40 evra). U privatnoj bolnici “Ažibadem Sistina” cijena PCR testa je 2 700 denara (44 evra), a ako se testira cijela porodica sa više od tri člana cijena je 2 500 denara po osobi, koliko je i za firme.

Serološki test košta 1 200 denara (oko 20 evra), a paket koji sadrži PCR i serološki test košta 3 800 denara (oko 62 evra).

U Biotek laboratoriji PCR test košta 3 950 denara (64 evra), a Avicena laboratoriji 2 600 denara (oko 42 evra), za testiranje porodice sa više od tri člana 2 400 denara (oko 40 evra) po osobi, a pojedinačni serološi test košta 2 400 denara (oko 20 evra).

U Sloveniji je cijena PCR testa između 80 i 120 evra.

Beta

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

RS: Prosječna neto plata u avgustu 1.286 KM

M B

Kresojević: Potrebne izmjene Porodičnog zakona, pokrenućemo peticiju (VIDEO)

M B

Ispred trebinjske Bolnice eksplodirala naprava sa tajmerom

M B

Sutra stiže jesen uz kišu i hladnije vrijeme

M B

Kovačević: Nije iznenađenje da Trivićeva podržava ono što traže ambasade

M B

Savjeti iz Hemofarma: Kratki vodič za zdravlje srca

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više