Foto: Glas Srpske/Screenshot
Društvo

FZO RS: Od sutra još pet lijekova na recept


Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske od sutra počinje da finansira pet novih lijekova koji se izdaju na recept, a cilj je da osiguranicima bude dostupno što više terapija u skladu sa finansijskim mogućnostima FZO i kako bi zdravstvena zaštita građana bila što kvalitetnija, poručili su iz Fonda.

Iz FZO su naveli da je riječ o savremenijim terapijama u liječenju hroničnog umjerenog do jakog bola za osiguranike koji boluju od malignih bolesti, te u liječenju anginoznih napada, hipertrigliceridemije i slično.

– Osim toga, pojedini lijekovi biće prebačeni sa liste “B” na listu “A”, gdje je mnogo manja participacija za osiguranike koji nisu oslobođeni ove obaveze. Na listu “A” uvrštavaju se dva nova lijeka u liječenju anginoznih napada, kao i za liječenje umjereno jakog do jakog hroničnog bola kod bolesnika sa malignim oboljenjima – pojašnjavaju iz Fonda.

Tako će, dodaje se, na recept biti dostupan sprej za liječenje anginoznih napada, jer se do sada na listi “A jedan” (lista neregistrovanih lijekova) nalazio ovaj lijek u obliku tableta.

Sponzorisano

Međutim, ističe se, kako je riječ o neregistrovanom lijeku, često je dolazilo do njegove nestašice u apotekama.

– Zato je na listu “A” sada uvršten lijek u obliku spreja koji je registrovan na našem tržištu kako bi osiguranicima obezbijedili dostupnost ovog lijeka. To je još jedan pokazatelj da Fond analizira potrebe zdravstvene struke i osiguranika, a sve s ciljem povećanja obuhvata lijekova koje osiguranici ne moraju sami da kupuju nego su dostupni o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja – navodi se u saopštenju.

Takođe, ističe se, trenutno se na listama lijekova koji se izdaju na recept ne nalazi nijedan lijek sa dugodjelujućim dejstvom u liječenju hroničnog bola, pa će zbog toga od sutra na recept osiguranicima koji boluju od malignih bolesti biti dostupan lijek “oksikodon/nalokson” tablete u više doza, na preporuku onkologa.

– Ovaj lijek se uvrštava na listu “A”, a s obzirom na to da su osiguranici koji boluju od malignih bolesti oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i sve njene komplikacije, i ovaj novi lijek će im FZO u potpunosti finansirati – naglašava se u saopštenju.

Iz FZO navode da Fond ažuriranom listom lijekova koji se izdaju na recept nastavlja sa praksom poboljšanja dostupnosti lijekova, jer će se i jedan lijek za oboljele od hemofilije koji se do sada primao samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske moći na recept podizati i u apotekama.

– To znači da osiguranici iz drugih dijelova Srpske više neće morati dolaziti u UKC samo da bi primili ovu terapiju, nego će im lijek biti dostupan u apoteci u mjestu prebivališta. Riječ je o lijeku “turoktokog alfa” prašak i rastvarač za rastvor za injekciju u dozi od 500 internacionalnih jedinca i 1.000 internacionalnih jedinica koji je potreban oboljelima od hemofilije – preciziraju iz Fonda.

Kada je riječ o listi “B”, gdje je participacija 50 odsto za sve osiguranike, uvrštena su tri nova lijeka koja se koriste u liječenju hipertrigliceridemije, alergijskog rinitisa, te u liječenju hipertenzije.

Riječ je, ističe se, o savremenijim terapijama koje bi znatno trebale da unaprijede kvalitet života oboljelih.

– I sa ovom novom listom, Fond nastavlja praksu prebacivanja lijekova sa liste “B” na listu “A”, gdje je manje lično učešće osiguranika u troškovima lijekova, kada god se za to steknu uslovi. Tako će se od ponedjeljka, 1. avgusta, na prijedlog Udruženja oftalmologa Republike Srpske, kapi za oči “brinzolamid”, koje se koriste u liječenju glaukoma sa liste “B” prebaciti na listu “A” – navode iz Fonda.

U saopštenju se naglašava da to znači da osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije neće plaćati ništa za ovaj lijek, a oni koji nisu oslobođeni ove obaveze plaćaće participaciju u iznosu od 10 odsto cijene lijeka, umjesto dosadašnjih 50 odsto.

– Prilikom ažuriranja liste lijekova stručna komisija FZO za lijekove, u čijem sastavu su i predstavnici zdravstvenih ustanova, posebno je vodila računa da se na listu uvrštavaju novije terapije, za koje se očekuje da će zbog dokazane efikasnosti u liječenju racionalizovati ukupne troškove Fonda za lijekove koji se izdaju na recept – napominju iz FZO.

Očekuje se da će pacijenti sa ovim terapijama ubuduće manje koristiti ostale lijekove, što će ujedno poboljšati i kvalitet života osiguranika.

U saopštenju se navodi da je ovo drugi put u toku ove godine da Fond ažurira listu lijekova, budući da je početkom godine na listu lijekova koji se izdaju na recept uvršteno 10 novih.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Oboren rekord: 1000 gitarista sviralo u centru Beograda

DB

Banjalučki karneval: Narednog vikenda sjajna zabava na ulicama grada

DB

Varhelji i Konaković objavili zajedničko saopštenje o nacrtu rezolucije o Srebrenici

DB

Prognoza za sutra: Nakon sunčanog jutra, stižu pljuskovi sa grmljavinom

DB

Stanovnici BiH će u oktobru birati 3.200 odbornika i 142 načelnika

DB

Počelo snimanje filma o životu doktora Miodraga Lazića

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više