Foto: RTRS
Izdvajamo

Borci VRS kada se odreknu dvostrukog radnog staža nemaju više pravo na njega


Demobilisani borci Vojske Republike Srpske (VRS) imaju pravo da se odreknu dvostrukog radnog staža.

Naime, Izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju od februara ove  godine omogućeno je da se licu kome je rješenjem Fonda utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju Fond na lični zahtjev ukine to rješenje kojim je taj staž  utvrđen, a osiguranik nakon ukidanja rješenja o posebnom stažu u dvostrukom trajanju nema pravo za ponovno utvrđivanje tog staža.

Poseban staž u dvostrukom trajanju utvrđuje Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske svojim rješenjem, a na osnovu pravosnažnog rješenja o kategorizaciji borca, koje donosi nadležni državni organ. Ovaj staž računa se zaključno sa danom demobilizacije, odnosno sa danom oslobađanja iz zarobljeništva ili završetka liječenja i medicinske rehabilitacije, a najkasnije do 19. juna 1996. godine.

– Od ukupno 281.202 korisnika prava na penziju u matičnoj evidenciji Fonda evidentirano je 122.095 korisnika sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju. Oni ukupno imaju 724.154 godine posebnog staža u dvostrukom trajanju ili prosječno 5,93 godine po korisniku prava – navode iz Fonda PIO RS.

Kako dodaju, pored njih u matičnoj evidenciji osiguranika Fonda je evidentirano i 71.780 osiguranika sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju koji nisu korisnici prava na penziju, a oni će svoje pravo na penziju ostvariti u narednom periodu po ispunjavanju uslova u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Junake koji su branili Kosovo i Metohiju čuvaće Sveti Vasilije Ostroški

DB

Petković: Ako se ne nađe rješenje, Srbi će početi da se iseljavaju

DB

Dodik: Nastavljamo sa radom i očekujemo konkretan datum (VIDEO)

DB

Formiran savjet za standardizaciju srpskog jezika

SB

Žestoko u Skupštini: Rosić optužio Pećanca da je doktorov vojnik

SB

Duduković: Ostajem uz Stanivukovića, biću finansijski direktor

SB

1 komentar

Šetač Petak, 1.12.2023., 13:01 at 1:01 pm

“Demobilisani borci Vojske Republike Srpske (VRS) imaju pravo da se odreknu dvostrukog radnog staža.”
I ovo spada u prava boračke populacije,mogu se odreći staža za koji nisu uplaćeni nikakvi doprinosi,pa samim tim ispada da je bezvrijedan.BORS bi trebao da otvori priču o BORAČKIM PENZIJAMA,naravno to pitanje treba da se rješava bez stranačkih uplitanja,a pogotovo dušebrižnika iz PDP-a koji su jaki samo na rječima,a nismo zaboravili u kakvom su stanju bila prava boraca za vrijeme njihove vladavine.Trenutno je mrka kapa za mnoge borce koji trebaju u dogledno vrijeme da se penzionišu,imaju ovaj staž koji vrijedi samo za broj godina,mnoge su poslodavci zakinuli isplaćujući plate u kovertama i na kraju kad dođe vrijeme za penziju mnogi će postati socijalni slučajevi.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više