Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Društvo

Vlada odobrila kredit od 10 miliona maraka za dugove “Šuma RS”

Vlada Srpske dala je saglasnost na kreditno zaduženje “Šuma Republike Srpske” u iznosu od deset miliona maraka, a taj novac biće iskorišten za izmirenje duga prema opštinama i gradovima, ali i obaveza koje imaju za zdravstveno osiguranje radnika.

U “Službenom glasniku RS” objavljeno je da je Vlada Srpske na sjednici koju je održala krajem decembra 2022. godine dala zeleno svjetlo na kreditno zaduženje “Šuma”. Ta odluka Vlade stupa na snagu osmog dana nakon objavljivanja u “Službenom glasniku”, a to je krajem iduće sedmice.

U “Šumama” navode da je odluka o kreditnom zaduženju za refinansiranje odgođenog plaćanja poreskog duga donesena iz više razloga.

– Prvi razlog je što imamo visoku kamatnu stopu po osnovu rješenja o odgođenom plaćanju poreskog duga, dok bi kamata na kredit bila manja. Pored toga sa kreditom bismo izmirili obaveza iz ranijeg perioda prema lokalnim zajednicama u kratkom roku, ali i isplatili obaveza po osnovu zdravstvenog osiguranja, jer je zbog izmjena propisa u 2022. godini trenutno onemogućena refundacija sredstava za plate radnika koji su na bolovanju – kazali su Glasu Srpske u “Šumama”.

Podvlače da su sva ta dugovanja nastala u ranijem periodu i to od 2015. do 2021. godine, jer svi organizacioni dijelovi ovog javnog preduzeća nisu izmirivali obaveze na vrijeme.

– Taj dug sa obračunatim kamatama trenutno iznosi 10,33 miliona maraka. Od polovine 2021. godine sve obaveze servisiramo redovno – naglasili su u javnom preduzeću.

Ukupna zaduženja “Šuma” po osnovu kredita iznose 16,94 miliona maraka, a u upravi ovog javnog preduzeća naglašavaju da redovno servisiraju i sve obaveze po osnovu zaduženja.

Pomoćnik ministra za resor šumarstva i lovstva u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Zubić kaže da je Vlada Srpske dala saglasnost na zaduženje “Šumama”, jer to preduzeće kasni sa plaćanjem obaveza prema opštinama po osnovu naknada koje su obavezni da plaćaju.

– Tu se nakupio određeni iznos dugovanja. Predstavnici lokalnih zajednica potpisali su sa “Šumama” reprogram tih obaveza. Oni poštuju taj ugovor o reprogramu. Međutim, javno preduzeće se odlučilo da podigne kredit da bi u potpunosti izmirilo sva ta dugovanja – rekao je Zubić i dodao da je kamata na kredit manja nego na reprogram, tako da je odluka o zaduženju opravdana i sa te strane.

Likvidnost

Goran Zubić rekao je da je prema informacijama sa kojima raspolaže poboljšana likvidnost “Šuma” u prethodnoj godini u odnosu na raniji period.

– Preciznije informacije o radu preduzeća i samim rezultatima imaćemo kada dobijemo izvještaj od njih o poslovanju za 2022. godinu – rekao je Zubić.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Savez za rijetke bolesti pokrenuo humanitarni broj 1402

DB

Cijena proširenja EU bila bi 256 milijardi evra

DB

Prevareni kupci stanova u Novom Boriku osnovali udruženje i najavili nove proteste

DB

Požar u Osijeku: Gašenje bi moglo trajati danima

DB

Crnadak: Pozivam poslanike i članove Vlade Srpske da objave prihode

DB

Banjaluka: Uručena bespovratna novčana sredstva za devet porodica poginulih boraca (VIDEO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više