Foto: 24sedam
EX YU

Optužnice protiv Vesne i Miloša Medenice: Za smanjenje zatvorske kazne tražili 200.000 evra

Iako je bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, na saslušanju u tužilaštvu rekla kako smatra da njen sin Miloš “nije sposoban” za šverc cigareta i narkotika, u optužnici protiv majke i sina navodi se da je upravo on preko posrednika nudio raznim licima smanjenje zatvorske kazne za naknadu od 200.000 evra.

Budvaninu Petru Milutinoviću krajem 2019. godine, nakon što je izašao iz pritvora, Nikola Raičević, prijatelj Miloša Medenice, tražio je 200.000 evra kako bi mu zatvorska kazna zbog šverca cigareta bila što manja.

To se navodi u optužnici podnijetoj protiv Miloša i Vesne Medenice, Milutinovića, Raičevića i još 12 članova te krimi-ekipe, koja je 17. oktobra dostavljena Višem sudu na provjeru.

Foto: E-stock.us / Kobra

Milutinović je hapšen krajem avgusta 2018, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tada ga je osumnjičilo da je šef kriminalne grupe koja je od maja do avgusta te godine prokrijumčarila 40.000 paketa nelegalnih cigareta, pišu Vijesti.

Zbog istog, nezakonitog posla, ponovo je uhapšen 19. aprila 2021. godine, kao član kriminalne grupe Miloša Medenice.

Na teret mu stavljaju da je prihvatio da za potrebe kriminalne grupe poručuje cigarete, sačinjava ugovore o prenosu prava vlasništva nad cigaretama, organizuje logistiku i pomaže u organizaciji oko izlaza cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Zatim pronalazi lica koja će za potrebe kriminalne organizacije izraditi falsifikovanu dokumentaciju i preduzimati druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora.

Pred specijalnim tužiocima, piše, priznao je krivična djela koja mu se stavljaju na teret, istakavši da nije organizator, niti je organizovao izbačaj cigareta.

Medenica švercovao, a mama ga štitila

Falsifikovani papiri

Objasnio je da je, kada je izašao iz zatvora 2019. godine, stupio u kontakt sa svojim dugogodišnjim prijateljem Nikolom Raičevićem koji mu je kada je izašao iz zatvora donio 2.000 evra, “da ima od čega da preživi za početak” i dao mu “kriptovani mobilni telefon”.

– Ponudio mu je da, kao lice koje je upućeno oko izbačaja cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar, nešto probaju, tj. da kupe robu i pokušaju da je izbace. Istakao je da mu je konkretne prilike ponudio pomoć u krivičnom postupku koji je u toku za krivično djelo krijumčarenje koji se vodi protiv njega i drugih lica, tj. pomoć od strane njegovog druga Medenica Miloša, kako bi za sva djela koja mu se stavljaju na tret dobio tri godine zatvora, maksimalno, a za protivuslugu bi Raičević Nikoli i okrivljenom Medenica Milošu bio dužan da plati iznos od 200.000 evra – piše u optužnici.

Sinovi crnogorskih funkcionera upleteni u nabavku kriptovanih telefona?

Milutinović je tužiocima do tančina ispričao kako je ušao u posao sa Medenicom i Raičevićem, ali i ko je za potrebe te kriminalne grupe pravio falsifikovane papire, koji carinici su uzimali mito da “zažmire” na kamione pune švercovanih duvanskih proizvoda.

Objasnio je i da je preko kriptovanog telefona koji je tada dobio, stupio u komunikaciju sa Raičevićem i Medenicom i da su “imali svijest da zajednički djeluju”.

I do 40.000 evra po kamionu

Tužiocima je rekao i da nije ugovarao cijene direktno sa Medenicom, već da je sve išlo preko Raičevića, a potom im je objasnio i ko je i kako, da bi cigarete izašle iz Luke, sačinjavao “kompletno lažnu dokumentaciju, kako ne bi ostao nikakav trag u Upravi carina”.

