Politika

Novi Zakon o sukobu interesa još pogodniji za političare?


Ministarstvo pravde BiH izradilo je Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH a javnost je podijeljena oko toga da li on predstavlja korak naprijed ili nazad u odnosu na postojeći.

U njemu se, između ostalog, navodi da za vrijeme obavljanja javne funkcije koja podrazumijeva puno radno vrijeme isti funkcioner ne može obavljati druge poslove te da je njegova funkcija nespojiva sa članstvom u upravnom i nadzornom odboru, kao i skupštini, upravi ili menadžmentu javnog preduzeća.

– Nosilac javne funkcije ne može biti član skupštine, nadzornog odbora, uprave ili menadžmenta, biti u svojstvu ovlaštene osobe ili imati finansijski interes, što uključuje i pružanje ličnih usluga, u bilo kojem privatnom preduzeću koje sklapa ugovore ili na drugi način posluje s institucijom BiH koja se finansira iz budžeta institucija BiH. Ova odredba primjenjuje se na privatna preduzeća koja su sklopila ugovor ili posluju s institucijama BiH koje se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 10 000 KM – navodi se, između ostalog, u Nacrtu zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je trenutno u postupku javne rasprave.

Ova komisija finansiraće se iz budžeta BiH preko Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a da bi se neko mogao kandidovati za člana komisije šest mjeseci prije ne može biti član tijela upravljanja političke stranke i da pet godina prije kandidovanja nije obavljao funkciju poslanika, delegata, člana Savjeta ministara BiH, člana vlade na bilo kojem nivou, odbornika, gradonačelnika i načelnika opštine.

Sponzorisano

U obrazloženju Nacrta zakona o sprečavanju sukobu interesa navodi se da je potreba za novim zakonom evidentna te da je i GRECO u svojim izvještajima konstantno govorio da su normativni i institucionalni okviri za sukob interesa u BiH neadekvatni. Obaveza donošenja novog zakona proizilazi i iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem je identifikovano 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni.

U “Transparency Internationalu BiH”, gdje su analizirali Nacrt zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, kažu da u pojedinim dijelovima taj zakon uspostavlja još niže standarde od onih koje sada imamo. Navode primjere da će novim zakonom funkcionerima biti omogućeno da budu vlasnici ili direktori privatnih preduzeća koja dobijaju tendere ili da budu na čelu udruženja koja primaju novac iz budžeta, ali iz nižih nivoa vlasti.

– To znači da će javni funkcioneri sa državnog nivoa moći biti u upravi ili vlasnici privatnih preduzeća koja sklapaju poslove s entitetskim, kantonalnim i lokalnim institucijama – navode u “Transparency Internationalu BiH”.

Nezavisne.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

U Banjaluci najezda žohara

SB

Kusturić: Političke igre moraju stati, u pitanju je život ljudi

SB

Razorni tornado u Srbiji nosio prikolice i oštetio kuće (VIDEO)

SB

Dodik: Atentat na Trampa rezultat kampanje protiv njega

SB

Trivić: Današnje saopštenje PDP-a pokazuje svu nemoć i očaj u kojem se trenutno nalaze Branislav Borenović i njegov šef Draško Stanivuković

SB

Dodik: Nećemo se pomiriti s odlukom CIK-a!

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više