Banjaluka

Draško Ilić: Krajiška kuća je primjer uspješnog projekta (VIDEO)

Krajiška kuća je naš projekat kojim smo htjeli pomoći proizvođačima, projekat kojeg ćemo sigurno nastaviti s ciljem da njime zaposlimo što više ljudi, rekao je gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Draško Ilić.  

– Projekat se pokazao savršenim, zapošljava na hiljade ljudi, počevši od dizajnera, trgovaca, proizvođača itd. Najveće je zadovoljstvo to što su korisnici tih proizvoda zadovoljni.  Ovih dana trebamo finalizirati dogovore u Beogradu, a nakon toga idemo u Novi Sad i radimo na otvaranju u Beču. Radimo na papirologiji, koji to proizvodi mogu da se izvezu – kaže Ilić.

Još jedan projekat koji se pokazao kao pun pogodak jeste jezero Manjača, kaže Ilić naglasivši da su se u Centru ozbiljno posvetili njegovoj realizaciji. Dodaje da su već sada pokazali da su sa minimalnim sredstvima uspjeli privući posjetioce.

– Mislim da slijedi period kada Ministarstva trebaju da se uključe kako bismo stvorili još bolje uslove da građanima ponudimo najbolji sadržaj u blizini grada, ali i turistima. Tamo treba modernizovati staze i puteve za šetnju, i napraviti nekoliko teretana. Prvenstveno želimo da uradimo komunalnu infrastrukturu.  Želimo da iduće godine ponajprije završimo pozornica kako bismo na toj lokaciji mogli organizovati koncerte – kaže sagovornik Elta TV.

Govoreći o planovima za naredni period, Ilić je apostrofirao  mini pijace koje bi se trebale nalaziti u naseljima Oblićevo, Starčevica, Lazarevo, Borik i Lauš.

– Tu želimo da postavimo po četiri prodajna mjesta koja će se naći u sezoni da proizvođači ponude svoje proizvode, a to je i građanima pristupačnije. Korisnici će dobiti štandove bez ikakve naknade – kazao  je Ilić.

On je rekao  da je cilj zaposlenih u Centru nabavljanje mehanizacije kojom bi se uklanjao korov sa zaraslih  parcela i njegovo pretvaranje u biomasu.

– Prvenstveno smatram da bismo tim poslom imali određene prihode od prodaje biomase banjalučkoj Eko Toplani. Mislim da bi oni time povoljno dobili energent a mi bismo dobili ogromne površine poljoprivrednog zemljišta koje je stavljeno u funkciju. I na taj način proizvelo bi se još više naše hrane i manje bi zavisili od uvoza – rekao je Ilić.

Ipak koliko god je godina na izmaku bila uspješna za rad i projekte Centra, prvenstveno zbog trenutne političke situacije u gradu Banjaluci, ispaštali su poljoprivredni proizvođači koji subvencije i podsticaje dobijaju preko Centra.

– Siguran sam da u ovakvoj političkoj situaciiji imamo određene probleme. Kasnilo je usvajanje budžeta i mnogi možda ne razumiju sjetvene sezone. Pokušavam da sarađujem sa svim odbornicima Grada. Program Centra je usvojen ali sva kašnjena nisu dobra. Mi imamo velike probleme kako da implementiramo sve. Ako sad u 12. mjesecu  realizujemo podsticajna sredstva onda možete misliti šta su sve poljoprivrednici propustili. I naravno, sredstva za poljoprivredu svakako trebaju biti značajnija – rekao je Ilić, pozivajuću poljoprivredne proizvođače da se registruju u bazu podataka Centra kako bi u narednoj kalendarskoj godini stekli pravo da apliciraju za dodjelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Elta TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Novak se na godišnjicu početka NATO agresije sjetio čovjeka koji je odbio da bombarduje srpski narod (FOTO)

SB

Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Ukrajini

SB

Učešće žena u vlasti nije na zavidnom nivou

SB

Šeranić: U prvih 100 dana Vlade brojne aktivnosti u korist građana Srpske

SB

Vučić sa Orbanom i Sijartom: Prijateljstva jačaju u teškim vremenima (FOTO)

SB

Pobratimili se Daun sindrom centri Banjaluke i Grčke

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više