Foto: Agencije
Izdvajamo

Tužna slika o zabludama muslimana o BiH


Ne može se rušiti Dejtonski mirovni sporazum da bi se nastavilo sa zločinačkom i antimirovnom politikom o unitarnoj BiH koja je bila uzrok rata i koja je delegitimisana u Dejtonu – takvi zahtjevi i jesu stalni uzrok svih problema, a ne reagovanje na njih koje dolazi od Srba ili Hrvata, istakao je pravnik Ognjen Tadić.

– Na kraju krajeva, i da smo naivno pomislili da su se odnosi popravili nakon Dejtona, razuvjerile bi nas dosadašnje zloupotrebe Ustavnog suda BiH, te aktuelni odnosi prema uzurpatoru Kristijanu Šmitu i politički proces u Sudu BiH protiv predsjednika Republike Srpske /Milorada Dodika/. Da o pokušaju otimanja teritorije i imovine i ne pričamo – ukazao je Tadić u kolumni za “Glas Srpske”.

On je napomenuo da je Dejtonski mirovni sporazum jedini dokument koji su Srbi i Bošnjaci do sada zajedno potpisali i da je suludo odustajati od njega prije nego što se ne dosegne neko bolje rješenje.

– Izjave o mirovnom sporazumu kao ludačkoj košulji najbolje govore o njihovim autorima. Ludaku svaka košulja smeta, ali jedina koja mu u sumanutom stanju istinski koristi i pomaže jeste ona koja ga sputava da nanese zlo sebi ili drugima. Nije legitimno tražiti da se takva košulja skine, ukoliko su jedini cilj njenog skidanja slobodne ruke kojima se nanosi zlo – objasnio je Tadić.

Sponzorisano

On je naglasio da je sve što Srbi u BiH danas rade usmjereno ka tome da se sa muslimanima nađe zajednički jezik i ostvari trajan mir. On je istakao da su Srbi jedini za koje se sa sigurnošću može reći da ne mrze muslimane.

– Srbe su kao djecu učili da su muslimani njihovi rođaci čiji su preci radi preživljavanja morali prihvatiti islam kao religiju Osmanlija. Muslimani u BiH nisu predmet srpske mržnje, nego su srpski zid plača pred kojim vijekovima stoje i tuguju zbog toga što im je ropstvo stvorilo narodnu raspolućenost koju svaki sljedeći okupator iskoristi – naveo je Tadić.

On je rekao da su nedavno poslate poruke vodećih predstavnika Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH američkim i evropskim kolegama izazvale histeriju u federalnom Sarajevu i probudile iskonski sarajevski strah da bi Srbi mogli pronaći platformu za dogovor sa zapadnjacima i uz njihovu pomoć postati dominantni u BiH.

– Nedavnim porukama američkim i evropskim kolegama srpski parlamentarci u BiH nisu otkrili toplu vodu o radikalnom islamskom ponašanju, nego je to i Amerikancima i Evropljanima poznato odavno. Mnogi smatraju da je to i glavni razlog zbog koga Srbima ne daju podršku za samostalnu Srpsku, a Hrvatima treći entitet. Njima je dejtonska BiH sistem kontrole i kada god Srbi ili Hrvati pokušaju uteći od neželjene uloge kontrolora, dožive da budu disciplinovani i vraćeni na namijenjeni im posao – napomenuo je Tadić.

On je istakao da je jasna slika odvojenosti muslimana od evropskih vrijednosti, interesa, identiteta i struktura, te da su takav stav učvrstili teroristički napadi islamista u evropskim glavnim gradovima.

Tadić je rekao da muslimani, gradeći ideju o BiH u avnojevskim granicama, zapravo grade sopstvenu tamnicu.

On je rekao i da su sve dosadašnje reforme umanjile bošnjačku samostalnost, a Srbima i Hrvatima dale duple komande u BiH.

– O autoritetu bošnjačkog kadra u ovom procesu najbolje govori nedavna činjenica da EU, čak ni aktuelnoj strukturi koja joj se potpuno podastrla, nije učinila čast da napravi iskorak na ovom putu. Ukrajina i Moldavija ne znaju gdje su im granice, a dobile su pregovore, a Srbija koja ima problem sa separatistima već je zatvorila nekoliko poglavlja. Ministar /inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin/ Konaković kaže da je to zbog ruskog uticaja u BiH preko Srpske? Pa zar je manji ruski uticaj u Ukrajini, Moldaviji ili Srbiji?! – upitao je Tadić.

Prema njegovim riječima, gotovo da nema muslimana u BiH koji ne misli da bi Republika Srpska bila vojnički poražena da Amerikanci 1995. nisu “pred Banjalukom zaustavili Peti korpus”, iako brojne činjenice i ratni dnevnici govore drugačije.

Tadić je napomenuo da se na kraju sklopila samo tužna slika o zabludama muslimana u BiH.

– Ni Srbi ni Hrvati ove zablude ne mogu ukloniti. Ne postoji takvo povjerenje. Ali sudbina je i jednih i drugih da muslimane ili Bošnjake sačekaju sa druge strane mosta mirne budućnosti, kada jednom nađu ili nabasaju na put do njega – zaključio je Tadić.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Jelena Trivić: Dodik i SNSD sve dublje tonu u laži

DB

Borac je šampion BiH!

DB

Građane BiH “bole” korupcija i cijene, a najmanje vjeruju političarima

DB

Borenović vladajućoj koaliciji: Spriječite izbore, ako imate petlje

DB

OEBS pozvao vlasti Srpske da ne usvajaju “zakon o stranim agentima”

DB

SDS i PDP: Vlast može donositi odluke i bez opozicije

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više