Foto: Elta TV
Banjaluka

Mandić: Uhvatili smo se u koštac sa svim izazovima! (VIDEO)

Prije nekoliko dana, mi u Gradskoj upravi, tačnije u Odjeljenju za komunalne poslove pozvali smo sve relevantne institucije i ustanove u čijoj nadležnosti je monitoring kvaliteta vazduha u gradu Banjaluci, na sastanak – rekao je gostujući u emisiji “Banjalučka hronika” ELTA TV, Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka.

Kako je dodao, ovom sastanku su, uz predstavnike Grada, prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Doma zdravlja Banja Luka.

– Iako se radi o inicijalnom sastanku koji je za cilj imao povezivanje relevantnih institucija i ostvarivanje bolje saradnje i koordinaciju između institucija, utvrdili smo i važne zaključke za naredni period – rekao je Mandić navodeći da je bilo očito da je u proteklom period nedostajala koordinacija između svih ovih institucija.

Sada je saradnja, kako kaže, konačno uspostavljena.

Monitoring kvaliteta vazduha

Mandić je istkao da se Republički hidrometeorološki zavod obavezao da će što je brže moguće, a u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo i Ministarstvom, utvrditi indeks kvaliteta vazduha i na osnovu njega redovno, pravovremeno i u realnom vremenu obavještavati javnost o kvalitetu vazduha, kao i o preporukama o postupanju u slučaju povećanog aerozagađenja.

– Grad Banja Luka će zahtijevati od svih ovlaštenih lica koja pružaju usluge monitoringa da obezbijede opremu za slanje podataka u realnom vremenu. Najvažnije je da stanovništvo pravovremeno bude obaviješteno o trenutnom aerozagađenju – rekao je Mandić i dodao da su ovo zaključci koji su hitni i trebaju da budu u primjeni što prije dok traje sezona grijanja.

Bilo je riječi, dodaje Mandić, i o strategijama, akcionim planovima zaštite vazduha i dugoročnim ciljevima i planovima u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i kvalitetnijim uslovima za život u našem gradu.

Govoreći o odvodnji i preradi otpadni voda, ovaj problem je aktiviran još prije godinu dana, kaže gost “Banjalučke hronike” navodeći da je tada potpisan Ugovor sa Evropskom investicionom bankom s ciljem finansiranja jedne veoma značajne studije, Studije za upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom.

Ta studija bi trebala biti podijeljena na dvije sekcije. U mjesecu februaru očekuje se odabir konsultanta za izradu ove studije.

– Studija i stručnjaci iz te oblasti će nam reći, u kojem pravcu trebamo ići – rekao je Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka.

Prema njegovim riječima, ključno je da znamo koja vrsta prečistača otpadnih voda nam treba, proširivati kanalizacionu mrežu bez prečistača je potencijalni ekološki problem.

Ozbiljna oštećenja na vrelovodnoj mreži

Još jedan veliki problem je aktuelizovan prošle godine, a to je problem vrelovodne mreže.

– Ovdje smo otišli korak dalje, jer je Studija za rekonstrukciju vrelovodne mreže u gradu završena. Mi u toj studiji imamo stvarne, opipljive dokaze koji kažu da je naša vrelovodna mreža, koja je stara preko pedeset godina, ozbiljno oštećena, da imamo zaista velike gubitke toplotne energije.

Naravno to je veliki trošak za distributivnu mrežu, koji na kraju plaćaju krajnji korisnici. Iz tog razloga smo tražili sredstva, koja su trebala biti obezbijeđena iz kreditnih sredstava, da ih Skupština grada odobri, kako bismo obnovili ključne tačke.

Rekonstruisati cijelu mrežu je u ovom trenu neracionalno, i za to bi nam trebalo, dvadeset do trideset miliona, ali ključne tačke možemo. Mi smo upućivali na Skupštinu grada, razumijevanja na žalost nije bilo. Insistiraćemo i dalje – dodaje Mandić.

Govoreći o projektima vodosnabdjevanja, koji se finansiraju kreditnim sredstvima EBRD-a, Mandić naglašava da je projekat “Voda 1” završen u potpunosti, “Voda 2” do 50 procenata, dok je realizacija projekta “Voda 3” počela prošle godine, a njegovom realizacijom če vodu dobiti naselja gdje je do sada bilo najkritičnije.

– Jedno od njih su svakako naselje Donja Kola. Mi smo godinama pokušavali da dođemo do rješenja za problem vodosnabdjevanja Donjih Kola i nadamo se da će ovog ljeta mještani Donjih Kola dobiti vodu. Naravno, to nisu samo Donja Kola, iako je to jedan od najvećih projekata, tu su sela na platou Manjače, tu su Racune, Gornji Priječani. Sve ide dobrom dinamikom.

Imamodosta dobru saradnju sa izvođačima, koristimo povoljne vremenske uslove, nismo prekidali nikako, iako je zimski period, tako da je dinamika izvođenja radova, zadovoljavajuća – ističe Mandić.

I škole kao jedan od prioriteta

Govoreći o radovima na relizaciji na izgradnji škole u naselju Ada i planiranoj gradnji škole u naselju Paprikovac, gost “Banjalučke hronike” je apostrofirao dosta dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

– Gradnja škole u Adi teče dosta dobro, zgrada je pokrivena, radi se stolarija, izvode se zanatski radovi, instalacije. Treba reći da je to projekat od četiri miliona maraka, i da on podrazumijeva samo prvu fazu, odnosno izgradnju školskog objekta dok će se u drugoj fazi graditi fiskulturna sala – naglašava on.

Gradiće se, kaže, i škola a na Paprikovcu, a obaveza grada je da obezbijedi zemljište i riješi infrastrukturu za gradju objekta dok iz Ministarstva stižu uvjeravanja da su obezbijeđena sredstva za gradnju škole.

– U toku je izrada projekte dokumentacije, izrađen je idejni projekat školskog objekta. Grad Banjaluka je u budžetu obezbijedio sredstva kako bi se regulisali imovinsko pravni odnosi za gradnju škole, pa se tako nadam da će već u ovoj godini početi gradnja škole u naselju Paprikovac – pojasnio je Mandić.

Gost “Banjalučke hronike” je najavio i početak realizacije projekta koji je jedan od najatraktivnijih rekreativnih i turističkih potencijala grada, vidikovca na Banj brdu. To je, kako je rekao, jedan od najljepših objekata koji će ove godine biti izgrađen. Javna nabavka je raspisana, očekujući da će u februaru mjesecu biti poznat izvođača radova te da će odmah potom krenuti.

Elta TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

“Gradimo Građu”: Koncert klasične muzike na platou iznad atomskog skloništa

DB

Vučić za CNN: Pozivamo na odgovornost sve koji su počinili krivična djela u Banjskoj

DB

Ristić: Tužiću Vukanovića; lider Liste za pravdu i red odgovorio: Jedva čekam

DB

Dodik: Mađarska spremna da preuzme projekte koje je otkazala Njemačka

DB

Sa pasošem tzv. Kosova od 1. januara bez viza u zemlje EU, osim u Španiju

DB

Banjaluka: Stiglo 10.500 zahtjeva za borački dodatak

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više