Foto: Screenshot
EX YU

Patrijarh Porfirije: Svi smo potrebni jedni drugima, kao potpora i oslonac

Litija predvođena ćivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog je preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja stigla je do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim je patrijarh Porfirije služio moleban i obratio se vjernom narodu.

Patrijarh Porfirije je rekao da je mislio da ne kaže ništa, ali da je počeo pljusak, koji ima posebno značenje.

– Na slovenskom kiša se kaže dažd, a to znači davanje. Spasovdanska kiša znači davanje i blagoslov. Ali evo, da zajedno sa vama, blagodareći Bogu što je dao kišu i pustio suzu radosnicu, što je među nas došao veliki sveti vladika Nikolaj. Dobrodošao, sveti vladiko, u srpsku prijestonicu, dobrodošao na Spasovdan. Zavapili smo i ti si došao, u ovo smutno vrijeme, kada su velike nevolje navalaline na tvoj rod i tvoja čeda – kaže patrijarh.

Poglavar SPC ističe da je vladika Nikolaj Velimirović bio proganjan nekada, ali i sada.

– Vodio si litije širom otadžbine, i budio svoj narod. Slava Bogu, danas vodiš i našu Spasovdansku litiju. Danas se podsjećamo tvojih riječi: “Zar nisu litije bezbroj puta izazvale kišu u vrijeme suše, otupile kosu smrti u vrijeme pomora”. Zato nas niko ne može bolje shvatiti i zavidati rane, od tebe – kaže on.

Patrijarh Porfirije ističe da među nama postoji iskonska potreba da se obraćamo nečemu što nas prevazilazi.

– To je zato što smo stvoreni u slici i prilici Božijoj, i što nam punoću daje Bog. Kada se u jednom trenutku života na raskršću susretnemo sa zlom, tada iskrsavaju pitanja na koja pozitivno znanje nema konačan odgovor. Danas živimo u civilizaciji koja se temelji na potiskivanju i zaboravu duhovnih pitanja – kazao je poglavar SPC.

On ističe da se pred nama javlja bezbroj pitanja, koja otvaraju zastrašujuće praznine.

– U tim neočekivanim trenucima naša pitanja se sjedinjuju u jednoj riječi. Ta riječ je Bog. Naš svetosavski narod prošao je sve svoje teškoće raspeća, mučeničke smrti, nezamislive golgote i stradanja. Ne samo zato što je imao obrazovane i mudre ljude, tehnike i vještine, nego zato što je imao vjeru jevanđeljsku, što je znao Boga i živio po jevanđeljskim vrijednostima. Zato što je činio sve što je bilo do njega. A na kraju, zato što je imao vjeru u promisao Božiju – kaže patrijarh Porfirije.

Poglavar srpske crkve kaže da naš narod zna da se ne treba brinuti samo o spoljašnjem, već i unutrašnjem.

– Porodica, dom i otadžbina su svetinja, i Gračanica, Pećka Patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Studenica, sve naše svetinje, i ovaj sveti hram pred kojim stojimo, da je to naša lična karta, naše ime i prezime. Spustivši se u svoje srce, iskreno se zapitajmo, da li mi to danas znamo, ili bismo da budemo nešto drugo, da se odreknemo sebe, svoga koda i identiteta. Te da prihvatimo nama stran sistem vrijednosti, i postanemo ono što nismo. Ali sve dok stojimo ovde okupljeni oko svetitelja Božijeg, nezavisno od kiše i grada, ovaj narod će imati nadu, ovaj narod Golgote i Vaskrsenja će živjeti – kazao je on.

Patrijarh Porfirije kaže da smo suočeni sa strašnim zlom, koje je napalo našu djecu, i da nas je pogodilo tako da smo zanijemili.

