Foto: Elta TV
SC priča

Draško Stanivuković:  Ponosan sam na sve što smo do sada uradili! (VIDEO)

Mnogo velikih projekata smo realizovali u proteklih nekoliko mjeseci, mnogo projekta je u toku, teško je samo neke od njih izdvojiti. Dovoljno je možda reći da smo započeli ili je u toku realizacija niza projekata iz oblasti vodosnabdjevanja teških skoro 25 miliona maraka, rekao je gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA TV gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

– Ako uzmete samo selo Racune sa 130 kuća koje nikada nije imalo vodu, sada radimo, pa u Donjim Kolima gdje isto nikada nije bilo vode sada radimo,  i da to vijekovima niko nije mogao, da  prethodne gradske administracije to nisu riješile u proteklih dvadeset godina, pa krećemo sa projektom u Slavićkoj, onda je jasno koliko to važan projekat. A šta je važnije od vode – zapitao se Stanivuković

S druge strane, nema važnijeg projekta od besplatne legalizacije. „I jedno i drugo su život. Na različite načine“ kaže Stanivuković.

– Ako imate majku koja vodi dijete u školi, i čeka taj septembar, ali treba da izdvoji 200-300 KM za knjige i sav drugi pribor, a vi obezbijedite besplatne knjige, ima li šta važnije od toga. Ili višestruko povećana izdvajanja za vantjelesnu oplodnju“, ponovo se zapitao Stanivuković. „Sve su to važne stvari koje smo uradili. Sve je to život. Mogu reći da smo uradili mnogo toga, da sam zadovoljan i ponosan, sve to u veoma izazovnim uslovima, tranzicionim uslovima, gdje se vlast u Banjaluci promijenila nakon 22 godine, gdje nemate podršku Skupštine grada, gdje je podrška Vlade bila beznačajna, minorna, mala, gotovo neprimjetna, za ove dvije godine, ali mi smo zahvalni i za ono malo, jer uvijek čovjek treba da bude zahvalan. Sve su to bili izazovi, od pandemije iz koje smo izašli do rata i inflacije, koja je aktuelna, ali rezultati su odlični – kaže gradonačelnik Banjaluke.

Osrvnuvši se na projekat „Voda 3“, Stanivuković je naglasio da su u pitanju bespovratna sredstva EBRD-a u visini od osam miliona maraka, dok je preostali iznos, za realizaciju projekta obezbijedio Grad Banjaluka, prevenstvo zbog inflacije.

– Grad je sada snažniji, finansijski. Vraćamo i kredite. Ja kao gradonačlenik nisam digao ni marku kredita a vratili smo 27 miliona kredita od prethodnih administracija.  To su značajne stvari. Što se tiče izgradnje vodovodne mreže, radi se u Racunama i Donjim Kolima, počeli su radovi u Šipkama, Cvijetićima, Pavićima, Gornjim Lusićima, Vilusima, ide voda u Slavićku, Šargovac Drakulić, na Ponir, gornji dijelovi Starčevice, naselje Potok, sve do Debeljaka, Grab, Bronzani Majdan, Talići, Telići, Polići prema Piskavici., radimo Kovačeviće i Lukajiće na Čokorskim poljima. Ukupno 25 miliona maraka su to teški projekti vodosnabdjevanja – kaže Stanivuković.

Govoreći o izgradnji škole u Adi, Stanivuković je naglasio da se gradi drugi sprat, da radovi idu dosta dobro, te da će uskoro biti raspisana javna nabavka za izgradnju fiskulturne salu. Stanivuković je gostujući u Banjalučkoj hronici naglasio da je za gradnju škole u naselju Paprikovac i mosta u naselju Česma, Grad završio sve procedure u vezi imovinsko pravnih odnosa i izrade projektnog rješenja. „Konkretno, što se tiče mosta u Česmi, „Putevi Republike Srpske“ su raspisali javnu nabavku, sada je u toku žalbeni proces. Meni je zaista žao što je to sada tako, i mogu da konstatujem da „Putevi Republike Srpske“ nisu izvršili tu jedan konstruktivan pritisak, jedan razgovor sa izvođačima, jer zaista nema potrebe da se na takvom projektu dva izvođača prepiru ili svađaju i da ljudi čekaju mjesecima.

Mogu reći da je problem u Putevima Republike Srpske, očekujem da oni to riješe“, rekao je Stanivuković naglasivši da je dobio informaciju da postoji plan da se jedan dio sredstava za gradnju ovog mosta preusmjeri negdje drugdje, pozvavši predstavnike ovog javnog preduzeća da se o tome izjasne.

Govoreći o legalizaciji na području grada, Stanivuković je naglasio da je predato već 6 000 zahtjeva, da se očekuje da bude oko 20 000 zahtjeva. „ Mi smo napravili sve olakšice, pozivamo građane, da u parku Mladen Stojanović, u našem objektu, popune formular, na osnovu kojeg mi vidimo šta naši sugrađani imaju od dokumentacije, šta nemaju i šta bi trebali pribaviti“ kaže banjalučki gradonačelnik. 

Stanivuković je izrazio nadu da će realizacija jednog veoma važnog projekta, koji je pokrenut s mrtve tačke zahvaljujući istrajnosti ove gradske administracije vrlo brzo otpočeti. U pitanju je gradnja centralnog spomen obilježja. On je izrazio nadu da će već na narednoj sjednici Skupštine grada, na oktobarskoj sjednici, biti usvojen Regulacioni plan za uži centar grada.

Stanivuković se osvrnuo i na borbu za očuvanje gradske imovine. Od slučaja „Ekvator“ do zemljišta kod poljoprivredne škole. „Sokolski dom smo sačuvali. To je značajno. Borimo se, maksimalno se borimo“ kaže Stanivuković

Govoreći o dobrim praksama koje su krenule iz Banjaluke, od besplatnih udžbenika, pa do besplatne legalizacije, Stanivuković navodi da su u Gradskoj upravi prezadovoljni u kojoj je mjeri sve tom uzelo odjeka u drugim lokalnim zajednicama. „Evo posljednji je primjer Prijedor, sufinansiranje privatnih vrtića. Mi smo prvi počeli sa sufinansiranjem privatnih vrtića. Za udžbenike, mnoge opštine su preuzele isti recept, pa je čak i Vlada intervenisala, legalizacija, za cijelu Republiku Srpsku, ali ja to gledam na ovaj način. Bogu hvala da je u neko vrijeme došlo vrijeme da se takmičimo po pozitivnim primjerima.“ zaključio je Stanivuković gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA HD TV.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Banjalučki kajakaši dočekani u Beogradu: Prešli savski put od 520 km

DB

Banjaluka: Biciklijadom obilježen dan bez automobila

DB

Gradonačelnik Banjaluke: Odblokirali smo grad i bez sekretara Skupštine

M B

Raljić: U Motikama radimo punom parom! (FOTO, VIDEO)

M B

Kresojević: Potrebne izmjene Porodičnog zakona, pokrenućemo peticiju (VIDEO)

M B

Stomačni virus hara Banjalukom

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više