Foto: Predsjedništvo BiH
Politika

Složili se oko nečega: Predsjedništvo BiH prihvatilo više međunarodnih sporazuma

Predsjedništvo BiH prihvatilo je danas sporazum između Savjeta ministara i Vlade Srbije za projekat “Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – ušće Drine i Save”.

Sporazum se odnosi na način finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procjenu uticaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinskih dozvola, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o produženju sporazuma između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Ministarstva hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o prihvatanju dodatka sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova na državnoj granici.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje memoranduma o saradnji između Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH – FIPA i Agencije za investicije i trgovinu Grčke.

Danas je donesena i odluka o ratifikaciji protokola kojim se mijenja i dopunjava Konvencija za zaštitu pojedinaca u vezi sa automatskom obradom ličnih podataka, okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Evropske komisije i BiH o posebnim aranžmanima za sprovođenje finansijske pomoći Unije BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA tri.

Predsjedništvo BiH je donijelo i odluke o ratifikaciji ugovora o grantu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Švedske agencije za razvoj i saradnju, zatim ugovora o grantu, za Koridor “Pet ce”, poddionica Poprikuše-Nemila, između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i ugovor o grantu za tunel Ivan između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glasao je protiv ratifikacije ova tri ugovora.

Ove tačke će biti uvrštene na dnevni red naredne sjednice Predsjedništva, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o davanju saglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH sa sjedištem u Sarajevu, kao i odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Palestine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Odobreno je zaključivanje memoranduma o razumijevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Ministarstva inostranih poslova Indonezije, za šta su glasala dva člana Predsjedništva, dok je srpski član Predsjedništva bio protiv.

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, srpski član, navedene odluke može proglasiti destruktivnim po vitalni entitetski interes, s obzirom na to da konsenzus danas nije postignut iako su i ranije bile na dnevnom redu sjednice.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik nakon sastanka sa Konakovićem: Napraviti mehanizam da ne dolazi do zastoja (FOTO)

JMS

Dodik: Srpska za očuvanje mira i stabilnosti

JMS

Cvijanovićeva se u SAD sastala sa ambasadorima iz regiona

JMS

Sjednica Savjeta ministara u četvrtak, stižu prva imenovanja

DB

Cvijanovićeva: Zajednički prioritet očuvanje mira i ekonomski razvoj

DB

Nikšić: Nisam siguran da ću biti premijer

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više