Foto: Avaz
Hronika

Afera “Respiratori” se širi: Ko će odgovarati za umrle u KCUS?


Trideset “malina respiratora”, zbog čije kriminalne nabavke na robiju idu Fadil Novalić (SDA), bivši premijer FBiH (4 godine), Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite (6 godina), i Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” (5 godina), ostavljeno je na milost i nemilost vremenu u zgradi stare hirurgije KCUS-a jer ničemu ne služe.

Stotine građana

Još jedan dokaz da je 10,5 miliona KM bačeno, da se uređaji koji su, evidentno je, neispravni više ne koriste i da nisu poslužili nikakvoj svrsi, što je, između ostalog, utvrđeno presudom Suda BiH.

Njihovo skladištenje u tamni podrum zgrade stare hirurgije najveći je dokaz za to da skupocjeni respiratori nisu ni namijenjeni za liječenje kovid pacijenata.

Kao kada djetetu kupite igračku koju odmah odbaci u podrum, duboko u tamu. Nažalost, ovdje se ne radi o igračkama, nego o aparatima koji su trebali da spasavaju ljudske živote, u vremenu kada su se stotine građana borile za dah.

Sponzorisano

Otkako je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, smijenjena sa čela Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), vrata ove institucije su otvorena i građanima i medijima, koji prethodno godinama nisu mogli ni do kapije KCUS-a.

Tako je reporter Avaza Evelin Trako juče ušao u zgradu stare hirurgije, koja je u vrijeme pandemije služila kao Privremeni respiratorni centar (PRC).

“Malina respiratori”, ili ACM812, njih 30 komada, poredani su jedan do drugog. Jesu li korišteni ili nisu, najbolje znaju Sebija Izetbegović i Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

Upravo je Katica-Mulalić javljala podobnim medijima da su “malina respiratori” u pogonu, dakle da rade. Bez obzira na to što su mediji u to vrijeme prenosili jeziva svjedočenja oboljelih od koronavirusa koji su se bojali priključivanja na respiratore ubice. Dobar tužilac ili istražitelj to vrlo lako može utvrditi.

Takođe, ko je pratio suđenje u najvećoj poslijeratnoj aferi “Respiratori”, sjetiće se da je Sebija Izetbegović pred Sudom BiH naglasila da je svih 30 respiratora ACM812 A koje su dobili od Federalne uprave civilne zaštite u funkciji upravo u ovoj zgradi stare hirurgije, odnosno tadašnjem Privremenom respiratornom centru.

– Koriste se za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju bolesnika kojima taj protok kisika odgovara – rekla je Izetbegović 24. marta 2021. godine, za šta postoji najmanje 30 medijskih izvještaja.

I kada se sve sagleda, sve je i više nego jasno. Nabavka kineskih uređaja, plaćenih 10,5 miliona KM, djelo je Stranke demokratske akcije i tadašnje Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), sa Sebijom Izetbegović na čelu, suprugom Bakira Izetbegovića.

Afera “Respiratori”: Novaliću četiri godine robije

Sve je znala

Sebija Izetbegović, prva dama u Bošnjaka, bez čijeg znanja ni čistačica u KCUS-u nije mogla obrisati staklo, od prvog dana bila je uključena u nabavku respiratora i, u jeku najveće pandemije, aktivno je učestvovala u odabiru uređaja, zbog kojih sada Bakirov Fadil Novalić i operativci Fahrudin Solak i Fikret Hodžić moraju u zatvor. Već po gradu kruže priče da je riječ o jedinoj zasluženoj petnaesci u Sarajevu.

Ulogu Sebije potvrđuju svjedočenja od 15. oktobra 2021. godine u Sudu BiH.

Naime, tada je bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović rekao u sudnici da je djelimično izbrisao dio poruka u Viber grupi “Gensek”, preko koje je komunicirao s Editom Kalajdžić.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. aprila 2020., kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa “Srebrenom malinom” o kupovini respiratora. Taj ugovor je proslijedio Kalajdžić, naglasivši da je štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da ga treba raskinuti.

Iako je Fadil Novalić rekao da je riječ o dobrim respiratorima, o njima najbolje govore poruke u Viber prepisci.

Afera “Respiratori”: Svjedočila Sanja Lekić, posrednik u nabavci sporne opreme

U komunikaciji od 28. marta 2020. u Viber grupi “Gensek” Kalajdžić se obratila Ganibegoviću:

– Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.

Jasne poruke

Posebno što su svjedoci potvrdili da je Seb bila Sebija Izetbegović.

U javnosti se sve glasnije govori i o aferi “Respiratori 2”.

Koliko pacijenata je bilo priključeno na “malina respirator”? Koliko ljudi je stradalo? Ko je tjerao pacijente da budu spojeni na ove neupotrebljive uređaje?

I to će vrlo brzo pokazati nova optužnica. Ko je neispravnim “malina respiratorima” ubijao bh. građane? Na desetine je krivičnih prijava.

Afera “Respiratori”: Nabavljeni respiratori nisu bili za intenzivnu njegu

Pismo anesteziologa

Šta je sa istragom koja je pokrenuta nakon pisma 13 anesteziologa KCUS-a još 2021. godine koje su uputili Upravi KCUS-a sa Sebijom Izetbegović na čelu?

U tom pismu anesteziolozi su naveli da respiratori ACM812 A ne posjeduju karakteristike koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Ciljano izabrana “Malina”

Prema presudi, Solak je ciljano odabrao pogrešan i nezakonit postupak upravo iz razloga netransparentnosti i diskrecionog odlučivanja, kako bi se odabranom i favoriziranom Hodžiću i “Srebrenoj malini” omogućilo da pribave imovinsku korist. To je, kako se navodi, rezultiralo nabavkom 100 respiratora za 10.530.000 KM, koji najvećim dijelom nisu odgovarali svrsi.

Avaz

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vučić i Dodik: Jedinstvo srpskog naroda biće potvrđeno 8. juna

SB

U BiH se godišnje baci 83 kilograma hrane po stanovniku, evo kakve su brojke u zemljama okruženja

SB

Kolika je stvarna snaga Rezolucije o Srebrenici?

SB

Uviđaj nesreće trajao satima: Uspostavljen saobraćaj na putu Banjaluka-Klašnice

SB

Pogledajte kako je Ramštajn zapalio beogradsko Ušće (FOTO/VIDEO)

SB

Prije 132 rođen Josip Broz Tito

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više