Foto: Agencije
Zanimljivosti

Kako lukavi parazit pretvara mrave u “zombije”?

Danski naučnici vjeruju da su otkrili “zombi okidač” koji omogućuje da parazit Dikrocelijum dendritikum kontroliše mrave.

Ovo otkriće otvara novo naučno poglavlje o parazitima kao, vjerovatno, najraširenijim organizmima na Zemlji.

Ovaj parazit čije je latinsko ime Dicrocoelium dendriticum preuzima kontrolu nad mozgom mrava i tjera ih da se penju i čvrsto drže za vrh vlati trave kako bi ih pojele stoka ili jeleni, na primjer. Ovaj parazit ima izvanredan životni ciklus tokom kojeg ide od puževa i mrava do biljojeda koji se hrane travom.

Lukavost parazita

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu (UCPH) u Danskoj konačno su otkrili nešto malo više o tome kako radi ovaj mali parazit, navodi se u saopštenju UCPH. Ovim otkrićima povećava se znanje o parazitima, koji su možda najrašireniji organizmi na zemlji, navode oni, prenosi phys.org.

Za mrave koji su zaraženi ovim parazitom može biti nevjerovatno da se penju na vrh vlati trave gdje ih gutaju biljojedi, ali je to njihova realnost. I tog kretanja nisu svjesni jer Dikrocelijum dendritikum preuzima kontrolu nad njihovim mozgom.

Istraživači sa Odjeljenja za nauke o biljkama i životnoj sredini Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je način na koji parazit to uspijeva još lukaviji nego što se mislilo.

– Tjeranje mrava da se penju visoko na travu da bi ih stoka ili jeleni pojeli tokom sumraka i svitanja, a onda spuštanje na zemlju tokom drugih dijelova dana kako bi se izbjegli smrtonosni zraci sunca je veoma pametno. Naše otkriće pokazuje da su ovi paraziti mnogo sofisticiraniji nego što se mislilo – rekao je profesor Brajan Lund Fredensborg, koji je sproveo istraživanje sa svojim bivšim studentom, a sada doktorandom Univerziteta Vageningen u Holandiji Simonom Nordstrand Gaske.

Studija je upravo objavljena u žurnalu “Behavioral Ecology”.

Kako se mravi ponašaju pod uticajem parazita?

Istraživači su obilježili nekoliko stotina zaraženih mrava i pratili njihovo ponašanje.

– Bilo je potrebno dosta spretnosti da se zalijepe boje i brojevi na zadnji dio mrava, ali nam je to dozvolilo da ih pratimo tokom dužeg perioda – rekao je Brajan Lund Fredensborg.

Oni su zatim pratili ponašanje zaraženih mrava u zavisnosti od svjetlosti, vlažnosti, vremena i temperature. Bilo je jasno da sve to ima uticaj na njihovo ponašanje.

Kada je temperatura niža, oni su se peli na vrh vlati trave, a kad je skakala, spuštali su se.

Foto: Agencije

– Otkrili smo jasnu vezu između temperature i ponašanja mrava. Šalili smo se da smo našli zombi okidač – rekao je Brajan Lund Fredensborg.

Kada ovaj parazit zarazi mrava, nekoliko stotina njih napada njegovo tijelo, ali samo jedan stiže do mozga. Ostatak se krije u abdomenu.

– Može se desiti da u abdomenu čekaju stotine parazita kako bi ih mrav prenio do sljedećeg domaćina. Obmotani su kapsulom koja ih štiti od stomačne kiseline domaćina, a parazit koji je preuzeo kontrolu nad mravom umire. Moglo bi se reći da se žrtvuje za druge – rekao je Brajan Lund Fredensborg.

Životinje koje napadne Dikrocelijum dendritikum pate od oboljenja jetre.

– Istorijski gledano, malo su paraziti bili u žiži naučnika iako postoje naučni izvori koji tvrde da su oni najrašireniji oblik života. Razlog za to je što ih je teško ispitivati. Uprkos tome, oni su važan dio biodiverziteta jer mijenjaju ponašanje domaćina i mogu da odlučuju šta će ko da jede – rekao je Brajan Lund Fredensborg.

sputnikportal.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Samo tri odsto novih auta ima rezervnu gumu?

DB

Psiholozi tvrde: Zaljubljujemo se samo tri puta u životu

DB

Zašto kazina imaju šarene podove, a “Diznilend” roze staze?

DB

Tibetanci snažni i izdržljivi zbog posebnog gena?

DB

Koji je toplomjer precizniji: Digitalni ili klasični?

DB

Ruski naučnici ubrali rekordnu količinu povrća na Antarktiku

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više