– Um posustaje pred pokušajima logičnog objašnjenja onoga što se dogodilo. Zlo nema ime i prezime, rasu i naciju. Zlo je neuhvatljivo, i ma šta činili, zlo se ne može konačno pobediti nikakvim institucijama, tehnikama i znanjem. Oni pomažu, ali ne izbavljaju, sve je to blagosloveno i potrebno. Ali suštinska pitanja o cilju i smislu postojanja, o stradanju, radosti i tuzi, o životu i smrti, o dobru i zlu, ostaju bez konačnog odgovora. Šta nam je činiti? Nijedno ključno pitanje čovjek ne može riješiti samo svojim snagama – rekao je poglavar SPC.

On dodaje da moramo vjerom i molitvom otvoriti vrata blagodeti Božijoj, kako bi nama i drugima znanja bila na korist.

– Moramo se probuditi svi zajedno. Svi smo pogođeni, svi osjećamo tugu i bol, svi imamo traumu. I zato smo svi potrebni jedni drugima, kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, zato se zajedno moramo sabirati. Ne smemo dozvoliti sebi da optužujemo jedni druge, i da tako sijemo novo sjeme zla. Istina, svi smo različiti, različito mislimo i govorimo, ali različitosti su dar Božiji, ne da bismo se sukobljavali, nego da bismo se obogaćivali – kazao je srpski patrijarh.

Njegova svetost je rekao da ne smijemo dozvoliti da zajedničku nesreću zloupotrebljavamo, optužujući jedni druge.

– Iako smo različiti, ne produbljujmo naše razdore, ne dolivajmo ulje na vatru. Mnogo je iskušenja pred nama. I pomenuću jedno. Naše oko, uho, to je Kosovo i Metohija. I ako nam neko uzima oko, uho i srce, da li možemo živjeti bez toga. Znam da svi u sebi znamo odgovor. Potrebna je molitva, i da sabiramo snage, da bismo kao nekada sačuvali Kosovo i Metohiju. Kao doo Srbije, da se ne bi desilo na bilo koji način, posredno ili neposredno, Kosovo i Metohija budu otuđeni. Sabirajmo se, ne dolivajmo ulje na vatru, potrebno smo jedni drugima, i potrebna nam je snaga – rekao je on.

Patrijarh je rekao da smo svi odgovorni za ono što se dogodilo.

– Osjećam da sam i ja odgovoran, ne samo kada sam postupao pogrešno, nego kada nisam učinio sve ono što sam mogao. Kada sam bio sebičan, isključiv, kada nisam slušao drugoga. Kada nisam otvorio oči, uši i dušu za vas. Svi smo jedno, i vi i ja. Odgovorni smo zato što nismo bolji. Odgovoran sam i ja što nisam bolji. Svi moramo da budemo bolji, da budemo onakvi kakve nas Bog hoće, kako je zapisano u Svetom Jevanđelju – rekao je poglavar SPC.

Patrijarh Porfirije kaže da se neki već vijekovima pitaju – zašto baš danas litija.

– Zato što se naši preci već 500 godina mole Bogu na ovaj datum. Litija nije miting, nikoga ne dijeli i ne isključuje. Sve poziva, zato što se crkva ne poistovjećuje samo sa jednim dijelom naroda, niti samo sa jednom stranom, niti samo sa jednom strankom, već obuhvata sve. Poistovećuje se sa svakim našim čovjekom. Crkva je cjelina, a litija poziva na pokajanje, lično preispitivanje i preobražaj svakoga od nas. Od najvišeg do najnižeg. To je izlivanje blagodeti Božije na sve ljude i čitavu tvorevinu – kazao je on.

Novosti

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Viši asistent Pravnog fakulteta banjalučkog Univerziteta udaljen sa radnog mjesta

SB

Ponovo anonimne dojave o bombama u Beogradu i Novom Sadu

SB

Hrvatsko pravosuđe u blokadi zbog štrajka

SB

Er Srbija uspostavila direktne letove za Krakov i Varnu

SB

Legenda o Safikadi: Park ljubavi mrtvo slovo na papiru

SB

Održan štrajk upozorenja u svim rudnicima iz Koncerna Elektroprivrede BiH

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više