Foto: Agencije
Društvo

Advokati u RS traže povećanje naknada: Poskupljenje od 30 do 50 odsto

Advokati u Republici Srpskoj traže povećanje tarife o naknadama za svoj rad za 30 do 50 odsto, a novi “cjenovnik” trebao bi da se primjenjuje od početka 2024. godine.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske rekao je za Mondo da je tarifa po kojoj su radili utvrđena još 2005. godine i da ne odgovara standardu u 2023. godini.

– Ova tarifa nije mijenjana 18 godina i taj period je zaista dug. Svjedoci smo da inflacija čini svoje. Najbolji primjer su samo troškovi goriva, ne uzimajući u obzir sve drugo kao što je repromaterijal, informatički uređaji i drugo što advokati koriste na dnevnom nivou. Sve te obaveze su porasle. Mnoge kolege koriste iznajmljene prostore, a zakupnine su takođe porasle. Ta korelacija cijene koja je postojala, u trenutku kada je izglasana, i sadšnjeg stanja je u potpunom disbalansu – kaže Mrša.

Dodatna činjenica koja je “alarmirala” advokate da kreiraju novi cjenovnik jeste nepriznavanje troškova prevoza od strane sudova.

– Sudovi sve češće u svojim odlukama advokatima ne udovoljavaju zahtjeve za korištenje i upotrebu sopstvenog automobila. Naša tarifa dozvoljava advokatu da u konačnom obračunu troškova ispostavi troškovnik za upotrebu vlastitog vozila. Time je najviše obuhvaćena potrošnja goriva. Ukoliko putujete iz Banjaluke u Bijeljinu da zastupate svoju stranku pred tim sudom, vama ne pripada pravo na te troškove, već samo visina satnice na osnovu vremena koje ste proveli u sudu. Onoliko koliko traje ročište, toliko vam pripada – dodaje Mrša.

Predsjednik Advokatske komore kaže da se očekuje da nova advokatska tarifa bude viša od stare 30 do 50 odsto, u zavisnosti od vrste pravnog postupka.

– Radili smo na pojedinačnim rješenjima, posebno o dijelu određenih vrsta postupaka koji su bili nepravedno zapostavljeni. Na primjer, u pitanju su neki radni sporovi, vanparnični postupci kao što su uređenja međa, odnosi roditelja i djece i slično. To bodovanje nije odgovaralo stvarnom stanju stvari. U tim postupcima traži se izuzetan angažman, a sa pređašnjim bodovanjem to se nije moglo postići. Tu smo tražili da se tarife podignu za 50 odst – pojasnio je Mrša.

Napominje da svaki advokat sa svojim klijentom može da zaključi ugovor o zastupanju i u potpunosti isključi primjenu tarife.

– Gledali smo da zadržimo odnos sa klijentom kao primaran. Da se teret onoga što pokušavamo da postignemo ne prevaljuje na leđa građana u konačnici. Da zadržimo kvalitet usluga i podignemo standard advokata na jedan viši nivo, i bar pratimo inflatorna kretanja u BiH. Advokat će ispostaviti sudu određeni troškovnik prema odgovarajućoj tarifi. Koliko ćete uspjeti da naplatite u određenom postupku, zavisi od sudske odluke. Sve zavisi od vrste i vrijednosti spora, i u konačnici samog dogovora advokata i klijenta – rekao je Mrša.

Da bi izmijenili postojeće tarife, prema Zakonu o advokaturi, potrebna je saglasnost Ministarstva pravde. Mrša i ministar pravde u Vladi RS Miloš Bukejlović održali su sastanak o ovoj temi 29. septembra, a Bukejlović je izrazio razumijevnje za postojeću situaciju.

– Ministar Bukejlović je izrazio spremnost da izađe u susret ovakvim zahtjevima. Dobio sam informaciju da ćemo do kraja godine imati još sastanaka i usaglašavati određena pitanja koja se tiču tarifa, te da bi smo konkretna rješenja mogli očekivati negdje početkom iduće godine. Mi razumijemo i poziciju Ministarstva pravde i našu u kojoj se nalazimo. U svakom slučaju bićemo strpljivi – zaključio je Mrša.

Mondo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Nevjerovatna Katarina Trivić: Borbu sa leukemijom podijelila sa drugima (VIDEO)

DB

Srbija kupila zloglasnu direktivu kojom je Hitler naredio napad na Jugoslaviju

DB

Spajić: Odgođen popis stanovništva u Crnoj Gori

DB

Dodik: Vlast u FBiH treba da vodi računa o načinu na koji govori o Srpskoj

DB

Lideri opozicije u Srpskoj: Izmjene Izbornog zakona BiH najvažnije pitanje

DB

Zvornik: Vodostaj Drine u porastu, građanima izdato upozorenje

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više