Foto: BN/Ilustracija
Društvo

Nova vlast odlučuje o rastu zaduženosti

Prijedlog za povećanje limita kreditnog zaduženja sa 18 na 25 odsto za gradove još nije dobio zeleno svjetlo Vlade Srpske i po svemu sudeći o tome će se odlučivati nakon izbora, a konačnu odluku donijeće novi saziv Narodne skupštine RS.

Savez opština i gradova RS još u martu na adresu Vlade Srpske uputio je prijedlog za povećanje limita kreditnog zaduženja za gradove sa 18 na 25 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini. Tom inicijativom obuhvaćene su i veće opštine u Srpskoj, koje dodatnim zaduženjem ne bi ugrozile svoje funkcionisanje. Takav prijedlog otišao je iz Saveza opština i gradova prema Vladi na inicijativu grada Doboja.

– Na neki način ušli u vremenski škripac, u jeku smo izborne kampanje. Još nije ništa razmatrano i mi očekujemo da će o svemu raspravljati novi saziv Narodne skupštine RS – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić.

Podvukao je da bi povećanjem limita kreditnog zaduženja gradovi u Srpskoj mogli realizovati više projekata, što bi se u konačnici odrazilo i na njihovom razvoju.

– Gradovi u Srpskoj imaju veće potrebe za investicijama i projektima. Izmirenje obaveza po pitanju kredita kod gradova je mnogo bolje jer nijedna gradska sredina nema problema sa zaduženjem, dok određene manje zajednice, kojima budžeti zavise isključivo od PDV-a imaju problema sa otplatom kredita – rekao je Ćosić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić podvukao je da oni ne odustaju od svoje inicijative, ali da krajnju riječ daju poslanici u Parlamentu Srpske.

– Čekamo da se završe izbori i da bude formirana nova vlast koja će o svemu odlučiti. Nema nikakvog razloga da naš prijedlog ne bude podržan i da ne dobije zeleno svjetlo od Vlade i Narodne skupštine – rekao je “Glasu” Jerinić.

Podvukao je da bi gradovi i opštine u Srpskoj koje imaju stabilnije budžete povećanjem procenta zaduženosti mogli da realizuju mnoge kapitalne projekte za koje trenutno nedostaje novca.

– Svaka lokalna zajednica kreiraće politiku zaduženja i vidjeti da li može da poveća zaduženja sa 18 na 25 procenata, a da to ne ugrozi njeno funkcionisanja i sva davanja iz budžeta – rekao je Jerinić.

Naglasio je da su sve lokalne zajednice ovom inicijativom stavljene u isti koš i da je njihova inicijativa podržana od strane svih gradonačelnika i načelnika u Srpskoj.

Iz Ministarstva finansija RS juče nismo dobili odgovore kada će se prijedlog Saveza opština i gradova naći na dnevnom redu sjednice Vlade Srpske.

Dug

Dug lokalnih zajednica u Srpskoj po osnovu direktnih kredita na kraju 2021. godine iznosio je 365,77 miliona maraka, što je za skoro šest miliona maraka manje u odnosu na kraj 2020. godine.

Najveći procenat zaduženosti u odnosu na redovne prihode ostvarene u prethodnoj fiskalnoj godini, odnosno 2020. godina, imaju Kneževo, Novo Goražde, Bileća i Kozarska Dubica. Nijedna od navedenih opština ne prelazi zakonski limit od 18 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

“Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju”

DB

Dodik: Srpska odaje počast žrtvama Holokausta (VIDEO)

DB

Višković: Cijenili smo zahtjev sindikata i da povećanje ne optereti poslodavce

DB

Odluka Vlade Srpske: Najniža penzija biće 275,29 KM

DB

Vremenska prognoza: Sutra oblačno i hladnije

MG

Vrijeme je za „Dane zime na Kozari“

JMS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više