Foto: Pixabay
Društvo

Trend u bankama potvrđuje krizu: Krediti rastu, smanjuje se štednja građana


Krediti dati stanovništvu u prvoj polovini godine nastavili su da rastu, dok štednja građana u komercijalnim bankama i njihovi ukupni depoziti stanovništva bilježi smanjenje.

Po podacima Agencije za bankarstvo RS, krediti dati stanovništvu veći su za 110,9 miliona КM ili četiri odsto, dok je štednja stanovništva manja za 281,4 miliona КM ili 11 odsto, u odnosu na kraj 2021. godine.

Oročena štednja čini 71,4 odsto (krajem 2021. godine – 71,2 odsto) ukupne štednje stanovništva i manja je za 196,6 miliona КM ili 11 odsto, a štednja po viđenju bez tekućih računa stanovništva čini 28,7 odsto ukupne štednje stanovništva i manja je za 84,8 miliona КM ili 11 odsto u odnosu na kraj 2021.

– Međutim, kada se dodaju tekući računi stanovništva, koji su manji za 31,5 miliona KM ili dva odsto, vidimo da su ukupni depoziti stanovništva manji za 312,9 miliona KM ili osam odsto – kažu u Agenciji.

Sponzorisano

Od 2016. do 2019. godine kretanje štednje stanovništva (bez uključenih tekućih računa) i kredita datih stanovništvu je približno jednako; krediti stanovništvu su gotovo u potpunosti pokriveni štednjom stanovništva.

U 2020. godini krediti dati stanovništvu su rasli, a štednja stanovništva je ostala na istom nivou, tako da je stopa pokrivenosti kredita stanovništvu štednjom stanovništva manja za 1,2 procentna poena u odnosu na kraj 2019. godine, tj. štednja stanovništva je manja od kredita datih stanovništvu.

– U ovom izvještajnom periodu, krediti stanovništvu su porasli za četiri odsto, a štednja stanovništva je manja za 11 odsto, što je dovelo do pada stopepokrivenosti kredita datih stanovništvu sa štednjom stanovništva za 18,1 procentnih poena u odnosu na kraj 2021. godine. Krediti dati stanovništvu veći su za 604 miliona КM od štednje stanovništva – ukazuju na trend u Agenciji za bankarstvo RS.

Srpska info

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

PU Trebinje: Novinarka Nataša Miljanović Zubac obmanjuje javnost

DB

Tajni ugovor Vlade Srpske: 57 miliona kineskoj kompaniji za sajber bezbjednost

DB

Poreska uprava Srpske: Apel obveznicima prve grupe fiskalizacije u Srpskoj

DB

SZO i UNICEF: Potrebni dodatni napori za suzbijanje morbila u BiH

DB

MUP Srpske uvodi novu praksu za plaćanje saobraćajnih kazni

SB

Vremenska prognoza: Sutra oblačno sa kišom i pljuskovima

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više