Izdvajamo

Šta sve inspektori u RS ne mogu da vide na računu?

Sve dok poreski obveznici budu mogli da biraju šta će i kada prijaviti od svog prometa, sivom tržištu se neće stati u kraj. Kad se tome doda i mogućnost da umjesto pravog fiskalnog računa dobijete papirić koji samo liči na pravi i koji je kroz mehanizme postojećeg sistema praktično nemoguće iskontrolisati, jasno je da se nešto mora mijenjati, kažu u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Šta vam vrijedi maksimalan inspekcijski nadzor, kad kontrolišete sistem zasnovan na tehnologijama starijim od dvije decenije.

U praksi to znači da postojeći sistem koji podatke sa fiskalnih kasa jednom dnevno šalje Poreskoj, nema opcije za napredna pretraživanja, filtriranje i analizu koja bi ukazala na moguću “prevaru” i nelogičnosti.

– Sa postojećim sistemom nije moguće vršiti kontrole na radnom mjestu inspektora, što prouzrokuje da inspektori neefikasno provode vrijeme na terenu. Podatke nije moguće kvalitetno obraditi i analizirati, jer ne stižu blagovremeno i često se radi sa zakašnjelim podacima. Sistem je, jednostavno, zastario i ne može da odgovori potrebama Poreske uprave kako bi na kvalitetan način vršila kontrolu, što umanjuje fiskalnu disciplinu, a samim tim i prihode – objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Jedna od “rupa” postojećeg sistema je i vještačenje fiskalnih kasa izuzetih od obveznika, najčešće zbog sumnje u njihovu usklađenost sa propisima.

Taj posao bi, po zakonu, trebalo da bude povjeren ovlašćenoj laboratoriji, upravo zbog sumnje da su neki poreski obveznici pronašli način kako da izdaju fiktivne račune koji izgledaju kao pravi i ne ulaze u dnevne izvještaje o prometu.

– Isto tako, primijetili smo da poreski obveznici koriste defiskalizovane certifikovane fiskalne uređaje sa kojih se izdaju računi koji potpuno odgovaraju propisanom izgledu fiskalnog računa (osim JIB-a obveznika kojeg prosječan kupac ne primjećuje), ali se tako ostvareni promet ne dostavlja na naš server, jer je sistem defiskalizovan. I to je jedan od snažnih motiva da se pređe na sistem koji po svojoj postavci onemogućava takav način rada u redovnom režimu – kažu poreznici.

Upravo zato se uzdaju u novi sistem zasnovan na blokčejn tehnologiji i računima sa QR kodom koje je praktično nemoguće falsifikovati.

– Kod takvih računa, osim vizuelno sadržanih elemenata, postoji i element digitalne autentičnosti koji je lako provjerljiv skeniranjem QR koda. Sa druge strane, u okviru novog sistema fiskalizacije, cjelokupan promet koji se registruje u prodaji biće momentalno zabilježen. Rješenje postoji i u slučaju prekida internet konekcije – ukoliko je poreski obveznik izdao 100 računa, a promet nije prijavio putem internet veze, dovoljno je da se skenira QR kod od tri računa kako bi se uz pomoć blokčejn tehnologije izgradile kompletne informacije o svim izdatim računima sa pojedinačnim iznosima i pripadajućim porezima – kažu poreznici i napominju da će na takvim računima biti vidljivi i artikli.

Novi sistem bi, objašnjavaju, trebalo da omogući izdavanje računa krajnjem kupcu kao i izdavanje fakture poslovnom licu.

Na taj način će biti moguće praćenje cjelokupne robe i usluga svih privrednih subjekata, što znači i efikasniji inspekcijski nadzor.

– Roba će biti praćena od ulaza u veleprodaju, preko skladišta do prodaje krajnjem kupcu i poreski inspektori će veoma jednostavno moći da saznaju ispravne količine u prodaji. Novi sistem za upravljanje fiskalizacijom treba da bude više od sistema za izdavanje autentičnog računa, praćenja robe i usluga i nadgledanja poreskih obveznika. Njime Vlada želi da iskoristi puni potencijal pri korišćenju naprednih tehnologija i stavi ga na raspolaganje svim institucijama u Srpskoj – naglašavaju u Poreskoj upravi.

Početkom decembra, Vlada je usvojila Prijedlog zakona o fiskalizaciji kojim se u tehničkom smislu mijenja kompletan sistem dosadašnje fiskalizacije, a kako je obećano, biće uveden o trošku države.

SrpskaInfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Srpski naučnik na tragu lijeka za karcinom (VIDEO)

DB

Tragedija na Adi Ciganliji: Utopila se dva tinejdžera

DB

Lajčak: Srbi treba da učestvuju u novim izborima na sjeveru Kosmeta

DB

Sloveniji mjesto u Savjetu bezbjednosti UN

DB

Afera trese Crnu Goru: “Kripto-kralj“ optužuje Spajića

DB

U Hrvatskoj “palo” više od pola tone kokaina

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više