Društvo

Od 21. marta liječeno više od 400 kovid pacijenata u Klinici intenzivne medicine


U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane od 21. marta prošle godine do danas liječeno je više od 400 kovid pacijenata, kojima je bio potreban određeni stepen respiratorne podrške, istakla je ljekar ove klinike Milka Jandrić.

Ona je navela da se respiratorna podrška kreće od najjednostavnije podorške u vidu kiseoničke maske, preko modela neinvazivne mehaničke ventilacije, terapije visokoprotočnim kiseonikom, zatim invazivne mehaničke ventilacije, odnosno upotrebe respiratora, do najkompleksnije mjere upotrebe venovenske esktrakoroporalne membranske oksigenacije.

– Pored respiratorne podrške, naši pacijenti često trebaju i određenu hemodinamsku podršku, podršku bubrežne funkcije i ostalih organiskih sistema – navela je Jandrićeva u video poruci.

Jandrićeva ističe da su ljekari ove klinike sve vrijeme od početka pandemije virusa korona u stalnom kontaktu sa kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

Sponzorisano

– Svima njima smo uvijek na raspolaganju za bilo kakve konsultacije ili nedoumice oko tretmana i liječenja kovid pacijenata – kaže Jandrićeva.

Ona je dodala da je rad ljekara Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane multidisiplinaran i timski.

– Svaki dan razmatramo terapiju naših bolesnika i iznalazimo najbolje moguće rješenje u vezi sa dijagnostikom i njihovim liječenjem – navela je Jandrićeva.

Ljekar Klinke intenzivne medicine za nehirurške grane Saša Dragić istakao je da je ova klinika 2018. godine dobila ISO 9001 2015 sertifikat i stekla status referentonog centra.

– Kad je riječ o sertifikaciji, ona znači da smo standardizovali i usaglasili sve procedure koje radimo i sve postupke u skladu sa propisanim medicinskim normativima – objasnio je Dragić.

On je istakao da je nakon ove sertifikacije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prepoznalo Kliniku kao referentni centar intenzivne medicine za nehirurške grane za Republiku Srpsku.

– Time su se stekli i preduslovi za naš dalji razvoj, tako da u ovom momentu u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane funkcionišu tri odjeljenja – Odjeljenje intenzivne medicine, Odjeljenje za poluintenzivnu njegu i Centar za edukaciju – rekao je Dragić.

Na ovaj način, kaže Dragić, Klinika je postala prepoznatljiva u Republici Srpskoj.

– To se ne ogleda samo u činjenici da smo na raspolaganju stanoviništvu ovog regiona, već i u tome što smo napravili niz koraka u edukativnom smislu za kolege iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj – naglasio je Dragić.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ranjeni policajac ispričao detalje napada u Loznici

DB

Kolike su temperature rijeka u Srpskoj?

DB

BiH dobija više od milion dolara od Globalne alijanse za vakcine

DB

Ko je Faton Hajrizi, koga traže za ubistvo pograničnog policajca u Srbiji?

DB

Srbija i BiH ulaze u zajednički projekat rekonstrukcije pruge

SB

Oboren ljetni rekord u potrošnji struje

SB

1 komentar

euroskeptik Subota, 2.01.2021., 14:09 at 2:09 pm

Cijenim rad mnogih medicinskih radnika,ali isto tako sam protiv pojedinaca koji koriste svaku priliku da se nađu u medijskim izvještajima o Korona virusu.Zar se mora na samom početku ove godine za koju se nadamo da će biti bolja nego prošla,nastaviti sa načinom izvještavanja kao u prošloj godini.Neću da negiram opasnost od virusa,ali isto smatram da ima još mnogo bolesti i drugih rizika koji svakodnevno odnose ljudske živote,a samo se favorizuje opasnost od covid-a,kad se procentualno izrazi broj zaraženih i umrlih za godinu dana u odnosu na ukupan broj stanovnika planete Zemlje vidimo da je opasnost prisutna ali ne u toj mjeri koliko je medijski favorizovana.Ružno je reći,ali godinu dana je zdravstvena zaštita stanovništva svedena na minimum,postoji samo covid i ništa više,ljudi ne mogu pristupiti potrebnim ljekarskim tretmanima i mnogima su životi ugroženi,a o preventivi da se i ne govori.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više