– A to je lažna izlaznica iz Luke, zatim kompletna carinska dokumentacija, deklaracija, CMR…u kojoj obično piše da je izašao polietilen, a koju dokumentaciju će naravno carinik koji je uzeo mito da prihvati i pusti ih da izađu – citiraju tužioci njegovu izjavu u optužnici.

U tom dokumentu piše i da je Milutinović rekao da je, nakon što mu je Raičević predložio da sa njim “radi cigarete”, u priču ušao Miloš Medenica, kako bi finansirao taj posao.

Tužiocima je rekao i da je u novembru 2019. godine od vlasnika špedicije “MB Šped”, okrivljenih Marjana Bevenje i Steva Karanikića, koji su na kriptama imali nikove Bigg Boss i Escobar “tražio da mu naprave kompletne lažne papire i da mu završe carinu”.

Crna Gora: Medenica uticala na još dva sudska predmeta?

– To znači da ti carinici prihvate tu lažnu dokumentaciju, za šta bi od njih dobili mito. Konkretne prilike, ovim licima je dao 40.000 evra po kamionu, odnosno ukupno 80.000 evra, jer su kasnije izašla dva kamiona, a koji novac mu je dao Raičević, koji je on predao Bevenji i Karanikiću za njih i carinike. Misli da je podjela plijena išla na sljedeći način: Bevenji i Karanikiću za ta dva kamiona po 30.000 evra, a carini po 10.000 evra za vođe smjena, koja bi bila toga dana kada se bude radio izbačaj. Te prilike su mu rekli da 10.000 evra ide za Kovačević Ivanu i izvjesnog Gorana iz Podgorice, koji nije vođa smjene, nego radi u smjeni u kojoj je Zarubica, čije ime ne zna, a koji je vođa smjene – piše u optužnici.

Taj okrivljeni član kriminalne grupe Miloša Medenice tužiocima je priznao i da je, dok je učestvovao u švercu cigareta, imao nanogicu, ali i da su prva dva puta iz Luke izvukli po dva kontejnera, a da u kontejner stane 1.000 kartona.

U konačnom je naveo da su za prva dva puta kao i prošlih puta kada su uspjeli, Marjan i Stevo bili zaduženi da podmite carinu, a zadnji put Nikola Raičević je imao sa Ivanom direktan dogovor.

Milutinović, koji je saslušavan nekoliko puta, rekao je i da je okrivljeni špediter, Radomir Raičević, koji je u kriptovanim komunikacijama koristio nadimak Barski, znao da treba da se prave fiktivni papiri za izvoz cigareta koje bi on predao carini.

Ispričao im je i da je na “Skaj” aplikaciji “nik” Santino koristio špediter na Dobrakovu, “koji je dogovoro da Barski uzme 10.000 evra po kamionu, kako bi kao licencirani špediter ovjerio lažnu dokumentaciju i zatvorio oči na to”.

Objašnjavao im je i da im je posao kvario izvjesni Cajo, koji je tražio da pretovaru uvijek prisustvuju carinici.

SDT je optužilo Miloša Medenicu da je tokom 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, stvorio kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali okrivljeni Vesna Medenica, Marko Vučinić, Milorad Medenica, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Stevo Karanikić, Marjan Bevenja, Goran Jovanović, Vasilije Petrović, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Milica Vlahović Milosavljević, pravno lice DOO “Kopad company” Nikšić i više NN lica.

Vijesti.me

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Predstavljen prijedlog plana za smirivanje situacije na sjeveru Kosova i Metohije

SB

Urednik preminuo tokom smjene na Radio Sljemenu

SB

Peti protest “Srbija protiv nasilja” (UŽIVO)

SB

Ankara šalje komandose na Kosmet

SB

Član Savjeta roditelja “Ribnikara”: Nije me iznenadio nalaz inspekcije

SB

Vučić posjetio ranjenog Srbina sa KiM Dragišu Galjka (FOTO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više